Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2008 11:35
İZMİR'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı Doğanbey Beldesi Karakoç Deresi'nde yüzlerce balık aniden öldü. Belde sakinleri, doğal arıtmadan taşan atık suların dereyi kirlettiği iddiasıyla Büyükşehir Belediyesi'ni ve duble yol projesi köprü inşaatında derenin denizle bağlantısını kopararak suyu oksijensiz bırakan Karayolları Bölge Müdürlüğü'nü suçladı. Balıklar üzerinde yapılacak analizler ölümün nedenini ortaya çıkaracak.
İkinci konutların yoğunlukta olduğu, turistik belde Doğanbey'in en güzel yerlerinden biri olan Karakoç Deresi, can çekişiyor. Kuraklıkla suyu azalan, jeotermal kaynakların da olumsuz etkilediği derede, tüm olumsuzluklara karşın var olan doğal yaşam da tehlike altına girdi. Tatlı su balığı avcılarının oltalarıyla vazgeçemedikleri mekanlardan biri olan Karakoç Deresi'nde, aniden
balık ölümleri başladı. Yüzlerce balık su yüzeyine vurdu. Çevre sakinleri önlem alınması için Seferihisar Kaymakamlığı ve Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu.
Yüzlerce balığın ölümüyle şoke olan Karakoç Deresi çevresindeki Dostlar Sitesi ve Meltem Tur Konut Sitesi sakinleri, sorumluların İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Bölge Müdürlüğü olduğunu öne sürdü. Balıkların, atık su kirliliği ile köprü altında derenin kapatılması sonucu bir anlamda kaçacak yerleri kalmadığı için kapana sıkıştığını öne süren Doğanbey beldesi sakinlerinden Ufuk Akbulut ve Sedat Koçak, Ürkmez- Doğanbey Arıtma Tesisi'nin 2007 yaz ayında devreye girdiğinden bu yana, önce koku yaydığını daha sonra da dereye kirlilik akıttığını iddia etti. Sedat Koçak, “Doğal filtreli arıtma yapıldı. Ancak, kapasitesi 20 bin olarak yapıldı. Yazın, turistler ve yazlıkçıların gelmesiyle 100 bin kişilinin atık su buraya akıyor. Atıklar, havuzdan taşarak, dereye arıtılmadan gidiyor, sızıyor. Tatlı suyun da azalmasıyla dereyi olumsuz etkiledi” dedi. Ufuk Akbulut ise, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün duble yol inşaatı sırasında başladığı Karakoç Deresi yapımını tamamlayamadığına dikkat çekti. Akbulut, “Hem köprü ayakları hem de buraya döktükleri inşaat malzemeleriyle köprünün altında, derenin akışı kesildi. Derenin, 300 metre ilerideki denizle bağlantısı kalmadı. Bu da kapatılan bölgede, kirliliğin de etkisiyle oksijeni azalttığı için balıklar öldü” diye konuştu.
Balıkların ölümü üzerine ilk müdahaleyi de çevre sakinleri yaparak, köprünün altından karşı tarafıyla bağlantıyı sağlayak kanal açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşletmesi (İZSU) yetkilileri de bölgeye gelerek inceleme yaptı. Balıkların ölümünün nedenlerini bulmak için, alınacak numuneler üzerinde analiz yapılacağı açıklandı. İZSU yetkilileri, balık ölümlerinin tarım ilaçları veya mevsimsel farklı nedenlerle de olabileceğini, kesin sonucun analiz yapılmasıyla belli olacağını açıkladı. Ayrıca, bölgeye 100 bin kişi kapasiteli Biolojik Arıtma Tesisi yapımı için de ihale sürecinin devam ettiği bildirildi.