Derecelendirme kuruluşları ateş altında

Güncelleme Tarihi:

Derecelendirme kuruluşları ateş altında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 12:53

Avrupalı yetkililer, kredi derecelendirme kuruluşlarını büyük borç yüküyle boğuşan ülkeler için durumu daha da zorlaştırmakla suçluyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Khan, Çarşamba günü Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın kredi notlarının düşürülmesinin ardından, kredi derecelendirme kuruluşlarına çok fazla inanılmaması gerektiğini belirtti.

 

Yunanistan’a sağlanacak yardım paketini için Alman Başbakan Angela Merkel’i ikna etmek için Berlin’de temaslarını sürdüren Strauss-Kahn, basın mensuplarına, “Standard & Poor’s (S&P) gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının görüşleri, piyasalardan topladıkları veriler neyse onu yansıtıyor. Bu yüzden bu kurumların açıklamalarına, faydalı olsa bile çok fazla inanılmamalı” dedi.

 

Haberin Devamı

S&P, Salı günü Yunanistan’ın kredi notunu, yatırım yapılamaz (çöp) seviyesine indirdi. Kurumun peş peşe Portekiz ve İspanya’nın da kredi notunun düşürmesinin ardından, borç krizinin Avrupa geneline yayıldığına yönelik korkular artmaya başladı.

 

Yunanistan’a sağlanacak finansal desteğe en fazla katkıda bulunacak ülke olan Almanya, daha önceki açıklamalarında, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’in aynı kefeye koyulmayacağını söyleyerek, endişeleri bastırmıştı.

 

Alman halkı yardım paketine şiddetle karşı çıkarken, 9 Mayıs’ta önemli bir yerel seçim sınavı verecek olan Merkel, “Berlin hükümeti yardım paketine destek sağlamadan önce, Yunanistan’ın bütçesinde makul bir kesintiye gittiğini göstermesi gerekiyor” dedi.

 

WESTERWELLE DE KARŞI ÇIKTI

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Avrupa Birliği’nin, şu an yaşanan finansal kriz yüzünden kendi kredi derecelendirme kuruluşunu oluşturması gerektiğini söyledi.

 

Alman  WAZ gazetesine konuşan Westerwelle, “AB, kendi çalışmalarıyla, kredi derecelendirme kuruluşlarının çalışmalarına karşı çıkmak zorunda” dedi.

 

Haberin Devamı

Alman hükümetinin bağımsız ekonomi danışmanlarından Peter Bofinger da Standard & Poor’s’un Yunanistan ve Portekiz’in kredi notlarını düşürmesini eleştirdi.

 

Alman Welt gazetesine konuşan Bofinger, kredi derecelendirme kuruluşlarının küresel kriz sürecinde sorunları çözemediklerine işaret ederek, “Avrupa’nın refahını bu kuruluşlara bağlı hale getirmemeliyiz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!