Derdiniz ve Çözümleri

Güncelleme Tarihi:

Derdiniz ve Çözümleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

TAKİPÇİSİYİZ

Zeytinburnu'nda çöp davası

Geçtiğimiz ay bir hafta boyunca belediyelerin çöp vergisinin yeniden değerleme işleminde yaptıkları hatalardan, halkın yasal haklarından bahsettik. Çöp vergisi adaletsizliğiyle ilgili haberlerimizden biri de Zeytinburnu Belediyesi'ni konu alıyordu.

Hürriyet İstanbul'un 28 Ocak 2000 tarihli sayısında Zeytinburnu Belediye meclisi DSP ve ANAP'lı üyelerinin, tahsilatına başlanan çöp vergisinin kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvuracağını duyurmuştuk. Belediye Meclisi, sözkonusu muhalefet partilerinin üyeleri tarafından çöp vergisini görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağrılmıştı. O toplantıda bir sonuca varılamayınca, sorun 21 Şubat'ta yapılacak olan olağan toplantıya bırakıldı.

Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıdan da olumlu bir sonuç çıkmadı. Belediye, çöp vergisi yeniden değerleme bedellerini aşağıya çekmeyeceğini duyurdu. Bu açıklama, meclisinin belediye aleyhine dava açmasına neden oldu.

Bakanlık tebliğ yayınladı

İçişleri Bakanlığı İl Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, 25. 01. 2000 tarihinde Bakan Sadettin Tantan imzasıyla bir tebliğ yayımladı. Çöp vergisi olarak bilinen Çevre Temizlik Vergisi'ne ilişkin hükümlerin yer aldığı yazıda, vergi alınacak binaların hangi dereceye gireceğinin, belediye meclisleri tarafından bir defaya mahsus olarak belirlenebileceği açıkça görülüyor. Oysa Zeytinburnu Belediyesi derecelendirmeyi 1994 yılından itibaren her yıl değiştirdi.

Tebliğ bakanlıktan İstanbul Valiliği'ne, oradan Zeytinburnu Kaymakamlığı'na ve nihayet belediyeye yollandı. Ancak bu tebliğ de sonucu değiştirmedi. Meclis komisyonu ‘‘ekonomik ve sosyal şartlar gözönüne alındığında, mevcut uygulamanın devam etmesi’’ kararına vardı. Zaten ocak ayı toplantısında Fazilet Partili üyeler toplanan çöp vergileri ile emekli olacak personelin ikramiyelerinin ödendiğini kabul etmişti. Oysa bu vergi çöp toplama ve atık değerlendirme projeleri dışında kullanılamaz.

Tüm bu gelişmelerin ışığında DSP grubu üyesi Azmi Tosun, kendi adına vergi mahkemesinde iptal davasını açtı. Tosun, davanın neticelenmesini beklerken bir yandan da Zeytinburnu halkını uyarıyor: ‘‘Bu yıl çöp vergisi emlak vergisiyle birlikte toplanıyor. Yani son ödeme tarihi 31 Mayıs. Ancak halkımız önceki yılların verdiği alışkanlıkla şimdiden vergisini yatırmaya başladı. En azından halka bu uyarının yapılması gerekirdi. Ancak belediye kasaya para girmesi için bu uyarıyı yapmıyor’’.

YÖNETİLENLERİN DİKKATİNE

Trafo gereken yerlerin listesini veriyoruz

Bu köşeye hergün düzenli olarak mutlaka bir elektrik kesintisi haberi geliyor. Yayınlanan şikayetler özellikle Boğaziçi Elektrik (BEDAŞ) tarafından ciddiye alınıyor ve araştırılıyor. Bir arıza sözkonusu ise giderilmeye çalışılıyor ve sonuç kurum tarafından bize bildiriliyor.

Ancak İstanbul'un bazı semtlerinde arızaların ardı arkası kesilmiyor. Özellikle de hızlı büyüme içinde olan yeni yerleşim merkezlerinde. Sık sık meydana gelen kesintilerden anlaşılan o ki, bazı bölgelerde bir türlü giderilemeyen bir takım yatırım problemleri var. Geçici çözümler ise geçici rahatlamalar sağlıyor. BEDAŞ yetkilileri de bu görüşü doğruluyor: İstanbul'da mevcut elektrik yükünü kaldıramayan ve acilen trafo yapılması gereken bölgeler var.

İstanbul'un iki yakasında elektrik ihtiyacını karşılayan AKTAŞ ve BEDAŞ ile görüşerek yatırım gereken, trafo ihtiyacı bulunan bölgelerin bir listesini yayınlamaya karar verdik. Böylece okuyucularımız en azından oturdukları bölgenin elektrik sorununun ne boyutta olduğunu anlayabilirlerdi.

İlk olarak konuştuğumuz AKTAŞ yetkilileri, Anadolu Yakası'nda yatırım problemleri bulunmadığını, ihtiyaç olan yerlere en kısa zamanda trafo inşa edildiğini söylediler.

İki nedeni var

Özelleştirme kapsamında bulunan ve Avrupa Yakası'ndan sorumlu olan BEDAŞ yetkilileri ise trafo inşaatında iki farklı sorun ile karşılaştıklarını belirtiyor.

Onlar da elektrik yükünü kaldırmayan ve acilen trafo yapılması gereken bölgelerin farkındalar. Bunun için yatırım projeleri de hazır. Ancak Yeşilköy, Florya ve Bakırköy İstanbul Caddesi gibi emlak değerinin çok yüksek olduğu semtlerde trafo inşa edecek alan bulmak neredeyse imkansız.

İkinci faktör ise çarpık kentleşme. Özellikle plansız şekilde yapılaşmanın ve sanayileşmenin hızla sürdüğü semtlerde, şebeke oluşturmak mümkün olmuyor. Bu bölgelerde sokaklar simetrik olarak birbirini kesmiyor, yer altından hat döşemek olanaksızlaşıyor. Yoğun olarak başvurulan havai hatlara kaçak girişler oluyor. Üstelik hava şartlarından da etkileniyor.

Haberin Devamı

Çarpık kentleşme nedeniyle trafo inşa etmenin mümkün olmadığı bölgeleri BEDAŞ şöyle listeliyor: Okmeydanı, Piyalepaşa, Kaptanpaşa Mahallesi, Zeytinburnu, Fatih-Haydar, Avcılar-Esenyurt, Gaziosmanpaşa- Arnavutköy-Habipler-Taşoluk ve Kayabaşı, Sefaköy-İkitelli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!