Güncelleme Tarihi:
Sanatçıların avukatı ve Ebru Gündeş'in eski sevgilisi Ömer Durak kolları sıvadı.
Depremden zarar görenlere yardım etmek için tüm Türkiye bir araya geldi. Herkes üstüne düşeni yapmaya çalışıyor. İşte bu insanlara destek olmak için seferber olanlardan bir tanesi de ‘‘Elele kampanyası’’ bünyesinde yapılan yardımlara katılan avukat Ömer Durak. Diğerleri erzak, para, giysi ve eşya yardımı yaparken, Durak da ücretsiz avukatlık servisi vererek, depremzedelere destek oluyor.
Onu hep ünlü sanatçıların avukatı ve Ebru Gündeş'in sevgilisi olarak tanıdık. Aslında o, avukatlık yönünü de aynı derecede öne çıkarmak için böyle bir felaketin olmasını bekliyormuş gibi, depremzedelere yardım için kolları ilk sıvayanlardan biri oldu. Müzik piyasasının biraraya gelerek oluşturduğu Elele yardım kampanyasında tüm hukuk bürosunu seferber ederek depremzedelere çağrıda bulundu. ‘‘Enkazlarınızı tam olarak kaldırmadan gelin ki, hasar tespiti yapabilelim. Gelin, ücretsiz avukatlık servisinden yararlanın’’ dedi.
Elele kampanyası bünyesindeki hukuksal planlarınız neler?
- Açılan yaralar çok büyük ama ‘Elele kampanyası’ bünyesinde hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Amacımız iki ay, üç ay sonra, herkes depremzedeleri unutup bir kenara çekildiğinde ortaya çıkmak ve uzun vadeli işler gerçekleştirmek. Bu işlerin neler olacağı ve nasıl yapılacağı bile henüz belli değil ama ilk etapta amaç olabildiğince para toplamak. Ancak depremzedeler, şikayetlerini bildirmek için gecikmemeliler çünkü enkazlar kaldırılınca ortada hasar tespiti yapacak birşey kalmaz. Hiç olmazsa bir numune alsınlar enkazın içinden ki, mahkemede delil olarak kullanılabilsin. Peki hukuksal anlamda neler yapılabilir?
- Depremzedeler maddi ve manevi tazminat davaları açabilirler. Maddi tazminat davalarının üç çeşidi var. ‘‘İdari davalar’’; yani idare tarafından yapılan kusur sonucunda zarara uğranmış olması durumu ve bunun için dava açılması, ‘‘ceza davaları’’; yani müteahhitler hakkında suç duyurusunda bulunup dava açma durumu ve bir de ‘‘destekten yoksun kalma tazminatı’’; yani bir başkasının desteğiyle yaşamını sürdüren bir kişinin, destek öldükten sonra da yaşamını aynı standartta sürdürebilmesi için açılan davadır. Manevi tazminat davası ise böyle bir durumda ruhen zarara uğrayanların açabileceği bir davadır. Tabii ki tazminat olarak alınan bir para asla o insanın ruh durumunu düzeltemez ama yine de çektiği acıları kısmen azaltabilir diye düşünüyoruz. Ama şimdi başvurulursa, en azından bir, bir buçuk sene sürecek bu davalar. Belki hakimlerin kendi özel çabalarıyla biraz öne alınabilir bu durum.
Şimdiye kadar başvuranlar oldu mu?
- Elele yardım kampanyası bünyesinde, bana hergün en az 15-20 isim ve telefon geliyor. Bunların hepsi uğradıkları zararları kapatabilmek için dava açmak isteyen insanlar. Tabii ki hiçbir tazminat insana kaybettiği sevdiklerini geri veremez, bu bir gerçek. Ama bundan bir iki ay sonra insanlar ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başlayacaklar. İşleri yok, güçleri yok, aileleri yok, paraları yok. Nüfus kağıtları bile yok. İşte o zaman gerçekten başlarına gelenin acısını çıkarmak isteyecekler. Onun için de bir an evvel hasar tespiti için başvursunlar ki, yardım etmeye çalışalım.
Ömer Durak Hukuk Bürosu ne zaman kuruldu, ilerisi için planlar neler?
- Hukuk bürosunu 9 sene evvel kurduk. İlk başlarda bu kadar kalabalık değildik ama zamanla 8 kişiye ulaştık. Çok yoğun zamanlarda 10-15 kişiye bile ulaşıyoruz. Müşteri grubuna ve işlerin yoğunluğuna bağlı bir şey bu.
Ünlülerin avukatı olarak tanınmak sizi rahatsız ediyor mu? Yoksa içinizden keşke başka bir dalda uzmanlaşsaydım diyor musunuz?
- Ben ünlülerin avukatı olmayı kendim seçmedim. Tamamen hayatın şartları doğrultusunda oldu bu işler. Tabii ünlü ve medyatik isimler söz konusu olunca, belki halktan birinin avukatlığını yapmaktan daha zor oluyor bu iş. Onların hayatları, tarzları ve sorunları çok daha farklı. İnsan bazen bunalıyor ama pişmanlık hissetmiyorum.
Peki kim bu ünlü müşterileriniz?
- Aslında çok sayıda var. Bülent Ersoy, Serdar Ortaç, Ercan Saatçi, Nadide Sultan, Ufuk Yıldırım gibi sanatçıların avukatlığını yapıyorum. Senelerdir bu sektörde olduğum için bir çok kişiyle çalıştım. Bazıları çalıştıkları plak şirketleri vasıtasıyla bana geliyorlar, bazıları da tamamen kendilerinden. Zaten yaklaşık 10-12 sanatçının devamlı avukatlığını yapıyorum. Diğerlerinin zaman zaman yapıyorum.
Ömer Durak kimdir?
1966 yılında Kayseri'de doğan Durak, bir yaşında oradan ayrıldı.
Babasının memuriyeti dolayısıyla öğrencilik yıllarını şehir şehir dolaşarak geçirdi.
9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
Ondan sonraki iki sene boyunca İngiltere'de uluslararsı hukuk eğitimi aldı.
Türkiye'de dokuz senedir telif hakları, korsan şebekeleri, boşanma ve uluslarası hukuk konularında uzman avukat olarak çalışıyor.
Raks'ın kuruluşuyla başlayan müzik şirketi avukatlığı sonucunda şu anda birçok şirketin ve sanatçının avukatlığını yapıyor.