Depremzedeler konutlarını satıyor

Güncelleme Tarihi:

Depremzedeler konutlarını satıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2001 00:00


Kocaeli'ndeki depremzede hak sahiplerinin birçoğu, çeşitli nedenler yüzünden kalıcı konutlarını, 8-15 milyar lira arasında değişen fiyatlarla satışa çıkardı.

İzmit'teki emlakçılardan alınan bilgilere göre, deprem sonrası ili terkeden ya da başka nedenlerle bu konutlarda oturmak istemeyen hak sahiplerinin birçoğu, konutlarını satmak için emlakçılara başvuruyor.

Yeni kooperatifler kurulmaması ve imar izinlerinin çıkmaması nedeniyle beklemek istemeyen yatırımcıların yoğun talep gösterdiği kalıcı konutların satışında ise satış işlemlerinin resmiyete dökülememesi nedeniyle sıkıntı yaşanıyor.

Kalıcı konutunu satmak isteyen depremzedelerin büyük bölümünü, deprem sonrasında kenti terkedenlerden oluşuyor. Şu anda oturduğu evini değiştirmek istemeyen veya kalıcı konutunun işyerine uzak düşmesi de satıştaki diğer etkenlerden. Paraya ihtiyacı olanların da konutlarını satmak zorunda kaldıkları belirtildi.

Dünya Bankası'nca yapılan konutların fiyatı bölgesine göre 8-13 milyar lira arasında değişiyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı konutlarına ise 15 milyar liraya kadar değer biçiliyor.

Konutların alım ve satımı ikili özel anlaşmayla yapılıyor. Ancak konutların maliyeti resmen açıklanmadığı ve henüz resmi devir hakkı tanınmadığı için bu alım-satımlarda sıkıntılar yaşanıyor.

Bölgedeki emlakçılar, satışa çıkarılan konut sayısının fazlalığına dikkat çekerek, satış konusundaki yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını istiyor. (İzmit/aa)





Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!