Güncelleme Tarihi:
Marmara Bölgesi'ni 17 Ağustos'ta yıkan Richter ölçeğine göre 7.4 büyüklüğündeki depremden sonra, geçen hafta merkez üssü Düzce olan 7.2'lik depremin vurduğu halk, dordurucu soğukta çaresizlikle boğuşuyor.
Bolu, Düzce, Kaynaşlı ve bağlı köylerde, her felaketten sonra olduğu gibi manzara yürek sızlatıyor. Artçı şokların devam etmesiyle yürekler ağızlara gelirken, çadır sıkıntısı hálá giderilmiş değil. Depremzedelerin büyük bölümü halen çadır alamazken, çocuklar soğuktan hastalanıyor.
BÜYÜK İHTİYAÇ EKMEK
Depremin şokunu üzerinden atamayan depremzedeler, geceleri sıfırın altında 5 dereceye kadar düşen dordurucu soğukla mücadele ediyor. Soğukların özellikle sabaha karşı dayanılmaz hal almasıyla çadırların önünde yaktıkları kamp ateşiyle ısınmaya çalışan depremzedeler, bir an önce barınma sorununa çözüm bulunmasını bekliyor. Bölgede kurulan çadırlar, yağan yağmur nedeniyle çamur içinde kalırken, depremzedeler biran önce uygun yerlere kışlık çadır kurulmasını istiyor.
Deprem felaketinin ilk gününden beri ekmek sıkıntısı çekilen bölgede fırınlar da hasar gördüğü için, bu temel ihtiyaç çevre illerden karşılanıyor. Yardım konvoylarının gelişini dört gözle bekleyen deprezedeler, saatlerce ekmek sırasında beklemekten yakınıyor. Depremde yıkılan fırınların çalışamaz hale gelmesi nedeniyle ekmek sıkıntısının yaşandığı bölgede yardımların yetersizliğine ve organizasyon bozukluğuna isyan eden depremzedeler, en büyük ihtiyacın ekmek olduğunu belirterek, fırınların devreye sokulmasını bekliyor.
Bu arada, Düzce'de enkaz altında kalan bir vatandaşın köpeğinin günlerdir enkazın başından ayrılmaması dikkati çekti. Çamlıca mahallesindeki 6 katlı apartmanın enkazında çalışma yapan görevliler, yapılan taramalarda enkazda canlı olmadığını, büyük olasılıkla köpeğin sahibinin cesedinin çıkarılacağını söylediler.
Çadırlar depoda
Düzve'deki 12 Kasım depremi sonrası vatandaşın en büyük ihtiyaç duyduğu çadırlar depolarda bekletilirken Kızılay'ın duyarsızlığı vatandaşın tepkisine neden oldu. Düzce depreminin ardından Kızılay bölgeye ilk gece 4 bin 200 çadır 10 bin battaniye gönderirken kamu ve özel kuruluşlardan gelen çadırların bir bölümü dağıtıldı. Ancak, gelen çadırların binlercesi Karayolları Bakım İşletmesi Şefliği depolarına konuldu. Düzenli sistem henüz kurulamadığından çadırlar dağıtılamadığı gibi Ankara'dan gelen çadır ve diğer yardım
malzemesi yüklü TIR boşaltılmadığı için depo önünde uzun kuyuklar oluşturdu. Sürücüler, getirdikleri malzemeleri indirecek kimseyi bulamadığını kaydederken, ‘‘Bulduğumuz gönüllü Ünivetsite öğrencileri yetmiyor. Depolar tamamen doldu. Dağıtım yapılmıyor. Getirdiğimiz malzeleri boşaltacak yer bulunamıyor. Bu insanlar sokakta kalıyor. Kızılay'ın yavaş çalışması bizi üzüyor’’ diye konuştu. Düzce'ye gelen bir çok özel kuruluş, kurdukları aşevlerinden şu anda 66 bin 800 kişiye sıcak yemek dağıtımayı sürdürüyor. Ancak bu kuruluşların dağıttığı yemek yeterli olmuyor.