Depremzede kontenjanı

Güncelleme Tarihi:

Depremzede kontenjanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üniversiteye girişte kolaylık

YÖK, 2000-ÖSS öncesinde, depremzede liseliler için iki alternatifli bir çalışma yürütüyor. Bolu, Yalova, Kocaeli ve Sakarya illerindeki lise son sınıf öğrencileri için üniversitelerde ‘‘depremzede’’ kontenjanı sağlanacak ya da ortaöğretim başarı puanının etkisi artırılacak.

HÜRRİYET, ‘‘Asrın felaketi’’ olarak tarihe geçen depremlerin açtığı maddi ve manevi yaraları sarmaya çalışan bölge halkına ‘‘Bayram armağanı’’ olacak bir çalışmayı ele geçirdi.

‘‘Çok gizli’’ tutulan bu çalışmaya göre, YÖK, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde yıkılan illerden 2000-ÖSS'ye girecek lise öğrencilerine müjde vermeye hazırlanıyor. YÖK'ün, bölgedeki lise ve dengi okullarda okuyan onbinlerce son sınıf öğrencisine, üniversiteye girişte kolaylık sağlamayı planladığı öğrenildi.

Proje, 12 Kasım Düzce depreminden sonra gerçekleştirilen YÖK Genel Kurul toplantısında gündeme geldi. Genel Kurul, prensip olarak benimsediği projeyle ilgili, ÖSYM'nin ayrıntılı teknik çalışma yapmasını kararlaştırdı. Bizzat ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker tarafından yürütülen teknik çalışmada, iki ayrı alternatif üzerinde durulduğu öğrenildi. Bölgede, geçen öğretim yılı (1998-1999) lise 2. sınıfta olan öğrenci sayıları ile bölgedeki lise ve dengi okulların 1999-ÖSS başarıları örnek alınarak yürütülen çalışmalar, bir rapor olarak YÖK Genel Kurulu'na sunulacak. 2000-ÖSS'de, geliştirilen alternatiflerden hangisinin uygulanacağı, YÖK Genel Kurulu'nun kararıyla belli olacak.

2547 sayılı Yükseköğretim Yasası, yükseköğretime geçişle ilgili bütün kararları alma ve uygulamaya koymada YÖK Genel Kurulu'nu yetkili kılıyor.

İŞTE ALTERNATİFLER YÖK Genel Kurulu, birinci alternatifi kabul ederse, halen doğru dürüst eğitim yapamayan depremzede liselinin, okul başarısının Yerleştirme-ÖSS (Y-ÖSS) puanına etkisi artırılacak. Bunun için, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) hesaplanmasında avantaj sağlanacak. Depremzede öğrencilerin Y-ÖSS puanları ile ek puanları da bu AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA puanlar esas alınarak hesaplanacak.

İkinci alternatife göre ise her üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokulda, depremzede öğrenci için ‘‘Özel kontenjan’’ ayrılacak. Tıpkı lise birincileri kontenjanı uygulamasında olduğu gibi, bu öğrenciler de, belli oranlarda ayrılacak ‘‘Depremzede kontenjanları’’na puan ve tercihleri esas alınarak yerleştirilecek.

Okul birincileri kontenjanı uygulamasına göre, üniversitelerin fakülte ve yüksekokullarında, en fazla yüzde 1-2 oranında kontenjan ayrılıyor. Bu kontenjanlara, sınava girerek başarılı olan lise birincisi öğrenciler puan ve tercihleri gözönünde tutularak yerleştiriliyor.

BÖLGEDE OKUMA ŞARTI Hangi alternatif uygulanırsa uygulansın, söz konusu proje, depremden sonra bulunduğu il veya ilçeden ayrılmayıp, geçen yıl okudukları lise ve dengi okullara devam eden öğrencileri kapsayacak. Bunun için, öğrencilerin başvuru formlarındaki bilgileri esas alınacak. Öğrencilerin, formun ‘‘Okul değiştirme durumunuz’’ bölümünü boş bırakmış olmaları ve halen bölgedeki okullara devam ettiklerini belgelemeleri gerekecek.

Formun, ilgili bölümünde ‘‘Evet’’ seçeneğini işaretleyen ve deprem öncesi ve sonrası okul değiştirenler bu şanstan yararlanamayacak.

4 İLİ KAPSAYACAK YÖK'ün, 18 Haziran'da yapılacak 2000-ÖSS'ye kadar ‘‘Gizli tutma’’ kararı aldığı projenin kapsamına, depremden en çok etkilenen Bolu, Yalova, Kocaeli ve Sakarya merkezleri ve ilçelerindeki öğrencilerin alınmasının planladığı bildirildi.

ÖSYM, Türkiye genelinde 1-16 Kasım 1999 tarihleri arasında kabul edilen başvuruları, 12 Kasım Düzce depreminden sonra, YÖK kararıyla söz konusu bu dört il için 23 Kasım'a kadar uzatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!