<B> Hanife BAŞ</B>
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2003 19:19
Bugün Türkiye’nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan 17 Ağustos İzmit depreminin yıldönümü. Geçen dört yılda bölgede çok şey değişti. İzmit Köseköy'ün kadınları, Kadınlarla Dayanışma Vakfı'nın (KADAV) 'Yeni Adım Sitesi Projesi' ile meslek sahibi olmaya hazırlanıyor. Projede öncelikle depremde eşlerini kaybeden ve geçim kaynağı olmayan kadınlar hedefleniyor. Eylülde bitirilmesi planlanan proje içinyardımseverlerin desteğine ihtiyaç duyuluyor.
Emine Şen İzmit Köseköylü bir kadın. 17 Ağustos depreminde eşini ve kendine ekonomik destek sağlayabilecek bütün yakınlarını kaybetmiş. Onunla aynı durumda olan yüzlerce kadın var. Şen'in okuma yazması dahi yok. Depremin ertesinde nasıl geçineceğini, bundan sonra neler yapacağını kara kara düşünmeye başlamış. Yardım elini uzatan ya da yol gösteren kimse olmamış. Depremin etkisini deprem bittikten sonra daha derinden hissetmiş. Artık hayattaki depremlerle başa çıkmak için var gücüyle mücadele ediyor.
İzmit'te bu durumda olan Şen gibi kadınların imdadına Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) 'Yeni Adım Sitesi Projesi' ile yetişiyor. Vakıf tarafından İzmit'te yaptırılan 'Yeni Adım Sitesi' depremden etkilenen kadınları meslek sahibi yapmayı hedefliyor. Büyük bir bölümü biten projenin tamamlanması için halen para ve malzeme yardımına gereksinim duyuluyor.
2002 yılında temelleri atılan projenin geçtiğimiz haziran ayında tamamlanması planlanıyordu. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar açılışın eylül ayına ertelenmesine neden olmuş.
MESLEK EĞİTİMLERİProje, 17 Ağustos depreminde eşlerini kaybeden, ekonomik ve sosyal bakımdan desteksiz kalmış kadınlara kalıcı bir tesiste mesleki eğitim vermek amacıyla oluşturuldu. Site, bin 60 metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Kadınlar sitede meslek kazandırıcı ve eğitsel kursların yanında toplantılar düzenleyebilecek. Çocuklarını bırakabilecekleri kreşe, kafeteryaya, kuaföre sahip olacaklar.
Projede kadınlara yönelik muhasebe, bilgisayar, sekreterlik gibi mesleklerin eğitimleri verilecek. Ayrıca daha çok erkek işi olarak görülen badana, boya, fayans döşeme gibi meslekler de öğretilecek.
KADAV, Yeni Adım Sitesi Projesi'nden doğmuş bir vakıf. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı ve proje mimarı Mücella Yapıcı, KADAV'ın kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor:
‘‘Deprem sonrasında bölgedeki kadınlara yardım etmek için bir grup kadın olarak bölgedeydik. Kadınların küçük çadırlardan çıkıp bir araya gelerek sosyalleşmeleri için 'kadınlar çadırı' kurduk. Kadınların büyük bir kısmı kendilerine bakacak en yakın erkek akrabalarını kaybetmişti. Hiçbir şey bilmeyen bu kadınların ne yapacağı ve nasıl geçinebileceğini düşünmeye başladık. Önce el işleri ve mum yapımıyla ilgili atölyeler oluşturduk. Daha sonra finans kaynağı bulunmasıyla Yeni Adım Sitesi Projesi'ni düşünmeye başladık. Bu projeyi gerçekleştirmek için bir tüzel kişiliğe ihtiyaç vardı. KADAV'ı böyle kurduk. Vakıf, deprem bölgesinde kadınların toplandığı büyük çadırdan doğdu.‘‘
Hollanda merkezli yardım ve fon kuruluşu Cordaid ACT'ten fon bulan kadınlar, depremden sonra projenin kurulabileceği bir arsa arayışına girmişler. Bu arayış bir buçuk yıl sürmüş. Sonunda Köseköy'deki arazi satın alınmış.
Yapıcı, projeye 301 bin Euro'luk finansmanla başladıklarını belirtiyor. Projenin deprem sonrasında kadınlar arasında artan şiddet ve yoksulluğun önüne geçeceğini dile getiriyor. Depremden sonra tek başına kalan kadınların bir anda ne yapacaklarını şaşırdıklarını ifade ediyor. Kadınların kapasitelerini geliştirerek, onların var olan enerjilerini açığa çıkarmayı hedefliyorlar.
Mesleki kursları Kocaeli Üniversitesi'nden eğitmenlerin vermesi planlanıyor. Ayrıca eğitimleri bitiren kadınlara yönelik insan kaynakları hizmeti de verilecek.
KADAV Yeni Adım Sitesi Genel Koordinatörü Ayşe Yetmen, bu hizmet hakkında şu bilgileri veriyor:
‘‘Depremzede kadınlara yalnızca meslek eğitimi verip onları bırakmayacağız. Çevredeki işyerleriyle ve İŞKUR'la irtibata geçip onları iş sahibi yapmak için çalışacağız. İnsan kaynağı desteği de vereceğiz. İstihdam edilmeleri konusunda çevredeki işletmelerden yardım isteyeceğiz.‘‘
YARDIM GEREKİYORProjenin finansmanının yetmemesi nedeniyle çeşitli şirketlerden katkılar alınmış. Yetmen; Eczacıbaşı, Ytong, Ekin Proje, Tureks, Duratek, Knauf gibi firmaların kendilerine önemli oranda indirimli malzeme desteğinde bulunduğundan söz ediyor. Son şeklini almaya başlayan sitenin bitmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getiriyor.
Yeni Adım Sitesi Saha Koordinatörü Melek Gündoğan, sitenin 700 kişi kapasiteli olduğunu belirterek, bölgedeki 18-35 yaş arasındaki her kadının kurslara başvurabileceğini kaydediyor.
Emine Şen de, proje bittiğinde başlayacak meslek kurslarına katılmayı istiyor. Meslek sahibi olarak çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlayacak. Hayatında ilk defa kendi ayaklarının üzerinde durmanın özgürlüğüne varacak.
Bilgi ve yardım için: 0212 251 58 50-51, 0262 373 46 08
Kadınlar memnun Gönül Yıl: 'Yeni Adım Sitesi Projesi'ni destekliyoruz. Kendi aramızda toplantılarımız oluyor. Çok memnunuz. Eskiden çekinirdim gelmeye. Proje bitince kurslara katılmayı düşünüyorum. Erkekler de memnun. Onlar da alıştı. Benim eşim projenin inşaatında çalışıyor. Böylece zararlı bir şey olmadığını görüyor.
Leyla Fank: Kadınlarla Dayanışma Vakfı'nın inşaat karşısındaki ofisinde çalışıyorum. Bana istihdam sağladılar. Yemek ve temizlik yapıyorum. Bu benim ilk çalışma deneyimim. Çok memnunum. Proje bitince eğitimlere katılmak istiyorum.