Depremzede iz sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Depremzede iz sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gölcüklü bir mühendis, 17 Ağustos depreminde yerle bir olan, eşi ve 2 çocuğuyla birlikte 33 kişiye mezar olan binanın belediye ruhsatıyla bir kat fazla yapıldığını ortaya çıkardı.

Marmara depreminin merkez üssü olan Gölcük'te eşi ve 2 çocuğunu kaybeden elektrik mühendisi, evlerinin bulunduğu bina inşaatının, ''çürük zemin'' gerekçesiyle mahkeme kararıyla durdurulduğunu ancak daha sonra, belediyenin verdiği ruhsatla ve 1 kat fazla inşa edildiğini belgeleriyle saptadı.

Mühendis Ayhan Seyisoğlu (50), Marmara depreminden sonra, eşi ve 2 çocuğuyla birlikte 33 kişinin yaşamını kaybettiği binanın yapımı ile ilgili araştırma yaptığını ve inşaatın mahkeme tarafından, ''zeminin çürük'' olması gerekçesiyle durdurulduğunu belirlediğini söyledi. Seyisoğlu, bir süre sonra belediyenin, bu yöndeki mahkeme kararına rağmen, binanın, projedekinden 1 kat fazla yapılmasına izin verdiğini ve bu şekilde binanın bitirildiğini belirlediğini kaydetti.

Belediyenin uygulamasının, ''cinayete davetiye çıkarmak'' anlamına geldiğini öne süren Seyisoğlu, ''Zemini çürük olan binanın, projede gösterilen kat adedinin de üzerinde yapılmasına göz yumulmuş. Üstelik,1995'te verilen ruhsat üzerinde oynama yapılmış ve tarih 1993 olarak gösterilmiş. Eşim ve 2 çocuğumu enkazda bıraktım. Ama, bu binaya ruhsat verenlerin peşini bırakmayacağım'' dedi.

Sonuçtan, binanın yapımı sırasında kooperatif yöneticisi olanlarla müteahhitin de sorumlu olduğunu anlatan Seyisoğlu, şöyle devam etti:

''Eşim Aysun ile çocuklarım Altuğ ve Ali'yi enkazı altından çıkardığım binanın inşaatı durdurulduktan sonra, aradan geçen 3 yılın ardından belediyenin izniyle tamamlandı. Sonuçta, Marmara depreminde yıkıldı ve çok can aldı. O nedenle, projede 5 kat olan binayı ilk dönemde yapmaya başlayan inşaat firması, daha sonra belediyeden 1 kat fazla ruhsat alarak devam ettiren müteahhit ile buna göz yuman kooperatif yöneticilerinden davacıyım.''

Ayhan Seyisoğlu, sorumsuz müteahhitlerin, ''Donanma Kenti'' olarak anılan Gölcük'ü ''Ölüler kenti'' haline dönüştürdüğünü, bu nedenle, sözkonusu kişiler hakkında ceza ve tazminat davası açtığını sözlerine ekledi.

Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış da, 33 kişinin öldüğü binanın çökmesinden, en az yakınlarını kaybedenler kadar üzüntü duyduğunu söyledi.

Binanın inşaatının ''zemini çürük'' gerekçesiyle durdurulduğunu doğrulayan Barış, ''Olay, 1993 yılında olmuş. Zemin sağlam hale getirilip inşaat izni alınmış. Üstelik, binada kullanılan malzeme de fazlalaştırılıp, 1 kat fazlasına izin istenmiş ve yapılan incelemede talep uygun görülünce ruhsat verilmiş'' dedi.

İsmail Barış, insan yaşamını ilgilendiren konularda ''kasıt var'' yönünde açıklama yapmanın, insafla bağdaşmadığını da kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!