Depremzede çocuğa Japon modeli barınak

Güncelleme Tarihi:

Depremzede çocuğa Japon modeli barınak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2000 00:00

Kocaeli'de, 17 Ağustos depreminde ailelerini kaybeden çocuklar için Japon modeli bir barınak ve rehabilitasyon merkezi kuruluyor. Projeden, depremde annesini, babasını ya da ikisini birden kaybeden 2 bin çocuğun yararlanması öngörülüyor.
Haberin Devamı

Projeyi yürütenlerden Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gülşen Öztürk, anne ve babanın kaybedilmesinin, çocuğun kendisine sevgi veren, koruyan güven veren ve eğiten kişinin kaybedilmesi anlamına geldiğini söyledi. Öztürk, bunun, çocukta her yönden ağır sorunlar yarattığını kaydetti.

Çocukların yeni yaşama ayak uydurabilmeleri için çok çalışılması gerektiğini ve Kocaeli Üniversitesi'nin, bu çalışmaya öncülük yapmayı amaçladığını ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

''Depremin ardından Japonya'nın Kobe kentinden gelen bir sosyal kuruluş olan Ashinaga Ikueikai heyeti ile tanıştık. Onlar bize Kobe depreminde öksüz ve yetim kalan çocuklara yönelik çalışmaları anlattı. Kobe'de Gökkuşağı Evi adı altında bir barınak yaptıklarını, burada da çocukların her türlü rehabilitasyonunun sağlandığını bildirdiler. Çocuklar, konuşma, deprem, sanat, düşünme ve evcilik odaları bulunan barınakta, her türlü etkinliğe katılıyor ve tedavi ediliyor. Aynı şekilde çocuğa bakmakla yükümlü olan vasiler de eğitilerek, çocuğun yeni yaşamındaki sorunların en aza indirilmesi sağlanıyor. Kobe'ye yaptığımız ziyarette bu modeli gördük ve Kocaeli'de yapılması için girişimlerde bulunuyoruz. Gökkuşağı Evi projesi için, Vinsan Yerleşkesi'nde bulduğumuz iki prefabrike konutu, bütçemiz yetersiz kaldığı için kullanamadık.''

Gülşen Öztürk, yeri bulunduktan sonra oluşturulacak barınağın, bir enstitü şeklinde kurumsallaşmasının sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!