Güncelleme Tarihi:
Deprem sonrası sıcak saatlerde yıkıntıların altında kalanların yardıma ilk koşanlar sivil toplum kuruluşlarıydı. Günler süren kurtarma çalışmalarında, AKUT ve yurtdışından gelen yardım ekiplerinin çalışmaları gündemin ilk sıralarında yer aldı. Herkes sivil toplum kuruluşlarının bir felaket sırasında ne kadar hayati öneme sahip olduğunu gördü.
Depremin üzerinden zaman geçtikçe, özellikle İstanbul için yeni bir deprem olasılığı konuşulmaya başlandı. Ahmet Mete Işıkara'nın bıkmadan tekrarladığı "depremle yaşamayı öğrenmeliyiz" ifadesi günlük yaşamın bir parçası oldu. Bu noktada da sivil toplum kuruluşlarının hazırladıkları deprem broşürleri, arama-kurtarma eğitim seminerleri ve bireyleri olası depremde örgütlü bir şekilde bir araya getirme çabaları ön plana çıktı. İşte depremle hayatımıza giren sivil toplum örgütleri.
AFETE KARŞI SİVİL KOORDİNASYON (ASK) www.depremsg.org
17 Ağustos'un hemen ardından örgütlenen "Depreme Karşı Sivil Koordinasyon",
deprem yardımlarının doğru zamanda doğru yere ulaşmasında; kriz masalarının desteklenmesinde; bilginin toplanıp dağıtılmasında; resmi kurumlarla, yerli ve yabancı sivil kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanmasında etkin rol oynadı. Deprem bölgesindeki akut dönemin sona ermesinden sonra, deneyimini geleceğe taşıma arzusu ve afete hazırlık misyonuyla yeniden yapılandı.
Afete Karşı Sivil Koordinasyon, 17 Ağustos Depremi'nden bu yana "Deprem İçin Sivil Koordinasyon Merkezi"nde tam gün çalışanlar ve gönüllü katılımcılar tarafından oluşturuldu.
Amacı; doğal ve insan eli ile yaratılan afetlerin ve karmaşık acil durumların yarattığı yıkım, zarar ve acıları önlemek. Derneğin internet sitesinde, bu alanda faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla ilgili ayrıntılı bilgiler de yer alıyor.
ARAMA KURTARMA DERNEĞİ (AKUT) www.akut.org.tr
Bireylerin çabalarıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının en önemlilerinden biri olan AKUT adını depremle birlikte duyurdu ancak doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında da insanların yardımına koşan bir oluşum.
Misyonunu "doğal afetlerde ve büyük kazalarda, gönüllü amatör çalışma ve profesyonel yaklaşımla başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken en uygun koşulları yaratmak, kazazedelere ilk yardım desteğini sağladıktan sonra emniyetli ortam koşullarına nakillerini sağlamak ve bu tür olaylarda can kaybını en aza indirmek" olarak tanımlayan AKUT, resmi olarak 1996 yılında kuruldu.
Haziran 1998 Adana-Ceyhan depreminde yaklaşık 20 kişilik AKUT ekibi, 28 kişinin enkaz altında kaldığı bir apartmanda sıra ile 5 gün çalıştı. 2 yaşamın kurtarılmasına katkı sağladı ve bu olay AKUT'u gazete manşetlerine taşıdı.
Marmara Depremi sonrasında bölgede yaklaşık 150 üye ile çalışan AKUT, 1000´in üzerinde insanın çalışmasını organize etti. 200´ün üzerinde insanın göçük altından canlı çıkartılmasında görev alan AKUT, yurt içi ve yurt dışından gönderilen yardım malzemesinin felaketzedelere direk ya da Kızılay, Ordu ve Kriz Masaları ile koordineli ulaştırılmasını sağladı.
Arama-kurtarma ve ilk yardım eğitimi alarak, yerel ve bölgesel afet hazırlık örgütlenmesinde bulunan AKUT, bu kapsamda yerel, sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalarını sürdürüyor.
DOĞA İLE BARIŞ DERNEĞİ www.dogailebaris.org.tr/
Çevre sorunlarının çözümüne yönelik çeşitli etkinlikler yapan ve 1993 yılında kurulan dernek afet hazırlığı çerçevesinde mahalle örgütlenmesini hedef alıyor. Bu kapsamda İstanbul'da bulunan ilçelerde "Afet Hazırlığı İçin Elele" kampanyasını yürüten Doğa İle Barış Derneği, bu güne kadar 7bin 232 kişiye ilk yardımdan acil arama kurtarmaya kadar pek çok konuyu içeren seminerler verdi.
İstanbul'daki 36 ilçe insanının afet hazırlığı çerçevesinde eğitilmesini sağlamayı amaçlayan proje kapsamında "Afet Hazırlığı İçin Elele" projesini geliştiren dernek, deprem hazırlıklarını içeren yayınlar da hazırladı.
Dernek, Eylül 1999'dan itibaren İlkyardım, Güvenlik Kültürü, Acil Durumlar, Acil Önlem ve Eylem Planı Oluşturma, Temel Arama Kurtarma Bilgileri, Mahalle Organizasyonu, Afet Öncesinden Sonrasına Hukuk ve Sigorta Bilinci konulu halk eğitimleri faaliyetini İstanbul'un 32 ilçesinde yaygınlaştırarak ve yasal izinlerini alarak İstanbul Valiliği ve İstanbul Sivil Savunma Müdürlüğü ile yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde sürdürüyor.
Bu çalışmaların daha hızlı yaygınlaştırılması için de Eğitmenlerin Eğitimi Seminerleri düzenleniyor. Gönüllülerden oluşan yüzlerce kişi İstanbul Sivil Savunma Müdürlüğü'nden Sivil Savunma Ve Arama Kurtarma eğitimleri aldı.
Bunun yanı sıra, 18 gönüllü genç İngiliz Sivil Savunma Teşkilatı eğitmenleri tarafından hafif ekipmanlarla arama kurtarma ve felaket sonrası yaşamın sürdürülmesi konusunda eğitmen eğitimi alarak, bu konuda bilgilenmek isteyen gönüllülere eğitim vermek üzere hazırlandı.
NÜFUSUN YÜZDE 95'İ DEPREM TEHDİTİ ALTINDA
Deprem Bölgeleri Haritası'na göre, yurdumuzun %92'sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun %95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin %98'i ve barajlarımızın %93'ünün deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir.
HER YIL BİN CAN ALIYOR
Son 58 yıl içerisinde meydana gelen depremlerde, 58.202 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122.096 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 411.465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Sonuç olarak denilebilir ki, depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız hayatını kaybetmekte ve 7.094 bina yıkılmaktadır.