A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 18:35
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan, “Depremin ayak seslerini duyar gibiyim, en fazla 1,5-2 yıl sonra bir depremi, acı haberi işitebiliriz” dedi.
Tezcan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, Marmara Depremi'nin 7. yılı etkinleri kapsamında düzenlenen “17 Ağustos 1999 Depreminden Alınan Dersler” konulu panelde, Marmara Depremi'nin üzerinden 7 yıl geçtiğini ve Türkiye'de her 2 yılda bir tahrip edici deprem olduğunu söyledi. Tezcan, şunları kaydetti: “Depremsiz geçen en uzun sakin dönem ise 5 yıldır. En son Bingöl depreminden bu yana 3,5 yıl geçti. Depremin ayak seslerini duyar gibiyim, en fazla 1.5-2 yıl sonra bir depremi, acı haberi işitebiliriz. Bu nedenle rehavet içinde olmaya (Canım işler nasıl olsa yürür, gelsin de görelim) deme lüksümüz yok.”
“İNSANLAR DEĞİL, SİSTEM SUÇLU”
Marmara Depremi'nde insanların değil, sistemin suçlu olduğunu vurgulayan Tezcan, yapı denetim sisteminin depremden sonra çıkartılmasını buna örnek gösterdi. Tezcan, şöyle devam etti: “Sistem göçük olunca sistem suçludur, kişiler değil.
Trafik ışığını kaldırın, elektrik ışığını söndürün, trafik ışıkları çalışmasın bir kavşakta... Lütfen bakınız... Kim suçlu, oradaki kişiler mi yoksa elektrik ışığının çalışmamasından dolayı kaynaklanan sistem mi? Hayır, kişiler suçlu değil, kesinlikle değil. O sistemi kurmayan devlet suçlu.”
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da gelecekteki olası depremin gücünün bilinmesi için Marmara Denizi'ndeki fayın iyi şekilde tanınması gerektiğini, olası Çınarcık depreminin büyüklüğünün de 7'den aşağıya olmayacağını öne sürdü.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mithat Fırat Özer ise Kocaeli'nde, 7 ve 7'den büyük depremlerin 100 yıl içinde olma olasılığının yüzde 31 olduğunu kaydetti.