Güncelleme Tarihi:
Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, KOÜ Anıtpark Yerleşkesinde düzenlenen toplantıda, yüzyılın en büyük felaketinin 1999 Marmara Depremi olduğunu, depremin binlerce can ve mal kaybına yol açtığını söyledi.
Depremlerden ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Sözer, şöyle konuştu:
“Ülkemizde hiçbir şey 1999 Marmara depremi öncesi gibi değildir. Çeşitli eleştiriler, eksiklikler, sorunlar elbette vardır. Ancak çok şey yapılmış, planlanmış, tanzim edilmiş, bir sürü şey gündeme getirilmiş, afete yönelik hazırlıklar yapılmıştır, yapılmaya da devam etmektedir. Bu toplantı da depreme hazır olmanın bir vesilesidir. Yani 10. yıl bir anma olmaktan ziyade, periyottur. Bu periyot, depreme hazır olmanın çalışmasıdır.”
Yalova Valisi Yusuf Erbay ise Marmara Depremi'nin ardından Yalova'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yaşanan felaketten bu yana Yalova'daki bütün kamu binalarının elden geçirildiğini ifade eden Erbay, ayrıca “Afet Acil Yardım Planı” ile “Afetlerde ilk bir saatte neler yapılmalı” konusunda planlar hazırladıklarını belirtti.
Haberleşme ve ulaşım konusunda da çalışmalar yürüttüklerini bildiren Erbay, şunları söyledi:
“Afet anında haberleşmeyi sağlamak için gerekli altyapıyı hazırladık. Köy ve mahalle muhtarlıklarımızla haberleşme sağlamak için 280 telsiz dağıtıldı. Şu anda 5 ilçe ve merkezimizde haberleşme altyapısı hazır. En son meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremde 5 dakika içinde bütün köy ve mahallelerden bu sayede haber aldık.”
“DOĞAL AFETLERE HAZIRLIKLAR BİLİM VE EĞİTİM İŞİDİR”
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali de bu tür doğal afetlere hazırlıkların bilim ve eğitim işi olduğunu söyledi.
Bilinçsizce yapılan binalar altında kalan vatandaşları kurtarabilmek için bilim yuvalarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Küçükali, bu nedenle KOÜ'nün asrın felaketinin 10. yıl dönümü için düzenleyeceği etkinlik programına destek verdiklerini belirtti.
Bir süre önce Japonya'da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini, bu depremde 6 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Küçükali, Türk Kızılayı olarak bu depremi ve sonrasını çok yakından incelediklerini söyledi.
Küçükali, şöyle devam etti:
“Bu depremle ilgili elde ne kadar veri varsa kaydettirdim. Gördüğüm manzara beni hem gururlandırdı hem de ülkem adına çok üzüldüm. Japon, masada oturmuş deprem devam ediyor. O da su bardağını tutuyor ki bardak devrilmesin, içindeki su zayi olmasın. Bu kadar kendinden, oturduğu yerden emin, yapılan işlerden emin. Demek ki bütün bu meselelerin altında, önünde eğitim var. Kocaeli Üniversitesinin katkılarıyla 'Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi' adı altında illerde eğitimler veriyoruz.”
“DEPREM GERÇEĞİNİ KABUL ETMELİYİZ”
Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Mete Işıkara da Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, bu gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Işıkara, Türkiye'de afet sonrasında “Biz insanımızı enkazdan nasıl kurtarırdık” çalışması yapıldığını, bundan sonra “Bizim insanımız deprem sırasında nasıl enkaz altında kalmaz” çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti.
Ahmet Mete Işıkara, şunları kaydetti:
“Önce sen depreme birey olarak hazır mısın? Bu sorudan yola çıkarak adım adım bireysel hazırlıktan, kurumsal hazırlığa, kurumsal hazırlıktan ulusal hazırlığa geçmek gerekiyor. Özellikle medya olarak, 'Depreme hazır mıyız?' bunların üzerine gitmeniz lazım. 'Bireysel hazırlıklar yapılıyor mu, kurumsal hazırlıklar yapılıyor mu, bütün bunlar ulusal hazırlığa dönüşüyor mu?' bunları sorgulamanız lazım.”
Daha sonra, 2009'da düzenlenecek “Türkiye'nin Afeti: 10. Yıl Anma Etkinlikleri” programı protokolü imzalandı.
Programa göre, Kocaeli, Yalova, İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bolu'da 16-20 Ağustos 2009 arasında eş zamanlı sempozyumlar, paneller, söyleşiler, halk toplantıları yapılacak ve “Yarın Olabilecek Bir Afete Hazır mısın?” sorusuna cevap aranacak.
Öte yandan, toplantıya katılanlar, daha sonra Anıtpark Yerleşkesinde, bir süre önce hayatını kaybeden eski KOÜ Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu tarafından düzenlenen deprem müzesinde incelemelerde bulundu.