Depreme dayanıklı hastane yapımında Japon modeli

Güncelleme Tarihi:

Depreme dayanıklı hastane yapımında Japon modeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2004 15:08

Sağlık Bakanlığı, afetlerde sağlık yapılarının hasar görmemesi için sağlık kuruluşları binalarını güçlendirmek ve yeni binaları depreme dayanıklı yapılması amacıyla çalışma başlattı. Bakanlık, bunun için Japonya’yı model alacak.

Haberin Devamı

Marmara depreminde 12 sağlık tesisinin tamamen yıkılması, 35’inin orta veya daha az zarar görmesi, falaket anında insanların sağlık hizmeti alamamasına ve felaketin boyutlarının genişlemesine neden oldu. Hastanelerin çoğunun depreme dayanıksız olduğunu tespit eden Sağlık Bakanlığı, "Hastane Yatırımları Planlaması Programı" başlatarak, depreme dayanıklı hastane yapımı, mevcut yapıları güçlendirme teknolojisi ile ilgili araştırmalara hız verdi.

JAPON MODELİ

Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin temsilcilerden oluşan bir teknik heyet Japonya’daki hastanelerde incelemelerde bulundu. Heyet üyelerinin ilgilisini en çok deprem sırasında binanın yaklaşık 80 santimertelik bir sınır içerisinde salınımına izin veren ve sadece yapılara değil, eski yapılarda da güçlendirme amacıyla uygulanabilen "Sismik İzolatör Sistemi" çekti. Bu sistemin Türkiye’de uygulanabilirliği araştırılıyor.

Haberin Devamı

Japon yetkililer ise hastanelerin depreme karşı güçlendirilmesi konusunda Türkiye’ye gerekli desteği vereceklerini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!