Güncelleme Tarihi:
Deprem aksesuvarlarının kullanımı ve deprem için eğitim programı başlatılıyor. Olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirecek birçok deprem aksesuarı yaşantımıza girecek. Büyük eşyaları sabitleyen kuşaklar, kırılan camların çevreye saçılmasını önleyen bantlar bunlardan sadece ikisi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa geliştirdiği ‘İAHEP-İstanbul Afete Hazırlık Eğitim Projesi’ ile kent, olası bir depreme hazırlanıyor. Proje, İstanbul'un ardından başta Bursa ve İzmir olmak üzere Türkiye'ye yaygınlaştırılacak.
Prof. Dr. Işıkara, projeyle, yapısal olmayan hasarlara karşı önlem alınması konusunda dikkat çekmeye çalıştıklarını söylüyor. Kandilli Rasathanesi'nde, projenin tanıtımı sırasında sergilenen yardımcı malzemeleri herkesin bilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Işıkara, ‘‘Pahalı olmayan ve kolay tatbik edilen aparatlarla, çok sayıda can kaybını önlemek mümkün. Unutmayalım ki 17 Ağustos depreminde yaşamını yitiren ya da sakat kalanların büyük bir çoğunluğu evdeki eşyaların altında kalanlardı,’’ diyor.
Bazıları otomobil gereçleri, bazıları yapı marketlerde bulunabilen ve çok etkin çözümler sağlayan ‘deprem aksesuvarları’nın başlıcaları, büyük eşyalar ile elektronik ve elektrikli cihazları bulundukları yere sabitlemeyi sağlayan kuşaklar. Kırılan camların dağılmasını önleyen bantlar, kolaylıkla çıkarılabilen ancak sarsıntı sırasında cam ve benzeri eşyaların düşmesini engelleyen yapıştırıcılar, kitapların düşmesini engelleyen bantlar, sarsıntı sırasında açılmayan dolap kilitleri, depolama dolgu malzemeleri de deprem sırasında olduğu gibi deprem dışında yaşanabilecek kazaların da faciaya dönüşmesini engelliyor.
Basit önlemler
Depreme hazır olmak için yapılacak ilk şey ev ve ofislerin gözden geçirilmesi ve tehlikelerin belirlenmesi. Bulunduğunuz yerde her tür önlemi alsanız bile yine de korunmanız gerekiyor. Sağlam masaların altları korunmak için birebir. Türkiye'deki standartlar gözönüne alındığında ise özellikle okullarda sıra altları yerine sıraların yanlarını tercih etmek gerekiyor.
Sarsıntı durduktan sonra bulunduğunuz yeri terk ederken, yere düşmüş eşyalardan, özellikle cam kırıklarından gelecek zararları azaltmak ilk düşünmeniz gereken nokta. Tüpgaz, doğalgaz, su ve elektriği kapatmak birinci şart. Eğer bulunduğunuz yerde küçük bir yangın, su borusu patlağı gibi sürmesi tahlike yaratacak durum varsa, küçük bir müdahaleyle bunları bertaraf ettikten sonra dışarı çıkmak akıllıca. Deprem sonrasında en önemli uyarı ise ‘Ne olursa olsun, telefonlara sarılmayın. Kullanacağınız hat bir can kurtarabilir’ uyarısı. Dışarı çıktıktan sonra da diğer insanlarla yardımlaşıp, eğer yaralılar varsa onların tedavisi için önlem almak gerekiyor.
İAHEP nasıl çalışacak?
Kandilli Rasathanesi'nde medya dünyasının ünlü isimleri ile STK ve kamu kuruluşlarının yöneticilerinin katıldığı bir törenle Rasathane ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara tarafından basına tanıtılan projenin hedefleri şunlar:
Halk Eğitim Gereçleri, Kampanyaları ve Eğitim Müfredatı
Afet Bilinci Cümlemizin Dirliği (ABCD) Temel Afet Bilinci / Eğitmenlerin Eğitimi
Mahalle Acil Müdahale Ekipleri (MAME) / Eğitmenlerin Eğitimi
Erişim ve Koordinasyon
A:AFET, B:BİLİNÇ, C:CÜMLEMİZ, D:DİRLİK
Kısaca ABCD adı verilen ‘Afet Bilinci Cümlemizin Dirliğidir’ sloganıyla verilecek ‘Temel Afet Bilinci Eğitimi’ne yetişkinler ve çocuklar katılabilecekler. İAHEP'in ana programlarından biri olan MAME (Mahalle Acil Müdahale Ekipleri) eğitimi ise afet sonrasında, 48-72 saat içinde sorunların çözümlenmlesini sağlayacak.