Güncelleme Tarihi:
Dünya arama ve kurtarma teşkilat temsilcileri Stuttgart'ta toplandı. Uzmanlar, Türk hükümetine yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu, böylesi geniş bir alana yayılan felakette her ülkede hata yaşanabileceğini belirttiler.
BİRLEŞMİŞ Milletler Uluslararası Arama ve Kurtarma Kuruluşları temsilcileri aralarındaki iletişimi artırmak ve yeni çözümler üretmek üzere Stuttgart'ta biraraya geldi.
Toplam 38 ülkeden 134 temsilcinin katıldığı 3 günlük konferansta Türkiye ve Tayvan'da yaşanan depremler incelendi. Türkiye ve Tayvan'da görev alan ekiplerin temsilcilerinin katıldığı kısa adı INSARAG olan konferansta Türkiye ve Tayvan'da yaşanan tecrübeler ışığında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. Konferansta, ekipler arasında diyalog, işbirliği ve koordinasyon sağlanması, ilk yardımda öncelikler gibi konular görüşüldü.
TÜRK TEMSİLCİLER
Konferansta Türkiye'yi Bolu-Düzce Afet Bölge Komutanı Korgeneral Erol Tutal ile Sivil Savunma Dairesi Başkanı Hasan İpek ile AKUT'tan Feridun Çecikmen, Kamil Doğan ve Sezin Sinanoğlu temsil etti
Basın toplantısında Hasan İpek, Erol Tutal, Tayvan İtfaiye Şefi Yu-Ming Tang, INSARAG Başkanı Dietrich Löpke, Cenova Kurtarma Ekipleri Sorumlusu Gerhard Putman, Amerika Birleşik Devletler Temsilcisi Peter Henderson, İsviçre Temsilcisi Beat Künzi bilgi verdi. Dietrich Löpke, Alman basınında Türk hükümetinin aleyhinde çıkan yazıların gerçekleri yansıtmadığını söyledi.
ELBİRLİĞİYLE ÇALIŞTIK
Marmara depreminde İstanbul Havaalanı'na her yarım saatte bir yardım uçağı indiğini ve bu yardım ekiplerin birçoğunun izinsiz hatta yanlarına kendi çadır ve ihtiyaçlarını bile almadan geldiklerini belirten Gerhard Putman şunları söyledi:
‘‘Tüm ekipleri havaalanında Türk polisi tercüman eşliğinde karşıladı. Yardım ekibinin havaalanında bekletilmesi sözkonusu değil. Deprem bölgesine götürecek taşıtlar hazırdı ve hemen işimize başladık. Polis ve güvenlik ekipleriyle yanyana yardımlaşarak çalıştık. Yetkililer sürekli bizlere yardım etti. 30 bin kilometrekareye yayılan bir depremde aksaklıklar yaşanması doğaldır. Nitekim yaşanan tecrübeler ışığında ikinci depremde hemen hemen hiç aksaklık yaşanmamıştır.’’