Ankara / ANKA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 11:49
17 Ağustos depreminde kurtarma çalışmalarına katılan bir er, Yalova’da enkazda bulup askeri alana gömdüğü 300 bin doları yıllar sonra almak için bir yarbayla anlaştı. Parayı alan yarbayın servetindeki artış üzerine harekete geçen Askeri Savcılık, enkaz yağmasını ortaya çıkardı.
TÜRKİYE’nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan 17 Ağustos 1999 depreminde Yalova’da yaşanan talana asker el koydu. Olay, şöyle gelişti: 17 Ağustos gecesi Türkiye 7.4 şiddetindeki depremle sarsıldı. Depremde binlerce ev yıkıldı, on binlerce insan hayatını kaybetti. Yalova’da ise AKSA’ya ait ACN tankları çatladı. Havaya yanıcı akrilonitril gazı yayılınca depremzedeler bölgeyi terk etti. Tehlike geçince Yalova’ya dönen depremzedeler, evlerinin talan edildiğini fark etti.
AĞAÇLARIN ARASINA
Er Tarkan Okçu da Bergama 19. Piyade Tugayı 1. Piyade Tabur Komutanlığı’nda görev yaptığı sırada, birliği ile
birlikte arama kurtarma çalışmaları için Yalova’ya geldi. Okçu, Yalova Hava Meydan Komutanlığı’ndaki çadırkentte kalmaya başladı. Okçu, bir sitedenin yıkıntılarının arasında el çantası ve ziynet eşyaları buldu. Çantada destelenmiş halde 300 bin ABD doları vardı. Okçu, yanına aldığı çantayı, askeri arazideki üç incir ağacının ortasına kazdığı çukura gömdü.
Arama kurtarma çalışmaları bir süre sonra bitti. Erler arandığı için Okçu, parayı çıkaramadan Bergama’ya döndü, daha sonra terhis oldu. Okçu, kardeşi Cumali Okçu’ya paradan söz etmişti. 2003 Eylülü’nde Cumali’nin önerisi üzerine iki kardeş parayı gömülü olduğu askeri bölgeden çıkarmak için harekete geçti.
YARBAYLA ANLAŞMA
Cumali Okçu, arkadaşı Osman Özdemir’e konuyu iletti. Özdemir de emekli Astsubay Mehmet Ali Çakmak’tan yardım istedi. Özdemir ve Çakmak, Yalova’ya gitti. Binbaşı Recep Dok, Özdemir ve Çakmak’ı, Yalova Meydan Harekat Komutanlığında görevli Yarbay Mümin Şen’le görüştürdü. Şen, teklifi kabul etti. Plana göre parayı Şen çıkaracak, ganimeti de paylaşacaklardı.
ŞÜPHELİ ARTIŞ
Parayı çıkaran yarbay, Okçu kardeşlere ‘Bulamadım’ dedi. Ancak malvarlığındaki inanılmaz artış şüphe çekti. Olaydan sonra Yarbay Şen, 2 otomobili bulunmasına rağmen, olaydan sonra 38 bin YTL’ye Ford C-MX Diesel, 64 bin YTL’ye Volkswagen Passat Diesel, 26 bin YTL’ye Ford Fiesta Diesel otomobiller aldı. Ayrıca eşi üzerine iki villa aldı, kayınbiraderinin üzerine kayıtlı bir de araba galerisi açtı.
İHRACI İSTENDİ
Şen’in malvarlığındaki artış şüphe çekti. Başlatılan soruşturma skandalı ortaya çıkardı. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı, Şen hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘hırsızlık’tan 1 ila 8 yıl ağır hapis cezası istemi ile dava açtı. Şen’in TSK’dan ihracı da istendi. Özdemir’in ‘görevi kötüye kullanmak suçuna iştirak’ ve ‘hırsızlık’, binbaşı Dok ve Çakmak’ın da ‘görevi kötüye kullanmak suçuna iştirak’ten cezalandırılması istendi. Diğer sanıklar için ise görevsizlik kararı verdi. Parayı çıkaramadan terhis olan Tarkan Okçu ve diğer sanıkların yargılanmasına da Tarsus Adliyesi’nde başlandı.
Kayıplara karıştıSKANDALIN basına yansıması üzerine Tarsus’ta yaşayan Tarkan Okçu kayıplara karıştı. Geçimini boyacılıkla sağlayan babası İhsan Okçu ise ‘Benim oğlum havası fazla olan, palavracının biri. Evinin geçimini ben temin ediyorum ama o hep olduğundan yüksek görünür’ dedi.
Talan, AKSA dosyasında
YALOVA’daki talan davası, AKSA davasında da gündeme geldi. AKSA’ya karşı Yalova Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açan depremzedeler, AKSA’dan yayılan gaz nedeniyle evlerini bırakmak zorunda kaldıklarını ve bu sırada evlerinin talan edildiğini anlattı. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi’nde gerçekleştirilen temyiz duruşmasında, tazminat miktarı belirlenirken, açılan bu talan davasının da göz önüne alınmasını istendi.