Deprem sonrası son durum...

Güncelleme Tarihi:

Deprem sonrası son durum...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2017 13:45

Kandilli Rasathanesi bugün depremin büyüklüğünü 6.6 olarak güncellemişti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Muğla Bodrum açıklarında Gökova Körfezi’nde saat 01.31’de meydana gelen depremin büyüklüğünün 6.5 olarak ikinci kez güncellendiğini duyurdu. Öte yandan Gümbet Koyu'nda otel ve restoranların masa, sandalye, şezlonglarının suya sürüklendiği görüldü. Deprem uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ bu durum için "Çekilmeden ve deniz yüzeyindeki kırılmadan dolayı, faylar düşey hareket ettiği için su ters dönerek güçlü bir şekilde kıyıya vurmuş" diyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin, "Depremden zarar gördüğünü söyleyen 358 vatandaşımızın müracaatı oldu. Müracaat eden vatandaşlarımızın 272'sini ambulanslarla hastaneye ulaştırdık. Diğerleri ise kendi imkanları ile geldiler. Gelen, müracaat eden kişiler arasında 25 vatandaşımız, kazazedemiz var. Bunlardan 3 tanesinin bel ve omurgada kırığı var. Aynı şekilde ayak kemiğinde kırık olan var. Ciddi bir yaralanması olan vatandaşımız yok." dedi. Kendilerinin de Ankara'dan gerekli bilgileri aldıklarını ve talimatları verdiklerini anlatan Demircan, gerektiği şekilde müdahalelerin yapıldığını ifade etti. Can kaybı olmayan, mal kaybı da düşük olan ama büyülüğü yüksek bir depremle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Demircan, " Bu depremin etkileri Allah'a şükür ülkemizi insanımızı rahatsız eden bir şekilde olmadı. Depremin diğer etkilerini tekrar değerlendiriyoruz. Deprem burada yaşamak zorunda kaldığımız bir durum ülkemiz için. Depremle birlikte yaşamanın şartlarını yerine getirmek bizim yapmamız gereken hususlar. " diye konuştu. Bakan Demircan, şöyle devam etti:

"Depremden zarar gördüğünü söyleyen 358 vatandaşımızın müracaatı oldu. Müracaat eden vatandaşlarımızın 272 tanesini ambulanslarla hastaneye ulaştırdık. Diğerleri ise kendi imkanları ile geldiler. Gelen, müracaat eden kişiler arasında 25 vatandaşımız, kazazedemiz var. Bunlardan 3 tanesinin bel ve omurgada kırığı var. Aynı şekilde ayak kemiğinde kırık olan var. Ciddi bir yaralanması olan vatandaşımız yok. Gerekli müdahaleler yapıldı, takibi yapılıyor."
Demircan, deprem sırasında hastanede tedavi gören 19 hastanın olduğunu, depremin ardından bazılarının kendi isteğiyle bazılarının da tedbiren dışarıya alındığı yönünde bilgi aldıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Deprem sonrası Hürriyet muhabirleri Ege'nin iki yakasından bildiriyor

SU TERS DÖNEREK VURMUŞ

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, bölgedeki fay hatlarının aktif olmasından dolayı depremi ’beklenen deprem’ olarak yorumladı. Prof. Dr. Akçığ, "Bu deprem için ’sürpriz’ denemez. Beklenen bir depremdi, çünkü bölgede aktivite son yıllarda fazlaydı. Gökova Körfezi’ndeki fayın kırılmamış son parçasıydı. Batı’da kalan parçayı kırarak, evrimi tamamlanmış durumda.  O bölge için daha büyük bir deprem bekleyemeyiz. Bundan sonra depremden 1 saat sonra başlayan artçı depremleri bekleyebiliriz. Bunlar da genellikle, 4 ve 5.3 arası artçı depremler meydana olur. Zaten depremden sonra 5.3 şiddetinde deprem oldu. Bu artçılar hissetmediğimiz düzeyde olanlarla birlikte 1 ay boyunca sürebilir, dikkatli olmak gerekir" dedi.

Haberin Devamı

FAYLARI ETKİLEMEZ

Gökova Körfezi’ndeki fay hattının çevresindeki fayları etkilemeyeceği belirten Prof. Dr. Akçığ, "Bu fay hattının çevresinde etkileyeceği tetikleyeceği bir fay yok. Onlar daha kuzeyde kalıyor. Bu düşey atımlı fay olduğu için başka fayları etkileyeceğini düşünmüyorum. Haziran’da Ege Denizi’nde deprem meydana geldi. Bunlar birbirlerinden bağımsız faylar" diye konuştu.

Kandilli Rasathanesi’nden yapılan 40 santimetrelik tsunami açıklamasına da değinen Prof. Dr. Akçığ, "Deniz dibindeki 40 santimetrelik çökmeden dolayı tsunami oluşmuş. Buna ’mini tsunami’ demek daha doğru olur. Deniz 20 metre geri çekilip 1 metre dalga boyuyla 100 metre kadar karanın içine girmiş. Önüne ne geldiyse silip süpürmüş. Ege Bölgesi’ne baktığımızda tarihte tsunami örnekleri görmek mümkün. Bu kadar çok zarar vermesinin sebebi ise çekilmeden ve deniz yüzeyindeki kırılmadan dolayı, faylar düşey hareket ettiği için su ters dönerek güçlü bir şekilde kıyıya vurmuş. Araçlar ve tekneler zarar görmüş. Şansımıza bu küçük bir deprem. O yüzden buna ’mini tsunami’ demek daha doğru. Dönemlere baktığımızda Milas-Bodrum Havalimanı yapılırken zemin çalışmalarında deniz kökenli malzemelere rastlanmıştır. Bu da daha önceki dönemlerde o malzemelerin tsunamiyle gittiğini gösterir. Bu depremdeki en büyük şansımız Bodrum’un kaya zemin üzerine inşaa edilmiş olmasıdır. Bir önemli etken de Bodrum’daki binaların usulüne uygun alarak inşaa edilmesidir. 

Haberin Devamı

 BAKAN EROĞLU: TSUNAMİ DEĞİL

Bakan Eroğlu ise tsunamisi hadisesi yaşanmadığını söyledi.  Eroğlu,  "Bugün maalesef Bodrum, Kos Adası civarında bir deprem vuku buldu. Biraz önce sayın Muğla Valimizle görüştüm. Allah’a çok şükür bir can kaybı yok. Herhangi bir büyük bir maddi kayıp da söz konusu değil. Sadece, Bodrum Belediyesi’ne ait bir limanda yedieminde bekleyen bazı tekneler, su bir miktar yükselince onlar zaten hurda teknelermiş; onlarda hasar var. Onun dışında önemli bir zayiyat yok. Allah’a çok şükür geçmiş olsun diyorum. Özellikle başta Bodrum olmak üzere bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum" diye konuştu.

 Veysel Eroğlu, depremde Kos Adası’nda hayatını kaybeden vatandaşlar içinde taziyede, yaralılara ise geçmiş olsun temennisinde bulundu. Basın toplantısında tabii afetleri anlatan Bakan Eroğlu, sözü yine bugün Gökova Körfezi’nde meydana gelen depreme getirerek, "Bodrum ile Kos Adası arasında Ege Denizi’nde vuku bulan depremde, tsunami hadisesi olmadı. Son aldığım bilgilere göre 10 santimlik bir deniz suyusunun yükselmesi söz konusudur. Bu AFAD’tan aldığımız bilgidir, özellikle paylaşmak istiyorum" ifadeleri kullandı.

Haberin Devamı

O SÖYLENTİ PANİK YARATTI

Bu arada, bazı bölgelerde deniz seviyesinin yükseldiği iddiaları halk arasında paniğe neden oldu. 

’EVLERİNDE HASAR OLUŞANLAR MUTLAKA AFAD YETKİLİLERİNE HABER VERMELİ’

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise yaşanan depremle ilgili olarak, "Bu deprem Batı Anadolu tektoniği içinde değerlendirilmesi gereken bir deprem. Yani Ayvacık- Midilli ve Manisa’daki depremlerle ilişkilendirmek daha doğru olur. Batı Anadolu’daki son 7 ayda meydana gelen depremler gerilim farkı oluşturuyor. Kabukta çok sayıda fay olduğu ve kabuk heterojen davrandığı için. Bu nedenle yeni ana şoklar gelişebilir ve bunlar deprem fırtınası yaratabilir. Burada önemli olan şey halk açısından evlerinde hasar oluşanlar mutlaka AFAD yetkililerine haber vermeli. Küçük ölçekli tsunami gelişti evet. Bu nedenle kıyıda yanal yayılma dediğimiz çatlak ve göçükler gelişmiş olabilir. Sarsıntının şiddeti, kırılan fay zonu ve deprem dış merkezine yakınlık, gelişen küçük ölçekli tsunami ve yanal yayılma tümü birlikte çalışarak zararı arttırıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!