'Deprem olsa doğalgaz faciası yaşanabilir'

Güncelleme Tarihi:

Deprem olsa doğalgaz faciası yaşanabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2008 14:51

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, “Bugün büyük şehirlerin hepsinde doğal gaz var. Allah korusun bir depremde doğal gazdan kaynaklanan korkunç yangın faciaları ile karşılaşabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Erbakan, Balçova Termal Tesislerinde düzenlenen “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik” konulu bilgilendirme toplantısında, 19 Aralık 2007 tarihinde yürürlüğe giren yangın yönetmeliğinin Türkiye'nin gündemine oturması gerektiğini belirtti.

Marmara depreminde bölgede doğal gaz bulunmadığını, bu nedenle yangınlar çıkmadığını kaydeden Erbakan, şöyle konuştu:
“Artık bütün büyük şehirlerimizde doğal gaz bulunuyor. Allah korusun bir depremde korkunç facialar ile karşılaşabiliriz. Bunun için önceden önlem alınmalı. İşte görüşüyorsunuz İstanbul'un göbeğinde bir patlama oluyor. Hiçbir önlem yok. Bunları yaşıyoruz. Ama yaşamamız lazım. Türkiye'deki yapıların yüzde 85'i ruhsatsız. Ankara Bala'da 700'e yakın konut yapacağız. Projesi bitti, ihaleye çıkacağız. TOKİ yapacak. Binalar 1999 depreminde yaptığımız gibi olacak.”
Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 43 bin konut yaptığını ifade eden Erbakan, “Bu konutları bakanlığımız yaptığı için içimiz rahat. Çünkü bu binaların nasıl yapıldığını biliyoruz. Yapı denetim yasası da çıktı. Ama eksiğimiz var. Bunları yönetmeliklerle gidermeye çalışıyoruz. Yeni binalar 2002 yılından öncekilerden daha sağlam olduğunu söyleyebilir. Yapı malzemelerinin denetimi de bundan sonra bakanlığımız tarafından yapılacak. Bu konu da çok önemli.”

AB TASARIM STANDARTLARI GELMELİ

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Mahmut Küçük de binaların güçlendirilmesi hususunda teknik ve mülkiyet durumlarının güçlük yarattığını belirterek, şunları söyledi:
“Bununla ilgili olarak kat mülkiyeti kanunu değiştirilerek yürürlüğe girdi. Binaların yangından korunması ile yönetmelik de yürürlükte. Ama asıl önemli olan Avrupa tasarım standartlarının ülke şartlarında uyumlaştırılması meselesidir. Ülkemizin coğrafi ve iklim özellikleri göz önünde bulundurularak oluşturulan standartlar, Avrupa yapısal tasarım standartlarına uydurulması gerekir. Standartlar uygulanırsa AB ile uyumlaşma söz konusu olur.”

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ise yürürlüğe giren Yangından Koruma Yönetmeliği'nin yenilenmesi ve yasalaşmasında müsteşar yardımcısı Mahmut Küçük'ün önemli emeği bulunduğunu belirterek, “Bu yönetmelik 2002 yılındaki yönetmeliğe göre mukayese edilemeyecek derecede iyi hazırlandı. Eksikleri var, ancak buna rağmen iyi. 80 kuruluştan görüş aldık. Aslında Türkiye'de yönetmelikten çok standartlar eksik. Bunların uygulanması gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!