Güncelleme Tarihi:
Bostan, 250 konteynerin “Her Mahalleye Afet İstasyonu (AFİS)” projesi kapsamında konuşlandırıldığını söyledi.
Alınan önlemlere rağmen konteynerlerden hırsızlık yapıldığını ifade eden Bostan, “Konteynerlerin ilk konuşlandırıldıkları noktalarda toplam 23 ilçede 68 hırsızlık olayı meydana geldi” dedi.
Bostan, bir konteynerin içinde “2 jeneratör, 2 adet delici ve kırıcı elektrikli matkap, 250 litrelik su deposu, yangın söndürme tüpü, el feneri, katlanabilir sedye, megafon” gibi arama kurtarma çalışmalarında hayati önem taşıyan 38 parça malzeme bulunduğunu dile getirerek, hırsızların genelde, jeneratör, elektrikli matkap, battaniye benzeri malzemeleri çaldıklarını söyledi.
Gökay Atilla Bostan, içindeki malzemesi ile birlikte bir konteynerin değerinin en az 20 bin YTL olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Yaşanan hırsızlık vakalarından sonra hırsızlığı önlemek amacıyla konteynerlerin daha emniyetli yerlerde konuşlandırılmaları kararı alındı. İlk etapta kentin çeşitli yerlerine konuşlandırılan konteynerler hırsızlardan korunmaları amacıyla 2006 yılında kamuya ait alanlara çekildi. Konteynerler eğitim binaları, sağlık kuruluşları, muhtarlık binaları veya emniyet binalarının bahçelerine konuldu.
Bu konteynerleri hırsızların bile koruması gerekir. Olası bir afette kendilerine de lazım olacağını unutmasınlar.”
5 KİLİTLE MUHAFAZA EDİLİYOR
Bostan, AFİS projesinin amacının kenti etkileyebilecek olası bir doğal afette profesyonel ekiplerin olay mahalline intikallerine kadar geçecek süre içinde, mahalle sakinlerinin arama kurtarma faaliyetlerine katılımını ve profesyonellere destek vermelerini sağlamak olduğunu kaydetti.
Mahallelerde konuşlandırılan konteynerlerin anahtarlarından birer tane kaymakamlık ve muhtarlıklara verildiğini ifade eden Bostan, 5 kilitle muhafaza edilebilecek şekilde tasarlanan konteynerlerin sigortalandığını da söyledi.
Bostan, konteynerlerin kamu alanlarına çekilmesinin ardından hırsızlık olaylarının azaldığını, ancak tamamen sona ermediğine de dikkat çekerek, 4 ilçede kamu alanlarında bulunan 8 konteynerden hırsızlık yapıldığını bildirdi.
Gökay Atilla Bostan, “Hırsızlık olayları aslında bu projeyi altüst etti. Çünkü hırsızlık vakaları olmasaydı bugün oturmuş bir şekilde, konteynerler ilk konuşlandırıldıkları yerlerde kalacaklardı. Ama 250'sinden 68'i soyuldu. Demek ki emniyetli yerlere çekilmese belki hepsi soyulacaktı” dedi.
Beyoğlu ilçesindeki 7 konteynerin, konulacak güvenli ve uygun bir yer bulunamadığı için Beyoğlu Belediye Başkanlığının ek hizmet binası bahçesine yerleştirildiğini kaydeden Bostan, olası bir afet durumunda konteynerlerin içindeki malzemenin ihtiyaç olan yerlere gönderilebileceğini kaydetti.
KONTEYNER SAYISI 500'E ÇIKACAK
Bostan, İstanbul'a 250 adet yeni konteyner yerleştirilmesinin planladığını da belirterek, “Deprem konteynerlerinin sayısının 500'e çıkarılmasını planlıyoruz” diye konuştu.
Yeni konteynerlerin nerelerde konuşlandırılacağının da henüz belirlenmediğini anlatan Bostan, 250 adet konteynerin 125'inin bu yılın sonuna kadar konuşlandırılmasının hedeflendiğini bildirdi.