Deprem istasyonuna şaşırtan saldırı

Güncelleme Tarihi:

Deprem istasyonuna şaşırtan saldırı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2009 14:43

DENİZLİ'de Pamukkale Üniversitesi ile Tokyo Üniversitesi tarafından 9 yıldan bu yana yürütülen depremsellik araştırmaları çerçevesinde kurulan Deprem Araştırma ve İzleme İstasyonu'na kimliği belirsiz kişiler tarafından zarar verildi. Pamukkale travertenlerinin yakınında bulunan ve tel örgüyle çevrili istasyonun metal kapısını kıran kişiler silahla ateş ederek istasyondaki cihazlara da zarar verdi, veri akışı kesildi.

Projenin ortaklarından olan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Kumsar, istasyonun daha önce 3 kez saldırıya uğradığını belirterek, maddi zararın değil bilimsel zararın telafi edilemeyeceğini söyledi.

Pamukkale Üniversitesi ile Japonya'nın Tokai Üniversitesi arasında Denizli'nin depremselliğinin araştırılması için 2000 yılından bu yana yürütülen bilimsel çalışma kapsamında kentin çeşitli bölgelerinde, yer hareketlerinin ve depremselliğin takip edilmesi için istasyonlar kuruldu. Geçen cumartesi gecesi, bu istasyonlardan biri olan, Pamukkale travertenleri eteklerindeki Deprem Araştırma İstasyonu'nun tel örgülerini aşarak kilitli kapısına av tüfeğiyle ateş eden kimliği belirsiz kişiler, kapıyı açtıktan sonra cihazların bulunduğu istasyonun içinde de ateş etti. Hangi amaçla yapıldığı belirlenemeyen saldırıyı gerçekleştiren kişiler istasyonda bulunan levhalara bile ateş etti.

JANDARMAYA BİLDİRDİK

Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Mühendislik Fakültesi Dekanı ve araştırmanın Pamukkale Üniversitesi'ndeki sorumlusu Prof. Dr. Halil Kumsar, saldırıyı geçen pazar sabahı haftalık verileri almak için istasyona gittiğinde öğrendi. Saldırı karşısında şoke olan Kumsar, olayı jandarmaya bildirdi ve şikayetçi oldu. Saldırının izah edilemez olduğunu söyleyen Kumsar, “Denizli'de deprem öncesi yer kabuğundaki değişimler ile termal sulardaki değişimlerin ilişkisini araştırıyoruz. Deprem istasyonundan gelen verilerden yola çıkarak, depremin ne zaman olacağını belirlemeye çalışıyoruz. Bu zarar parayla ifade edilemez. Yaklaşık bir haftalık veri akışı kesildi. Bunu yapanlarda kişilik bozukluğu olmalı. Cihazlardan ne istediler, anlamadım. Denizli için çok önemli veri üreten istasyonlardır. Biz dişimizle tırnağımızla bu işi özveriyle çalışıyoruz ama zarar görmesi tüm hevesimizi kırıyor” diye konuştu.

BU DÖRDÜNCÜ SALDIRI

Yer kabuğu hareketlerindeki verileri geriye dönük alamadıklarını vurgulayan Kumsar, “Bir haftalık veri kesilmesi var. Aynı yer daha önce dört defa saldırıya uğradı, iki kez cihazlar çalındı. Telle çevirdik. Bu dördüncü saldırı. Bu süreçte alınacak veriler belki de kentte olabilecek bir depremin habercisi olacaktı. Yapacak bir şey yok. Çalışmalara devam edeceğiz. Pamukkale gibi dünyanın gözdesi olan bir yerin hemen yanı başında bulunan bu noktaya insanlar tarafından zarar verilmesi hiç hoş değil. PAÜ Deprem Araştırma İstasyonu'nun çevresinde, alem yapılıyor. Etrafta içki şişeleri, erkek ve kadın iç çamaşırları var. Denizli için böylesine önemli bir nokta için denetimlerimizi arttırmamız gerekir” dedi.

TOKYO'DAKİ KİMSE DOKUNMUYOR

Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırmaları ve Yer Bilimleri Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ömer Aydan ise, sistemin bir benzerinin Tokyo’da bulunduğunu ve Denizli'deki kadar korunaklı olmadığı halde hiç kimsenin dokunmadığını söyledi. Aydan, “Bu başımıza gelen, son derece üzücü, bir o kadar da trajikomik bir olay. İstasyonda düzenli olarak yapılan ölçümler su sıcaklığına bağlı olarak yapılıyor. Alınan veriler ise yerin altındaki kaymaların ve olabilecek depremlerin önceden algılanmasında yarar sağlıyor. Bu bilgiler belli aralıklarla toplanarak PAÜ'de kayıt altına alınıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!