Güncelleme Tarihi:
SON KEZ EVİNDE
Işıkara'nın cenazesi helallik alınmak için evine getirildi. Eşi Aysel Işıkara gözyaşları içinde tabuta dokunarak "Hoş geldin canım kocacım" dedi.
Bugün toprağa verilecek Prof.Dr.Ahmet Mete Işıkara'nın cenazesi Karacahmet Gasilhanesinden alınarak helallik için son kez Çengelköy’deki evine getirildi. Cenaze, ailesi, yakınları ve komşuları tarafından karşılandı. Eşi Aysel Işıkara üzerinde Türk bayrağı ve Türk Kızılayı amblemli bir örtü bulunan tabuta dokunarak gözyaşları içinde “Hoş geldin canım kocacım" dedi.
CENAZESİ SON KEZ EVİNE GETİRİLDİ / Foto Galeri
Din görevlisi dua okuduktan sonra helallik istedi. Işıkara’nın eşi ve çocuklarını yanı sıra iş arkadaşları da gözyaşlarını tutamadı. Cenaze helallik alınmasından sonra yapılacak tören için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'ne götürüldü. (İSTANBUL / DHA)
İLK TÖREN KANDİLLİ'DE
‘Deprem dede’, Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara son yolculuğuna uğurlanırken ilk tören uzun yıllar öğretim üyeliği ve bir dönem müdürlüğünü yaptığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde yapıldı. Işıkara, Kandilli Rasathanesi konferans salonuna Türk ve Kızılay bayrağı sarılı tabutla getirilirken yıllarca birlikte çalıştığı mesai arkadaşları gözyaşlarını tutamadı.
TÖRENDE GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR / Foto Galeri
Buradaki törene, eşi Aysel Işıkara, oğlu Cengiz Işıkara, kızı Yeşim Işıkara ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ve öğretim üyeleri katıldı.
Işıkara için hazırlana 20 dakikalık sinevizyon gösterisinin ardından konuşmalar yapıldı. Tören sırasında Işıkara’nın çok sevdiği Abdurrahman Kızılay’ın derlediği ‘Kerkük Türküsü’ ve Fikret Kızılok’un ‘Bu kalp seni unutur mu’ parçası çalındı.
“BAYRAĞINI DAHA YÜKSEKLERE TAŞIYACAĞIZ”
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Işıkara'nın hayatını, dopdolu yaşadığını ve çok değerli bir misyona adadığını belirterek, ömrünün hiçbir anını boş geçirmediğini ifade etti.
Işıkara'nın arkasından güzellikler bıraktığını dile getiren Oktay, arkasında bıraktığı bayrağın çok daha yükseklere taşınmasını, taşıyanların artmasını, “deprem dedelerin, amcaların, teyzelerin” çoğalmasını arzu ettiğini anlattı.
Oktay, “Biz bir şekilde bu bayrağın daha yükseklere taşınması noktasında elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bunun için hocamızın manevi ve sizin huzurunuzda söz veriyorum. Biz de onun misyonuyla Türkiye'yi bu konuda bilinçlendirme faaliyetlerimize devam edeceğiz” diye konuştu.
“TÜRKİYE BÜYÜK DEĞERİNİ KAYBETTİ”
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ise Türkiye'nin büyük bir değerini, Kızılay'ın sevdiği hocasını, çocukların deprem dedesini kaybettiğini dile getirerek, Işıkara'nın Kızılay çalışanları için değerli bir öğretmen olduğunu ifade etti.
Akar, 7 yıldır Kızılay'da beraber çalıştıkları Işıkara'nın Türkiye'de bir ilki başardığını, polisi, muhtarı, imamı bir araya getirerek onlara afet zararlarının azaltılması, deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili dersler verdiğini vurguladı.
Işıkara'nın bu dersleri Türkiye'nin yaklaşık yüzde 60'ında verdiğini belirten Akar, “Şimdi kendisini yetiştirdiği, donanımlı, afet bilincinde olan imamlarımız, öğretmenlerimiz, polislerimiz var. İnşallah biz de onun bıraktığı yerden devam edeceğiz ve Türkiye'nin tamamında bu bilincin oluşmasına yardımcı olacak ve afetlere beraber müdahale edebileceğimiz bir orduyu, Işıkara'nın ordusu olarak hep beraber tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
“İNANDIKLARINI HER KURUMDA CESURCA İFADE ETTİ”
BÜ Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarasoğlu da Işıkara'nın üniversitelerine büyük katkısı olduğunu anlatarak, “O, bir dava adamıydı. Bilim insanı olmanın verdiği sorumluluk içinde Türkiye'nin kaderi olan depremi bu toplumda her kesime anlatma sorumluluğunu hissetti ve bunu bir misyon olarak üstlendi” dedi.
Barbarasoğlu, Işıkara'nın, Türkiye'nin her yerini defalarca dolaşarak, her kesimde tüm vatandaşların gönlüne ve aklına ulaşmaya, ülkenin deprem ve afet riskini onlara anlatmaya çalıştığını kaydetti.
Prof.Dr. Barbarosoğlu, “Bugün geldiğimiz noktada, onun önerilerinin büyük katkıları vardır. Sivil toplum hareketlerine inanırdı. İçinde bulunduğu dernek faaliyetleriyle ülkemizde büyük başarılara imza attı. Özellikle son yıllarda Kızılay'a verdiği danışmanlık hizmetlerini takdirle izledik” diye konuştu.
“7.5'LİK DEPREM OLSA DAHA RAHAT ÇÖZEBİLİRİM”
Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise, "Son derece zor bir konuşma. 7.5'lik deprem olsa daha rahat çözebilirim ama şu andaki duygularımı ifade etmek zor" dedi.
Konuşmaların ardından din görevlisi salondakilerden helallik istedi.
EŞİ GÖZYAŞLARIYLA UĞURLADI
Rasathanedeki törenin ardından Işıkara Teşvikiye Camii’ne götürüldü.Camide Ahmet Mete Işıkara'nın eşi Aysel ve oğlu Cengiz Işıkara ile kızı Yeşim Hekimoğlu taziyeleri kabul etti.
TEŞVİKİYE CAMİİ'NDE IŞIKARA İÇİN CENAZE TÖRENİ / Foto Galeri
Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile sevenleri ve vatandaşlar katıldı.
Türk Kızılayı tarafından Teşvikiye Caddesi'ne üzerinde “Türk Kızılayı ailesi seni unutmayacak” yazılı pankart asıldı.
Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı ve dua okudu. Namazın ardından Işıkara'nın eşi Aysel Işıkara bir süre tabutun başında durdu. Aysel Işıkara'nın gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Ahmet Mete Işıkara'nın cenazesinin buradaki törenin ardından Feriköy Mezarlığı'na toprağa verildi.
Cenazeye, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı'nın çelenk gönderdiği görüldü.