Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 23:39
BUGÜN, 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin 8. yıldönümü.
Türkiye’nin yaşadığı en büyük felaket sayılan ve merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük İlçesi olan, 7.4 büyüklüğündeki 45 saniyelik sarsıntı, Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, Yalova, İstanbul ve Bolu’da 17 bin 480 can aldı, 675 bin kişiyi evsiz bıraktı. 17 Ağustos depremi sonrası yaralar sarıldı, kentler yeniden kuruldu. Depremin etkili olduğu kentlerde belediyelerin imara bakış açısı değişti. Bölgedeki yöneticiler, depremden sonra yaşananlar için şunları söyledi:
Kocaeli Valisi Gökhan Sözer: "Deprem nedir, afet nedir, depremi ne şekilde algılamak, karşılamak gerekir? Bu, bilinç olarak topluma yerleşti. Sivil savunma örgütlenmesi, gönüllü teşekkül örgütlenmesi, belediyelerin örgütlenmesi, Kızılay gibi yarı resmi kurumların örgütlenmeleri de, kıyaslanmayacak oranda gelişti."
Sakarya Valisi Hüseyin Atak: "Prefabrike konutlarda oturan vatandaşlarımız dışında herkes depremi geride bırakıp normal hayatına döndü. Onların da daha yaşanabilir bir ortamda olmaları için çaba sarf ediyoruz."
Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran: "Afet odaklı proje anlayışı ile hareket ediyoruz. Zeminin sağlam olmadığı yerlerde yapılaşmayı 2 kat ile sınırladık."
Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu: "Tüm kentin zemin raporlarını çıkartarak, buna göre imar planları hazırladık. Getirilen şartlara uymayanlara bina yaptırmıyoruz."
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz: "Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odası ile yapı denetim firmaları denetimleriyle bina standartlarımız yükseldi. Şimdi beton santralinden kaliteli beton alarak, çok daha dayanıklı binalar üretiliyor."