Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2002 01:40
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye'den sorumlu Avrupa 1. Bölge Direktörü Michael Deppler, Türkiye'nin ekonomik programını başarıyla uygulaması sayesinde ekonominin sağlam temellere oturtulduğunu bildirerek, ‘‘Bu koşullarda Türkiye'nin köşeyi döndüğüne ve geleceğin çok daha parlak olacağına kuşkum yok’’ dedi.
Deppler, Washington'da NTV ve CNBC-E televizyonlarına verdiği demeçte gelecek yıl için yüzde 5 veya daha fazla büyümeye ve yüzde 20'lerde enflasyona sahip bir Türkiye görmeyi umduklarını söyledi. Türkiye'nin son ihracat rakamlarının beklenenden düşük çıkmasını Türk Lirası‘nın değerlendiği iddialarına değil, küresel koşullara bağlayan Deppler, şunları söyledi:
‘‘Esas neden liranın değer kazanması değil. Döviz kurunun kontrol edilmesi düşüncesi bir yanılsamadır. Döviz kurunun şimdiki değeri piyasalardaki güveni gösteriyor. İhracatçılar daha zayıf bir döviz kurunu tercih ediyor ancak günün sonunda zayıf döviz kuru daha yüksek enflasyona ve istikrarsızlığa dönüşüyor. Döviz kurunun serbestçe dalgalanması prensibine tamamen bağlıyız. Piyasa güveninin yüksek olduğu döviz kurundan ve faiz oranlarını düşük olmasından dolayı açıkça görülüyor. Bu bir yıldan beri görmek istediğimiz manzara.’’
Deppler, büyüme için spesifik olarak bazı reel sektör unsurlarına özel teşvik sağlanmasına da soğuk baktıklarını ortaya koydu. Deppler, şöyle devam etti:
‘‘Kasım ve Aralık ayında yapılan bazı müdahalelerin bedeli Ocak-Şubat'ta ödendi. Çünkü bazı spesifik sektörler için tasarlanan bu tür geçici önlemler kalıcı sonuçlar sağlamıyor. Çünkü bunlar suni önlemler büyüme için gereken şey güvenin sağlanması ve sanırım güven geri geliyor. Güvenin geri gelmesiyle insanlar artık geleceği değil, şimdiki zamanı daha fazla düşünecek. Faiz oranlarının düşürülmesi spesifik bir sektöre destek sağlanmasından çok daha önemli. Çünkü faizlerin düşmesiyle sağlanacak büyümeden herkes yararlanacak.’’
Türkiye’de büyümenin çok yakında tekrar başlayacağı tahmininde bulunan Deppler, ‘‘Biz büyümenin çok yakında başlamasını bekliyoruz. Aslında şimdiyle kadar başlayabilirdi. Ancak esas neden, uluslararası ortamın yardımcı olmaması... Ancak şu anda dönüş noktasındayız. Büyümeye geçişi kısa sürede bekliyoruz. Faiz oranları önemli oranda düştü ve bunun da büyümeyi sağlaması bekleniyor’’ dedi.
Deppler, bu yılki yüzde 3'lük büyüme hedefinin tutturulabileceği görüşünde olduğunu kaydetti. Michael Deppler, Türkiye'de geçen yılki Şubat krizinin bir daha tekrarlanmayacağını da ifade ederek, ‘‘O zaman sistemde büyük zayıflıklar vardı ve insanlar sistemin ne kadar zayıf olduğunu bile bilmiyordu. Şimdi ise temel güçlü’’ diye konuştu.
Şubat enflasyon rakamlarının düşük çıkmasını memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Deppler, ‘‘ocak-şubat aylık enflasyon ortalaması yüzde 3 civarında. Yüzde 35'lik yıllık hedefin yakalanması için aylık ortalamanın yüzde 2.5 gibi olması gerekiyor. Ancak enflasyonun başta yüksek olması sonra düşmesi normal. Hedefin tutturalabileceği düşünülüyor‘‘ dedi.