Güncelleme Tarihi:
10 ton kitabın kilo ile satıldığı hurdacıdan bu kitapları aldıktan sonra bir kağıt geri dönüşüm fabrikasına götürmesi ve orada geri dönüşüme verilmesi istendi. Ancak iddiaya göre hurdacı kitapları fabrika yerine İstanbul’da kitapçı ve sahaflara sattı. Bandrollü olduğu öne sürülen kitaplar fuarlarda, pazarlarda alıcı buldu. Haberde YKY’nin kitap fiyatlarını maniple etmek isteyip istemediği sorgulandı. YKY yetkililerine ulaştığımızda, haberin gerçekleri yansıtmadığını söyleyip, iddialarla ilgili şu açıklamayı yaptılar:
ÇÖPE ATMADIK
“Yapı Kredi Yayınları’nın kitapları çöpe atması, Sabahattin Ali ve Nâzım Hikmet gibi değerli yazarlarımızın baskısı bitmiş eserlerini imha etmesi söz konusu olamaz. Yani imha edilen kitaplar haberde iddia edildiği gibi değerli edebiyatçılarımızın baskısı bitmiş kitapları değildir.
10 TON DEĞİL
Yapı Kredi Yayınları, 20 yılda deposunda biriken envanter dışı, yani fireli, çok uzun süre sergilenmekten yıpranmış, iade edilmiş, satılamayacak ve bağışlanamayacak kadar kötü durumda olan kitapları, 90’lı yıllarda yapılmış ve bir kısmı dağıtılmış olan sergi kataloglarını ve yine 90’lardan kalan bazı dergilerle piyasadan toplanmış korsan kitapları imha edilmek üzere satmıştır. Söz konusu miktar haberde iddia edildiği gibi 10 ton değil, 6 bin 800 kilodur.
BANDROLÜN KENDİSİ KORSAN
Satılan kitapların bir kısmının bandrollü olduğu doğrudur, zira artık birçok korsan kitap üzerinde yine korsan olarak imal edilmiş bandroller de yer almaktadır. Halihazırda piyasadan toplatılan korsan kitaplar Yayıncılar Birliği ve Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü gözetiminde imha edilse de 5 yıl öncesine kadar yayınevimiz tarafından da toplanmaktaydı. İmha edilmek üzere hurdacıya satılan kitaplar arasında işte bu 5 yıl önceden kalma korsan yayınlar da yer almaktadır.
İMHA İŞLEMİNİ TAKİP ETMELİYDİK
Bu imha sürecinde idari ve prosedürel hata yapıldığını, imha işlemi sırasında hurdacının yanında bulunmamız gerektiğini kabul etmekteyiz. Süreçler yeniden gözden geçirilerek bunun tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmıştır. Bunlara ek olarak, kitapların alıcı bulduğunun iddia edildiği fuarları da çok yakından takip etmekteyiz. Kitaplar bu fuarlarda hiç satılmamıştır. Satılmaları durumunda bize ihbar gelmektedir. Hurdacıya verilişin üzerinden dört ay geçmesine rağmen bu konuda ihbar gelmemiştir.”