Güncelleme Tarihi:
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, (FIDH) Zana davasının Kürt halkının Türkiye'de maruz kaldığı insan hakları ihlalerinin yeni bir yansıması olduğunu savunarak "Türkiye'nin siyasi tutukluların varlığının devam ettiği sürece AB'ye katılım müzakerelerini başlamayı beklemeyeceğini" öne sürdü.
FIDH tarafından yapılan açıklamada, Leyla Zana ve arkadaşlarının tahliyelerini reddeden ve 1994 yılında verilen 15 yıl hapis cezasını onaylayan DGM'nin kararı eleştirildi. FIDH temsilcilerinin duruşmaların bazılarını izledikleri belirtilen açıklamada, FIDH'nin, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkelerine gösterilen kayıtsızlığının devam etmesini kınadığı kaydedildi. Eski milletvekillerinin adil bir biçimde yargılanmadıkları savunulan açıklamada şöyle denildi:
"Eski Kürt milletvekillerinin yargılandığı dava, Kürt halkının Türkiye'de maruz kaldığı insan hakları ihlallerinin yeni bir yansımasıdır. FIDH, siyasi tutuklular göz altına alındığı, mahkemelerin önüne çıkartıldığı ve yargı sisteminin uygulamada reform edilmediği sürece Türkiye, AB'ye katılım müzakerelerini başlamayı bekleyemez."