DEP davasında bilirkişi sorunu sürüyor

Güncelleme Tarihi:

DEP davasında bilirkişi sorunu sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2006 12:11

Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın yeniden yargılanma sürecinde bilirkişi sorunu devam etti. 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi İbrahim İşcan’ın tercüman olarak atanmasına ve hakim Kadir Kaya’nın denetiminde kaset çözümünün yapılmasına karar verdi.

Yeniden yargılanmalarına devam edilen eski DEP milletvekileri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak, Orhan Doğan’ın davasında kaset çözümü için Kürtçe bilen tercüman sorunu bu duruşmada da da sürdü. DEP milletvekillerinin avukatları, "Yüzde 20’si Kürt olan Türkiye’de" tercüman sorununun yaşanmaması gerektiğini belirterek, bu konuda savcılık ve kendileri tarafından önerilecek tercüman isimleri arasında mahkemenin seçim yapmasını istedi. Mahkeme ise İbrahim İşcan’ın tercüman olarak atanmasına mahkeme hakimlerinden Kadir Kaya’nın naip hakim olarak atanmasına karar verdi.

DEP davasına 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak, Orhan Doğan’ın katılmadığı duruşmada eski milletvekillerini Avukat Nuri Özmen ve Yusuf Alataş temsil etti. Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, daha önceki duruşmalarda tanık olarak dinlenilmesi istenilen Ali Gül’ün adresinin tespit edildiğini ve bu nedenle ifadesinin alınması için Antalya Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasını istedi. Başkan Karadeniz, ayrıca Abdüllatif Sönmez ve Hayri Aslan’ın tanıklığı için yazı yazılmasına karar verdi.

KASET,NAİP HAKİM DENETİMİNDE ÇÖZÜLECEK

Hakim Karadeniz, daha önce TRT’ye gönderilen bilirkişi taleplerine yanıt geldiğini ifade etti. TRT’nin Kürtçe yayınlarını Emniyet Genel Müdürlüğü’nden geçici olarak görevlendirilen personelle yaptığını, bu nedenle kendi bünyelerinde bilirkişilik yapacak kişi bulunmadığını ilettiğini kaydetti. Daha önce Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na(ATGV) yazılan yazıya yanıt geldiğini belirten Karadeniz, ATGV’nin bilirkişi olarak İbrahim İşcan’ın ismini ve telefonunu verdiğini belirterek, İşcan’ın tercüman olarak atanmasına karar verdi. Ayrıca mahkeme hakimlerinden Kadir Kaya’nın denetiminde Kürtçe olduğu konuşmaların kaseti çözülmesine karar verdi.

Savunma avukatlarından Yusuf Alataş, Babat Aşiret Reisi Şehmuz Babat’ın tanık olarak dinlenmesini istedi. Ancak mahkeme Şehmuz Babat’ı kendilerinin hazır bulundurmaları durumunda dinlenebileceğini karalaştırdı.
Alataş, "Sorun bilirkişi sorunudur. Bu tutanağı bir yabancı okusa Türkiye’de kimsenin Kürtçe bilmediği sonucuna varır. Her 5 kişiden biri Kürt ama bizim mahkeme bilirkişi bulamıyor" dedi. Alataş, "İddia makamı 5 kişilik, savunma makamı da 5 kişilik bilirkişi ismi bildirsin. Mahkeme bunların arasında 5 kişilik bir tercüman heyeti oluştursun" dedi. Bu talep mahkeme tarafından reddedildi.

Avukat Nuri Özmen ise davanın yeterince uzadığını belirterek Türkiye’de dün itibariyle özel kanallarda bile Kürtçe yayın yapıldığına işaret etti. Özmen, "Böyle bir ortamda bilirkişi bulunmaması düşünülemez. Gün ve Söz TV’den bilirkişi temin edilebilir" diyerek kaset çözümünün böyle de yapılabileceğini vurguladı. Mahkeme bu talebi de reddetti. Duruşmaya 12 Mayıs’a kadar ara verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!