Güncelleme Tarihi:
2008 yılında DTO tarafından başlatılan ve 3 yıl süren çalışmaların ardından Denizli traverteni Türk Patent Enstitüsü tarafından ’Denizli Traverteni Meşe’ adıyla coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Türkiye’nin en önemli mermer üretim merkezlerinden biri olan Denizli’nin travertenlerinin tescillenmesiyle ilgili olarak bir de tanıtım toplantısı yapıldı. Denizli Polisevi’ndeki toplantıya, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar, AK Partili Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, DTO Başkanı Necdet Özer, belediye başkanları, sivil toplum örgüt temsilcileri ve mermerciler katıldı.
Özer, Denizli’nin, dünyaca ünlü Pamukkale’nin etrafında bulunan Çürüksu Vadisi’ndeki büyük bir bölgede, dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılan önemli bir doğal taş ürününe ev sahipliği yaptığını ve bu ürününün traverten olarak bilinip kullanıldığını kaydetti.
Bu doğal taş, dokusu ve kalitesiyle Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahip olduğunu da vurgulayan Özer, "Dolayısıyla travertenin en yoğun üretiminin yapıldığı yer de Denizli bölgesidir. Buradan yola çıkarak traverten adıyla bilinen bu doğal taşa, "Denizli Traverteni’ olarak Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınması için Denizli Ticaret Odası olarak, 2008 yılı Ocak ayında başlayan çalışmalarımız, 2011 yılı sonunda sonuçlanmış ve Türk Patent Enstitüsü’ne ’Denizli Traverteni’ adıyla tescili yaptırılmıştır. Bu tescilin, Denizli’de son 10 yılda hızla gelişen sektörün kaliteli ve markalı üretime geçmesinde büyük yarar sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca travertene "Denizli Traverteni’ adı ve sembolünün kullanılması, sektöre Türkiye’de ve dünyada daha katma değerli bir tanınma getirecek" dedi.
EKONOMİK DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Sektörün bunu geliştirerek ekonomik değere dönüştürmesini beklediklerini ifade eden Özer, şunları söyledi:
"Denizli’de mermer-traverten sektörü, tekstilden sonra yatırım ve istihdam yönünden ikinci önemli sektör konumundadır. İlimizde doğal taşın çıkarılması ve işlenmesi faaliyetlerini içine alan mermer sektörümüz, Denizli il ekonomisi için ciddi bir istihdam kaynağıdır. Ocaklarda, fabrikalarda ve atölyelerde 160’ı mühendis olmak üzere toplamda 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanmakta. Ülkemizin mermer ihracatı 2011 yılı sonunda 2 milyar doları yakaladı. Ülkemizin ilk etaptaki hedefi 2.5 milyar dolar olsa da bu sektörün dünyada satış rakamlarına baktığımızda 20 milyar dolar olduğunu görmekteyiz. Demek ki bu rakamları rezerv oranlarına kıyasladığımızda 20 milyar doların yüzde 40’ı olan karşılığı 8 milyar dolar olmalı. Denizli’nin ise mermer ihracatı 268 milyon dolar. Bu rakam 2.5 milyar doları aşan Denizli ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu, ülke mermer ihracatının ise yüzde 14’üne tekabül etmekte. Dünya doğal taş ticaretine ilişkin projeksiyonlarda önemli artışlar göze çarpmakta. Projeksiyonlar, 2003 yılında yaklaşık 75 milyon ton olan dünya doğal taş üretiminin 2010 yılında 116 milyon tona çıktığı, 2025 yılında ise 320 milyon tona çıkacağını göstermekte. 2002 yılında yaklaşık 736 milyon metrekare olan dünya doğal taş tüketiminin 2010 yılında 1.2 milyar metrekareye 2025 yılında ise 3.4 milyar metrekareye çıkacağı tahmin edilmekte."
Konuşmaların ardından konu ile ilgili panel düzenlendi.