Güncelleme Tarihi:
Zeybekci, Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) tarafından düzenlenen toplantıda, Pamukkale Üniversitesi’nce (PAÜ) hazırlanan, şehrin jeolojik haritasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Pamukkale Vadisi’nde meydana gelen depremlerin bir çok medeniyeti toprağa gömdüğünü, tabiatla inatlaşılmaması ve gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirten Zeybekci şunları söyledi: ‘Halktan gizleyecek hiçbir şeyimiz yok. Pamukkale Üniversitesi’nin hazırladığı Denizli kent merkezi jeolojik haritasını, İngilizce hazırlanan metinle uluslararası bir toplantıya incelenmek üzere gönderdik. Kentin boşaltılması yönünde uyarı aldık. Meydana gelebilecek 6-6,5 şiddetindeki bir depremde yıkım bekleniyor.’
TEPKİ GÖRDÜ
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'nin, dün yaptığı “Kentin jeolojik haritasını incelemeleri için gönderdiğimiz uluslararası toplantıdan, 'Hemen şehri boşaltın' uyarısı geldi” yönündeki açıklaması, bilimsel çevrelerden tepki gördü.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Özpınar, Zeybekci'nin açıklamalarının bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu, bilimsel toplantıda, bin sayfalık raporun 4 sayfasının bile incelenmediğini ileri sürerek, “Bilim adamı olarak böyle bir lafı ben etsem, unvanımı elimden alırlar” dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Halil Kumsar da zemin ve bina ilişkisi kurulmadan yıkım olacağına dair kanaate varılamayacağını, sadece jeoloji yapısına bakılarak böyle bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığını söyledi.
PAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kaplan ise jeolojik etütlerin, depremin yol açacağı yıkım konusunda yüzde 10 dayanak teşkil edebileceğini belirterek, “Aslolan, binanın sağlamlığı, yani standartlara uygun yapılıp yapılmadığıdır. Her bina için ayrı bir depremsellik raporu gerekiyor” dedi.
BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA
Başkan Zeybekci'nin açıklamasını yerel televizyon kanallarında izleyen vatandaşların, paniğe kapılarak Belediye'yi araması üzerine, Denizli Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
“PAÜ tarafından hazırlanan ilimizin jeolojik haritası, deprem risklerini görmek ve buna paralel olarak her geçen gün artan konut ihtiyacını karşılamak için, gerekli finansmanı sağlamak amacıyla İngilizceye çevrilerek uluslararası finans kuruluşlarına gönderilmiştir.
Bu kuruluşlar, gönderdiğimiz raporları inceledikten sonra gayri resmi olarak bize, Denizli'de deprem riskinin yüksek olduğunu ve bir an evvel konut sorununun çözümünün gerekliliğini vurgulamışlardır. Bundan farklı olarak, basına yansıdığı şekliyle ilimizde deprem olacağı veya kentin bir an önce boşaltılacağıyla ilgili herhangi bir resmi bilgi ve belge yoktur. Dolayısıyla halkımızın tedirgin olması için bir sebep bulunmamaktadır.”