Güncelleme Tarihi:
Sualtı tabanının topografik durumunu belirlemek amacıyla su yüzeyine dik doÄŸrultuda (çekül doÄŸrultusunda) derinlik ölçmeleri yapılır. Bu iÅŸleme hidrografide iskandil , derinliÄŸi ölçülen veya derinlik ölçmesi yapılan noktaya daÂiskandil noktası denir. Ä°skandil, klasik haritacılıktaki nivelman ile eÅŸ anlamlıdır. Ancak iskandilde uygulanan yöntemler ve kullanılan araçlar tamamen farklıdır. Burada sualtı tabanını görmek mümkün olmadığından genellikle önceden saptanan doÄŸrultular üzerinde ve belirli aralıklarla ölçmeler yapılır ve elde edilen derinlik deÄŸerleri o andaki su seviyesi ile ilgilidir.
Derinlik değerleri haritaya işlenmeden önce yönteme, alete ve su ortamına bağlı olarak düzeltmeler uygulanır ve daha sonra ortak bir su seviyesine indirgenir. Derinlik ölçmesi, kullanılan alete göre ya bir operatör tarafından bizzat yapılır veya bir alet tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. İskandilde kullanılan alete göre derinlik değerleri ya doğrudan okunur ya da dolaylı olarak elde edilir.
İskandil yöntemleri; tarihi gelişim veya alet konstrüksiyonlarının tamlığı yönünden, klasik yöntemler ve modern yöntemler diye iki gruba ayrılabilir:
1. Klasik yöntemler
a- Lata iskandili,
b- Ä°p iskandili,
c- Tel (mekanik) iskandil.
d- Hidrostatik iskandil,
e- Termometrik iskandil,
2. Modern Yöntemler
a- Akustik iskandil,
b- Laser (Lidar) iskandili