Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin CHP’li Sağlık Komisyonu üyeleri Dr. Yavuz İren, Avedis Kevork Hilkat, Dilek Koçak ve İsmail Söylemez, İstanbul’da yüzme mevsiminin açıldığı bugünlerde, plajlardan aldıkları suları analiz ettirdi ve çalışmayı raporlayarak İBB Meclisi’nin gündemine sundu. Dr. Yavuz İren, İstanbul genelinde en kirli plajlar olarak başta Heybeliada Sadıkbey Plajı ve Büyükçekmece Halk Plajı olmak üzere, Beykoz Riva Plajı ile Yeşilköy Çiroz Sahili’ni tespit ettiklerini söyledi. CHP’li üyelerin 15 plajda yaptıkları analizlere dayanarak hazırladıkları raporda şu ifadeler yer aldı:
RÖGARLAR TAŞMIŞ
“Deniz kıyılarının yeterince temizlenmediğini, yosunlarla kaplı olduğu ve yine dalgaların taşıdığı çöp artıklarının olduğu gözlendi. Birçok kumsalda atık su rögarı olduğu tespit edildi. İlkbaharda denizin getirdiği kum ve diğer kirlilik yapıcı maddelerle bu rögarlar tıkanarak taşmış. Hemen hiçbir kumsalda lavabo ve duş tertibatı görülmedi. Plaj olarak işletilen yerlerde kabinler var, içinde malzeme ve lavabolar kırık dökük. Bakteriyolojik olarak bir-iki istisna dışında hemen hepsinin çok iyi olduğunu tespit ettik. İstanbul sahilleri; bakteriyolojik olarak bir-iki plajın dışında yüzme için uygundur.”
ANALİZLERE göre, İstanbul’da su temiz olsa da, plajlar atılan çöpler ve dalgaların taşıdığı yosunlar nedeniyle pis.
İBB Meclisi’ne sunulan raporda, plajlardaki kirlilik fotoğraflarla gözler önüne seriliyor.
Heybeli suyu bakteri ‘zengini’
ÜLKEMİZDE suyun kaliteli olması için ‘total koliform bakteri’ oranının 100 ml’de 500-1000 arası, ‘fekal koliform bakteri’ oranının 100-200 arası, ‘fekal streptokok bakteri’ oranının 100 ve altında olması gerekiyor.
Raporda yer alan test sonuçlarına göre Heybeliada Sadıkbey Plajı’nda durum şöyle:
Total koliform: 12500
Fekal koliform: 100
Fekal streptokok: 5
Büyükçekmece Halk Plajı’nda ise oranlar şu durumda:
Total koliform: 1800
Fekal koliform: 1250
Fekal Streptokok: 200
Sualtı mirasına trolsüz koruma
ÇANAKKALE Savaşları batıkları ile sualtı canlılarını korumak amacıyla, Gelibolu Yarımadası'ndaki Kabatepe Limanı'nın kullanımı, Valilik kararıyla, zorunlu haller dışında trol teknelerine kapatıldı. Düzenleme ile Şehitler Abidesi, Gökçeada ve Büyük Kemikli Burnu arasındaki deniz sahasında hem sualtı canlıları hem de 100 yıllık savaş batıkları trollere karşı koruma altına alındı.
İHBARlLAR DA İŞLEM DE AZALDI
Geçen yıl alınan kararın olumlu sonuç verdiği açıklandı. Düzenlemeden önce bölgede yasadışı trol avcılığı ile ilgili 1 Eylül 2013-15 Nisan 2014 arasında 146 ihbar kaydı alınırken, 52 trol teknesine yasal işlem uygulandı. Valiliğin 20 Ağustos 2014’te aldığı bu karardan sonra 1 Eylül 2014-15 Nisan 2015 tarihlerinde ihbar sayısı 42’ye geriledi. Yasal işlem uygulanan trol teknesi sayısı da 23’e düştü. Bölgede yapılan dalışlarda, tür sayısında gözle görülür bir artış olduğu belirtildi. Burak GEZEN / DHA