Güncelleme Tarihi:
İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, İstanbul'da denizcilik üniversitelerinin katıldığı genel kurulda, eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik önerisini aktardı.
Uluslararası Denizcilik Üniversiteleri Birliği (IAMU) İstanbul'da toplandı. Toplantıya katılan, yaklaşık 20 ülkenin üniversitelerinin hedefi, dünyanın en iyi denizcilik eğitim kuruluşlarını örgütleyerek, denizci akademisyen yetiştirmek, eğitimde dünya standartlarını oluşturmak ve bu alanda bilimsel araştırmalar yapmak.
Bir sivil toplum örgütü olan IAMU'nun Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) üzerinde de yaptırım gücü olacak.
Uluslararası Denizcilik Üniversiteleri Birliği'nin ilk genel kurulu 26 Haziran tarihinde İstanbul'da yapıldı.
IAMU'nun Başkanı İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kamil Sağ'ın denizcilik eğitimindeki standardı arttırmak için, önce Türkiye'de uygulamak istediği bir önerisi var.
Prof. Dr. Osman Kamil Sağ önerisini şöyle anlatıyor:
Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) eğitimdeki asgari şartları 1995 yılında ilan etti. Buna göre temel eğitimden sonra iki yıl denizcilik eğitimi, bir yıl da açık deniz eğitimi alan çocuklar zabit olmak için ehliyet sınavına girebiliyor.
Ancak bu asgari sınırlar eğitim kalitesinin yükselmesini engelliyor. Ayrıca İTÜ Denizcilik Fakültesi gibi dört-beş yıllık üniveristelerde eğitim alan öğrencilerle iki yıl okuyanlar arasında hiç bir fark gözetilmemiş oluyor.
IMO'nun saat kısıtlaması var. Örneğin dört bin saat eğitim verme zorunluluğu getiriyor. Ama bizim okullardaki öğrenci kalitesi yüksek olduğu için çocuklar bu eğitimi bin saatte tamamlıyor.
Ben bunun için farklı bir öneri getiriyorum. Diyorum ki, saat kısıtlaması kalksın ve geri kalan üç bin saat bizim çocukların farkı olsun. Bu süre içinde başka bir eğitim daha alsın. Bu çocuk iki ehliyet sahibi olabileceği gibi hem kaptan hem de işletme mezunu olabilir.
Prof. Dr. Sağ, önümüzdeki yıl Türkiye'de bu uygulamaya başlamayı düşündüklerini söylüyor. Dünya Denizcilik Örgütü'nün asgari şartları oluşturduğu gibi, Dünya Denizcilik Üniversiteleri Birliği'nin de azami şartları oluşturacağını ekliyor.