Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Demirel, TBMM Başkanı Çetin, Başbakan Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Ecevit, Milli Savunma Bakanı Sezgin, kuvvet komutanları ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle 3 firkateyn, 1 denizaltı ve 1 hücumbot Donanma'ya teslim edildi. Törende konuşan Yılmaz, Türkiye'nin yakında helikopter de üreteceğini bildirdi.
Deniz Kuvetleri, üç firkateyn, bir denizaltı ve bir hücumbotun filoya katılmasıyla caydırıcı gücünü önemli ölçüde artırdı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin ve kuvvet komutanlarının katıldığı törende, savaş gemileri donanmaya teslim edildi, yeni yapılan bir firkateyn denize indirildi, bir denizaltının da yapımına başlandı. Özel uçağıyla dün Kocaeli Cengiz Topel Havaalanı'na gelen Cumhurbaşkanı Demirel, buradan helikopterle Gölcük Donanma Komutanlığı'na geçti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu ile Donanma Komutanı Oramiral İlhami Erdil tarafından askeri törenle karşılanan Demirel, tören kıtasını ve halkı selamladı. Başbakan Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit de başka bir helikopterle Donanma Konutanlığı'na geldiler. Tören alanında SAS (su altı savunma) komandoları sekiz kez bomba araması yaparken, çevrede geniş güvenlik önlemi alan SAT (su altı taarruz) komandoları kuş uçurtmadı. Cumhurbaşkanı Demirel, ABD'den satın alınan ve bir yıl geç teslim edilen Gaziantep, Giresun ve Gemlik firkateynleri ile Gölcük'te yapılan Kılıç Hücumbotu ve Almanya'da yapılan 18 Mart denizaltılarının donanmaya teslimi, Kemalreis Firkateyni'nin denize indirilmesi ve 11 No'lu denizaltının ilk kemerine kaynak yapılması törenindeki konuşmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin caydırıcı gününün arttığını söyledi. İğneden ipliğe herşeyi satın alan Türkiye'nin, bugün denizaltı yaptığını belirten Demirel, ‘‘İşte, sanayisiyle, gelişmesiyle büyüyen Türkiye'nin en güzel şahidi, Gölcük Tersanesi'nin başarılarıdır. Bugün milletçe seviniyoruz. Bugün milletçe daha güçlü olmanın sevincini, nerede hangi şartlar içinde olursa olsun bir kez daha tadacağız’’ dedi.
HELİKOPTER ÜRETECEĞİZ
Başbakan Mesut Yılmaz da törendeki konuşmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, silah ve teknoloji kullanma bakımından 75 yıllık Cumhuriyet tarihinde en güçlü konumuna eriştiğini söyledi. Yılmaz, ‘‘Türkiye, kendi savunma araçlarını kendi tesislerinde yapan dünyadaki ender ülkelerden birisidir’’ dedi. Türk halkının ordusuyla özdeşleştiğini belirten Yılmaz, ‘‘Dünyada ordusuna kutsallık atfeden ve evladını sevinç gözyaşlarıyla askere uğurlayan başka hiçbir millete rastlayamazsınız. Türk Silahlı Kuvvetleri de, halkın gözündeki bu müstesna yerin bilinciyle her hal ve şart altında görevini layıkıyla yerine getirmektedir’’ dedi. Yılmaz savunma sanayinin yakında helikopter üreteceğini de belirtti. Yılmaz Kurtköy'de temeli atılan Havalimanı Teknoloji Parkı ve Yüksek Teknoloji Enstitisü'yle savunma sanayiinde yeni bir dönem açılacağını belirtti.
SINIFININ EN GÜÇLÜSÜ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ABD'de olduğu için Genelkurmay Başkanlığı'na vekalet eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da konuşmasında, ‘‘Vurucu suüstü ve sualtı güçlerimiz bir kez daha güçleniyor. Sınıfının en iyi gemisi olan Kılıçpaşa Hücumbotu, dünyada şimdiden kendinden söz ettirmeye başlamıştır’’ dedi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu ise ‘‘Çağdaş ve caydırıcı etkinliğe sahip deniz kuvvetlerimizin donanmasına Pery sınıfı firkateynler ilk kez giriyor. Firkateyn sayımız sekize modern denizaltı sayımız 10'a ve modern hücumbot sayımız 13'e ulaşıyor’’ dedi.
1 firkateyn 112 trilyon
Donanma Komutanlığı'na bağlı Gölcük Tersanesi'nde dün törenle denize indirilen Kemalreis, 118 metre boyunda ve 14.80 metre eninde, 3 bin 400 tonluk bir gemi. Saatte 32.5 mil sürat yapabilen gemi, su üstü hedeflerine karşı harpoon güdümlü mermisi, hava hedeflerine karşı NATO Sea Sparrow-VLS güdümlü mermisi, su üstü kara ve hava hedeflerine karşı çift maksatlı 127 milimetrelik top, yakın savunma hava ve güdümlü mermilere karşı 25 milimetrelik üç top, sualtı hedeflerine karşı EK 44 ve MK 46 güdümlü torpidolarla donatılacak. Kemalreis 450 milyon dolara (Yaklaşık 112 trilyon TL.) malolacak.
G sınıfı firkateynlerden Gaziantep, Giresun ve Gemlik ise 1981 yılında ABD Donanması'nda hizmete girdi. 12 Ocak 1998'de Türk Bayrağı çekilen bu firkateynler, geçtiğimiz Mart ve Nisan aylarında Türkiye'ye getirildi. Boyları 135, enleri de 14.3 metre olan güdümlü mermi firkateynlerinin tam yük deplasman tonajı 4 bin 100.
Kısıtlı sular ve açık denizde hava savunma harbi, denizaltı savunma harbi ve su üstü muharebesi yapabilecek imkan ve kabiliyete sahip olan, ikişer adet de kapalı helikopter ambarı bulunan firkateynlerin her birinde 20 bin 500 beygir gücünde ikişer adet de gaz türbini mevcut. Saatte 30 deniz mili hız yapabilen firkateynlerde, toplam 214 personel görev yapıyor.
Almanya'da 15 Temmuz 1997'de denize indirilen Kılıç Hücumbotu'na 11 Şubat 1998'de Türk Bayrağı çekildi. 62 metre boyunda 8.5 metre enindeki hücumbotta su üstü hedeflere karşı kullanılan iki lançerli sekiz adet Harpoon güdümlü mermisi, bir adet çok maksatlı 76 milimetre ottomelera top, bir adet çift maksatlı iki namlulu 40 milimetre top ve güdümlü mermilere karşı kullanılan Alex Decoy sistemi bulunuyor. Dün ilk kaynağı yapılan 11 no'lu preveze sınıfı denizaltı ise 350 milyon Alman markına malolacak. 62 metre boyunda 6.2 metre enindeki denizaltı güdümlü mermiler ve klasik torpidolarla donatılacak.
Kadın teğmen karşıladı
Gölcük'te dün düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i, kadın Teğmen Seçil Yüceak komutasındaki tören kıtası karşıladı. Elinde kılıcıyla çakı gibi teğmen herkesin beğenisini topladı. Teğmen Tülay Sütçüoğlu ise basın mensuplarına mihmandarlık yaptı.
Devlet zirvesini SAT'lar korudu
Donanma Komutanlığı'ndaki törende Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz'la sohbet etme fırsatı yakaladı. Devletin zirvesinin buluştuğu törende Türkiye'nin en seçkin birliklerini oluşturan ve Somali'den Arnavutluk'a kadar uluslararası NATO güçlerinde görev yapan SAT (Su altı taarruz) komandoları çevrede kuş uçurtmadı.
Gemileri anlattı
Gölcük'te düzenlenen törene katılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, yanyana oturduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit'e donanmaya katılan gemileri anlattı. Orgeneral Kılıç, anlatımı sırasında zaman zaman katolagdanda yararlandı.
Kadın eli
Denizcilikte uğur getirdiğine inanıldığı için gemirleri kadınların denize indirmesi geleneği dün de bozulmadı. Gölcük'teki törende Kemalreis Fırkateyni'ni, küçük baltayla ipi kesen Berna Yılmaz denize indirdi.
Kemal Reis denizde
Gölcük Tersanesi'nde dün törenle denize indirilen Kemalreis, tamamen Türk mühendis ve işçilerince yapıldı. Alman Thyssen firmasıyla imzalanan anlaşmayla yapımına 2 Aralık 1996 tarihinde başlanan Kemalreis fırkateyni 29 Kasım 1998'de donanmaya katılmaya hazır hale gelecek. Geminin silah ve radar sistemleri denizde tamamlanacak.