Güncelleme Tarihi:
Fırtanada tekneleri batan ve denizde 70 saat yaşam mücadelesi veren pilotlar, dün hastaneden taburcu olup, evlerine döndüler. Emekli Pilot Albay Dinçer Kızılırmak, kendisinin ve genç pilot Emrah Albayrak'ın hayatını, Harp Okulu'nda aldığı Hayati İdame Eğitimi'ne borçlu olduklarını söyledi.
Antalya'da geçen Pazartesi günü tekneyle denize açıldıktan sonra kaybolan Emekli Pilot Albay Dinçer Kızılırmak ile Pilot Emrah Albayrak, ölümün kıyısından döndükleri 70 saatlik yaşam mücadelelerini anlattılar.
Kocatepe firkateyni tarafından kurtarılan pilotlar, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk tedavileri yapıldıktan sonra dün evlerine döndüler. Emekli Pilot Albay Kızılırmak, hayatta kalmalarını Harp Okulu'nda verilen Hayati İdame Eğitimi'ne borçlu olduklarını söyledi.
YENİ TEKNE MERAKI
52 yaşındaki Dinçer Kızılırmak ile Sun Express Hava Yolları'nda yardımcı pilot olarak görev yapan 26 yaşındaki Emrah Albayrak, Kızılırmak'ın yeni aldığı 4 metrelik kırlangıç tipi tekneyi denemek için Antalya'nın Lara sahilinden denize açıldılar. Kısa sürede dönmeyi planladıkları için yanlarına cep telefonu ve telsiz almayan pilotlar, aniden başlayan fırtınaya kapılıp açık denize sürüklendiler. Hava kararınca Lara Polis Karakolu'na başvuran 23 yaşındaki Beril Kızılırmak, babası Dinçer Kızılırmak ile nişanlısı Emrah Albayrak'ın dönmediklerini söyledi. Polis, durumu Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildirdi. Geniş katılımlı arama çalışmaları, mutlu sonla noktalandı.
YELKEN DİREĞİ KIRILDI
Denizde yaşam mücadelesi verdiklerini söyleyen Kızılırmak, yaklaşık 3 gün süren macerayı şöyle anlattı:
‘‘Kasım ayında aldığım teknenin yelkenini denemek için Emrah'a rica ettim. Hafif bir rüzgar olduğundan, o gün bu deneme için müsait bir hava vardı. Lara'daki evin önünde bulunan tekneyi alarak Martılı Sitesi sahiline gittik. Sonra fırtına çıktı. Kurtulana kadar hiçbir şey yemedik. Ancak bana askeri öğrenciyken öğretilen hayati idame konusu büyük yarar sağladı ve kurtulduk.’’
Kıyıdan 200 metre açıldıklarını anlatan Emrah Albayrak ise havanın aniden kötüleşmesi üzerine dönmeye çalıştıklarını söyledi. Dönerken yelkenlinin direğinin kırıldığını, ama denize düşmediğini belirten Albayrak, tekneyi toparlamaya çalışırken açığa sürüklendiklerini söyledi. Kıyıya dönmek için büyük bir çaba harcadıklarını kaydeden Albayrak, şöyle konuştu:
6 SAAT KÜREK ÇEKTİK
‘‘Kıyıya varabilmek için 6 saat boyunca kürek çektik, ama küreğin teki kırıldı. Biz de küreğin sapını direğe monte ettik. Kırık parçayı sabitlemeye çalıştık. Hava çok kötüydü. Bu sırada bir dalga vurdu ve yelkenli devrildi. Uzun süre tekneyi çevirmek için uğraştık. Hava çok soğuktu. Tekneyi çevirdik ama su almıştı. Sırılsıklam bir şekilde soğuktan korunmaya çalışıyorduk.’’
Açlık ve susuzluk nedeniyle iyice yorgun düştüklerini anlatan Albayrak, ‘‘Soğuktan korunabilmek için yelkenin altına girdik. Tam o sırada bir düdük sesi duyduk. Kocatepe firkateyni gelmişti. Çok sevindik. Tekrar karada olmak çok güzel’’ dedi.
Zor bir sınav verdik
Emekli Pilot Albay Dinçer Kızılırmak, denizde çok zor bir sınavdan geçtiklerini, bu savaştan galip çıkmalarındaki en büyük faktörün ise Harp Okulu'nda aldığı Hayati İdame Eğitimi olduğunu vurguladı. Kızılırmak, ‘‘Bu eğitim için dağıtılan askeri kitabın sağ kalma ve kurtulma bölümünde yazılanları harfiyen yerine getirdik ve sağ salim geriye döndük’’ dedi.
Pilotların hayatta kalmalarını sağlayan bilgiler, Harp okullarında taktik derslerinde veriliyor. Ayrıca talimnamelerde de neler yapılacağı anlatılıyor. Askeri öğrenciler dışarıdan yardım görmeksizin, orman, arazi, deniz ve çöl gibi ortamlarda yaşamasını öğreniyor. Ormanda yaşamı idame ettirmek için ağaç kökleri, yapraklar ve kurbağa bacağı yeniyor. İçinde solucan, böcek gibi canlıların yaşadığı suların içilmesi tavsiye ediliyor. Bu tür canlıların yaşaması suyun zehirli olmadığının göstergesi sayılıyor. Denizde yaşamı idame ettirmenin kuralları da, ‘Sağ Kalma ve Kurtulma Dersi’nde veriliyor.
Bu derste ilk öğretilen kuralın, hayatta kalacağına dair inancını kaybetmeme olduğu belirtildi. Hayatta kalma eğitimi Foça açıklarında ve İzmir Karagöl'de veriliyor. Hava Kuvvetleri pilotlarına yönelik Hayatta Kalma Kursu Foça'da gerçek şartlar altında gerçekleştiriliyor. Helikopter veya gemiden atılan pilotlara bu kursta, sağ kalmanın incelikleri öğretiliyor. Elindeki olanakları maksimum düzeyde kullanması ve son ana kadar umudunu yitirmemesi gerektiği konusunda eğitilen pilotların, soğuk hava şartlarına dayanaklılığı da ölçülüyor. Denizde yaşamını sürdürebilmede, ‘meyves’ adı verilen özel yeleklerle, pilotların tulumlarına bağlı hayati idame kitinde bulunan işaret fişeği ve fosforlu maddeler de önem taşıyor. Pilotlara, bu tür donanımları bulunmadığı durumlarda karaya yaklaşılması salık veriliyor.
Hayatta Kalma Kursu, Hava Kuvvetleri'nin ilgili yönetmelikleri ışığında, pilot, komando, SAT ve SAS timleri eşliğinde veriliyor. Bir pilotun uçuşa başlaması için Hayatta Kalma Kursu'nu başarıyla tamamlaması gerekiyor.
Sağlık durumları iyi
Pilotları arama çalışmalarını ilk gün 2 Sahil Güvenlik botu gerçekleştirdi. Daha sonraki gün bir askeri uçak, Adalya Air'e ait Piper marka uçak ile Kocatepe Firkateyni ve gemideki helikopter de aramaya katıldı. Önceki gün Kocatepe Firkateyni'nin radarı Kemer İlçesi'nin yaklaşık 28 mil açığında bir tekne tespit etti. Kocatepe, belirlenen yere gidip Dinçer Kızılırmak ile Emrah Albayrak'ı kurtardı. Antalya Limanı'nda karaya çıkarılan iki pilot, ambulanslarla Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldılar ve sağlık kontrolünden geçirildiler. Geceyi hastanede geçiren iki pilot, dün sabah taburcu olarak evlerine döndüler. Emrah Albayrak, sevincini annesi Mediha Albayrak'la paylaştı.