Deniz suyundan içme suyu elde ediyorlar

Güncelleme Tarihi:

Deniz suyundan içme suyu elde ediyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2009 11:41

ÇANAKKALE’nin Biga İlçesi’ndeki İÇDAŞ fabrikalarında, deniz suyundan günde 6 bin litre içme suyu elde ediliyor.

Haberin Devamı

Dünyayı tehdit eden küresel ısınmaya karşı önlem alan fabrika, yeraltı su kaynaklarının korunması için 1.5 milyon euro harcayarak oluşturduğu tesiste deniz suyunu tatlı suya dönüştürüyor.

Türkiye’nin demir çelik devi İÇDAŞ, 1970 yılından bu yana inşaat demiri ve alaşımlı çelik üretiminde marka olmanın gereği olarak, çevreci faaliyetleriyle de gündeme geliyor. Ağır sanayi makinelerinin soğutulmasında kullandığı deniz suyunu, kurduğu havuzlarda balık üretiminde kullanıp, 90 bin çipura ve levrek üreten İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş., bu kez de Biga’nın Değirmencik Köyü’nde 2 bin 500 dönüm alanda kurulu fabrikalarında Ar-Ge çalışması kapsamında 1.5 milyon Euro’ya Deniz Suyu Arıtma Tesisi kurdu. Tesiste, Marmara Denizi’nden alınan yüksek tuzluluktaki deniz suyu, ters geçişim (Reverse Osmosis) yöntemi ile arıtılarak, günde 6 ton içme ve kullanma suyu elde edilmeye başlandı.

YIL SONUNDA 12 TONA ÇIKACAK

Deniz Suyu Arıtma Tesisi Sorumlusu Kimya Mühendisi Tevfik Nalcı, küresel ısınma sonucu Türkiye ve dünyada yaşanan su kıtlığının, sanayi kuruluşlarını yeni su kaynakları bulma ve mevcut su kaynaklarını daha verimli kullanabilme yönünde adımlar atmaya zorladığını söyledi. İÇDAŞ’ın bu noktadan hareketle, deniz suyundan proses kullanım suyu elde etme amaçlı bir tesis kurmayı tercih ettiğini kaydeden Nalcı şöyle konuştu:
“Küresel ısınma nedeniyle yeraltı kaynakları kuruyor. Çünkü bu yöreye dört yıldır kar yağmıyor. Bu işletmede üretilen su, soğutma suyu olarak kullanılıyor. Eğer kuyularımızı çalıştıramazsak üretim yapamayız. Bu Ar-Ge çalışması kapsamında, mevcut su alma yapısından temin edilen ham deniz suyu, düşük hızlı kum filtrelerinden geçirildikten sonra Deniz Suyu Reverse Osmosis (SWRO) sisteminde besleniyor ve içme suyu haline geliyor. Ayrıca bu suyu fabrikalarımızda kullanma suyu olarak da tüketiyoruz. Bu yöremiz için su kaynakları bakımından son derece önemlidir. Yıl sonuna kadar tesisimizi genişleterek günlük üretimi 12 tona çıkartmayı planlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!