Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı ‘suikast’tan sanık

Güncelleme Tarihi:

Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı ‘suikast’tan sanık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2011 00:00

“Amirallere suikast” iddiasına yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianame, İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora ile Kurmay Albay Ümit Metin’in, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramalarda ele geçirildiği belirtilen Amirallere Suikast Planı ile ilgili çalışmaya aktif olarak katıldıkları öne sürülüyor.

Haberin Devamı

GÖLCÜK Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramalarda ele geçirildiği ve amirallere suikast iddialarının yer aldığı belgelere ilişkin iddianame İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edildi. İddianamede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora ile soruşturma kapsamında tutuklanan Kurmay Albay Ümit Metin’in Ergenekon içinde Amirallere Suikast Planı ile ilgili olarak yapılan çalışmaya aktif olarak katıldıkları öne sürülüyor. Cora ve Metin’in Ergenekon üyesi olmak suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. İddianamenin Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmata ilişkin dava ile birleştirilmesi yönündeki istem ise mahkemece önümüzdeki günlerde karara bağlanacak. Poyrazköy davasının sanıklarından Tayfun Duman hakkında, daha önce dava açıldığı gerekçesiyle yeniden dava açılmadı.
Tasfiye planı
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Salim Duran’ın hazırladığı 13 sayfalık iddianamede, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramada ele geçirilen belgelere yer verildi. Balyoz Harekât Planı kapsamında hazırlanan Suga Harekât Planı çerçevesinde ‘tutuklanması planlanan’ amirallerden 2’sinin terfi ederek belirleyici bir konuma geldikleri düşünülerek, bu durumun planı tasarlanan yapıya aykırı olacağından, bu amirallerin tasfiyesinin planlandığı anlatıldı. Dönemin Gölcük Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Deniz Cora’nın, “öğrenci tefriki” isimli belgesinde adı geçen ve kaldıkları evde “suikast notu” bulunduğu öne sürülen Poyrazköy davası sanıklarından Teğmenler Faruk Akın ve Sinan Efe Noyan’ın, 01 Ağustos 2007 tarihli yazı ile örgütsel yapıya dahil edilmesini ve yönlendirilmesini sağladığı öne sürüldü. Cora’nın Tümamiral rütbesiyle Gölcük Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak görev yaptığı sırada ‘Amirallere Suikast Planı’nın uygulanması kapsamında seçilen Deniz Harp Okulu 3’üncü sınıfında 8 öğrencinin yetiştirilmesi ve ilerleme raporlarının gönderilmesi için yazılı talimat verdiği öne sürüldü.
Koramiral Deniz Cora’nın yasadışı yapılanma içinde, ‘Gölcük Bölge Başkanı’ sıfatıyla ‘Personel bilgi ve değerlendirme cetveli’ hazırladığı belirtilen iddianamede, Cora’nın, Gölcük Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Harp Filosu Komutanlığı’na ‘Özel kanaat raporları’ gönderdiği belirtildi. Takibi yapılan hassas personel hakkında Deniz Hava Üs Komutanlığı’na ‘tespit edilen bilgiler’ gönderildiği kaydedildi. Deniz Cora’nın bu yapılanma içinde “Tümamiral Gölcük Bölge Başkanı” olarak gösterildiği bölge gruplar amirliğinde Ümit Metin ve Albay Tayfun Duman’ın kendisine bağlı olarak çalıştığı öne sürülerek, Cora’nın Ergenekon terör örgütü içinde Amirallere Suikast Planı ile ilgili olarak yapılan çalışmaya aktif olarak katıldığı iddia edildi.Suga Harekât Planı kapsamında hazırlandığı anlaşılan, bu kapsamda hazırlanmış ayrıntılı olarak belirtilen belgeler ve yapılan yazışmaların Balyoz Harekât Planı kapsamında Deniz Kuvvetleri içinde Özden Örnek’in başını çektiği ve görev taksimi yapılmak suretiyle beraberlik, birliktelik, süreklilik içerisinde çalışan suç unsuru ihtiva eden eylemleri yöntem olarak benimseyen, illegal olarak oluşturulmuş organize bir oluşum tarafından ortaya konduğu, Cora’nın da bu yapılanma içerisinde illegal olarak görevlendirildiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Aksoy’u izlemiş

Haberin Devamı

Ergenekon içinde ‘Amirallere Suikast Planı’ ile ilgili yapılan çalışmalarda aktif görev aldığı iddia edilen Kurmay Albay Ümit Metin’in, bu yapılanmada Gölcük Bölge Başkanlığı’na bağlı olarak bölge gruplar amirliğinde görev aldığı, Bölge Başkanı Deniz Cora’ya bağlı olarak faaliyet gösterdiği anlatıldı. Albay Metin’in Suga Harekât Planı’nda İzmir Bölgesi’nde görev alarak, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda görevli Tuğamiral Ahmet Aksoy’un izleme faaliyetini yürüttüğü öne sürüldü. Bu kapsamda Ümit Metin’in Suga Harekat Planı’nda İzmir Bölgesi’nde görevli olduğu iddia edildi.  

Komutanımın en güvendiği kişi bendim

İDDİANAMEDE yer alan ifadesinde suçlamaları reddeden Koramiral Cora şunları söyledi: “Ergenekon yapılanması içinde yer almadım. Amirallere suikast iddialarına ilişkin çalışmaya da katılmadım. İddia edilen amirallerden emekli Oramiral Metin Ataç komutanımın emrinde gerek Harp Filosu’nda gerekse Donanma Komutanlığı yaptığı dönemde kendisine en yakın konumda Kurmay Başkanı olarak çalıştım. Bu konudaki suçlamayı kesinlikle kabul etmiyorum. Komutanımın en yakınında ve güvendiği kişilerden biriydim. Oramiral Eşref Uğur Yiğit komutanımla da Donanma Komutanlığı’nda ve hali hazırda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı dönemde kendisine en yakınında Kurmay Başkanı olarak görev yapmaktayım. Kendisine suikast yapacağım iddiasını kesinlikle kabul etmediğim gibi, bu iddia hiçbir somut delile dayanmamaktadır. Suçlamalar hayal ürünüdür.”

Haberin Devamı

Korumak için göğsümü siper ederim

KURMAY Albay Ümit Metin de suçlamaları kabul etmediği iddianamede yer alan ifadesi şöyle: “Amirallere suikast planı ile hiçbir bilgim yoktur. İsimleri anılan Oramiral Uğur Yiğit ve Oramiral Metin Ataç Paşa’yı çok severim. Eğer böyle bir suikast planı var ise ilk başta ben kendilerini korumak için göğsümü siper ederim. Gölcük’te herhangi bir illegal yapılanma olup olmadığını bilmiyorum. Tuğamiral Ahmet Aksoy’u tanıyorum. Kendisini izlemem için hiçbir sebep yoktur. Kendisi ile ailece görüşür ve kendisini çok severim. O tarihlerde Deniz Cora hiç amirim olmadı. Kendisinin bana illegal hiçbir talimatı olmamıştır. İddia olunan Ergenekon adlı yapılanmayı medyadan duyduğum kadarıyla bilmekteyim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!