Güncelleme Tarihi:
DSP Milletvekili Sema Pişkinsüt'ün Denizli'de katıldığı kadın haklarıyla ilgili toplantıda konuşan Baro Başkanı Yıldırım Aycan'ın kentin horoz simgesinin özgürlüğü temsil eden kadın olarak değiştirilmesi önerisi tartışma yarattı. Denizlili vatandaşlar, ‘‘Önce kadını bir görelim. Deniz Akkaya, Hülya Avşar gibi olursa neden olmasın’’ dedi.
Uzun ve ahenkli ötüşü, güzel ve narinliğiyle ünlü Denizli Horozu'nun kentin sembolü olmaktan çıkarılması yolundaki öneriye halkın büyük bölümü tepki gösterdi. Denizlili vatandaşlar, ‘‘Önce kadınları görelim. Simge kadın Deniz Akkaya mı olacak, Hülya Avşar mı? Deniz gibi olursa horoz gidebilir’’ derken, spor adamları da ‘‘Takımın simgesini kadın yaparsak tribünlerde yapılacak tezahüratları siz düşünün’’ diye görüş belirttiler.
Denizli Barosu Başkanı Yıldırım Aycan, Denizli ve çevresinde yaşayan yerel halkın kadın haklarına yüzyıllar önce sahip çıktığını belirterek antik yerleşim birimlerinden örnekler verdi. Aycan, Denizli'de 7 bin 500 yıl önce yerli kavimlerin kurduğu Lycus Vadisi'nin Nehirler Tanrıçası Lycus'un adını taşıdığını, M.Ö. 200 yılında kurulan Hierapolis'in (Pamukkale) de, Bergama Krallığı'nın kurucusu Telefos'un eşi Amazon Kraliçesi Hiera'nın adını aldığını kaydetti. Aycan, ‘‘Leodikya Antik Kenti'nin adı da bir kadın ismi. Suriye Kralı'nın eşi adına M.Ö. 250- 300 yılları arasında kurulmuş. Denizli'nin önemli antik yerleşimlerinin kadın adı taşıması yüzyıllarca önce kentin kadına verdiği değeri ortaya koymaktadır. Kadın hürriyet abidesidir. Simgemiz kadın olmalı’’ diye konuştu.
SOĞUK BAKANLAR
Baro Başkanı Aycan'ın Denizli'de 'horoz yerine kadın' sembolü önerisine olumsuz bakanlar çoğunlukta oldu. Bunlardan bazıları şöyle:
Melek Ereren (İnşaat Mühendisleri Odası İl Sekreteri):
Kadın zaten her yerde simge. Ancak kentlerin simgesi, o bölgenin en meşhur şeyleriyle olur. Denizli'ye hangi kadının heykelinin dikileceğini merak ediyorum.
Selami Urhan (Denizlispor Başkanı):
Denizli'nin de, Denizlispor'un da simgesi horoz. Bu simge değiştirilemez. Horoz erkekliğin simgesidir, özgürlüğün simgesidir. Kentin simgesini değiştirip kadın yaparsak insanları çok güldürürüz.Takımın simgesini kadın yaparsak tribünlerde yapılacak tezahüratları siz düşünün. Kesinlikle olmaz. Ali Çelik (Fırıncı): Denizli'nin simgesi kadın olur mu? Denizli yıllardır horozuyla tanınıyor. Ben eşinin adını şehirlere veren kralları tanımıyorum. Benim şimdiki kralım da Denizli horozu.
Mustafa Oğuz (Fotokopici):
Sembolün değiştirilmesi yanlış olur. Kadın olması fikri de iyi bir düşünce ama ben Denizli Horozu'nun kalmasından yanayım.
Gönül Aybey (İşletmeci):
Horoz kalması daha iyi. Ben Denizli'den Sakarya'ya, arkadaşlarım istediği için horoz gönderdim. Kadın düşüncesi de iyi ama ben horozdan yanayım.
Erdoğan Tosun (Turizmci):
Önce kadınları görelim. Simge kadın Deniz Akkaya mı olacak, Hülya Avşar mı? Simgeleri değiştirmek kolay değildir.
Mehmet Çınar (Kitabevi işletmecisi):
Ben horoz kalmasından yanayım. Zaten Denizli'nin kızı da meşhurdur. (Kızı, tozu, horozu) tanımı kullanılır.
Methiye Toker (Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanı):
Kadını özgürlük anıtı olarak görmek bizi çok mutlu eder. Ancak, horoz Denizli'yle özdeşleşmiş bir obje.
SICAK BAKANLAR
Aycan, önerisinin başta Denizli Belediye Meclisi olmak üzere sivil toplum örgütleri ve meslek odaları tarafından değerlendirilmesini istedi. Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören, öneriye sıcak baktığını söylerken kadının güzelliğin de ifadesi olduğunu vurguladı. Belediye Başkanı Aygören, ‘‘Denizli'nin simgesi olabilir. Heykeli de dikilebilir. Zaten biz kentin değişik bölgelerine farklı heykeller dikmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de kadın heykeli olabilir’’ dedi.
Mimarlar Odası Başkanı Faruk Boyacı ise Aycan'ın 'Kadın özgürlüğün simgesidir' sözlerini anımsatarak, ‘‘Kadın kentin simgesi olabilir ama bir heykel dikilerek özgürlük olmaz’’ diye konuştu.