Güncelleme Tarihi:
Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'nda, 1200 yataklı turistik tesis yapmak için denizi kaçak olarak dolduran MNG Holding A.Ş.'nin turizme hizmet ödüllü yetkilisi Sinan Karaağaçlı'yı makamına çağıran Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, uyarılarda bulundu. Kaymakam Atçı, deniz dolgusu için gerekli izinlerin alınmadığını hatırlatarak, dolgunun bir an önce geri alınmasını, kıyının eski haline getirilmesini istedi.
Şirket yöneticilerinin gerekli izinleri alamadığı için tüm iş makinelerini bölgeden çekip inşaatı durdurduğunu anlatan Atçı, şunları söyledi:
“İzinlerin tamamlanması için verilen şifai süre yarın (25 Nisan) doluyor. Ancak tebliği 4 Nisan'da yaptığımız için asıl süre 4 Mayıs'ta sona erecek. 5 Mayıs'tan itibaren deniz dolgusunun kaldırılması çalışmalarına başlanması gerekiyor. Eğer bu sürede şirket dolguyu almaz ise devletin olanakları ile dolguyu alır masrafı da mahkeme aracılığı ile şirkete ödetiriz. Şirket denize dolgu yapmaya başladığından beri birçok kez kendilerini izinsiz ve kaçak dolgu yapmayın diye uyarmıştım. Yasaların dışına çıkarak hareket ettikleri için beni de zor durumda bıraktılar. ‘Turistik tesis yatırımcılarının yanında olacağız’ derken ‘yasa dışı faaliyetlerinize de göz yumacağız’ demedik. Bunu söylememiz de mümkün olamaz.”
‘SÜREYİ UZATABİLİRİZ’
Kaymakam Atçı, şirket yöneticilerinin turistik tesis için aldıkları ÇED raporunu uyanıklık yaparak dolgu alanında da geçerlimiş gibi göstermek istediğini belirterek, “Dolgunun yapıldığı alana kurumlardan alınacak izinlerden önce ÇED raporu alınması için müracat edilir. Bu süre içerisinde ÇED raporu alınırsa şirkete asıl izinleri alması ve gerekli işlemlerin tamamlanması için 5 Mayıs’tan itibaren 25 günlük ek süre vereceğiz. Ancak ÇED raporu almak için hali hazırda yasal girişimleri yok veya bize ulaşmış değil. Bu konuda Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün yazılı görüşlerini bekliyoruz” dedi.
TOPU PATRONUNA ATTI
‘Denizi doldurduk cezası neyse öderiz’ açıklaması ve sektöre katkılarından dolayı teşekkür plaketiyle ödüllendirilmesinin ardından şimşekleri üzerine çeken MNG Holging A.Ş.'nin yetkilisi Sinan Karaağaçlı da şirketin teknik elemanları ile birlikte geldiği Milas Kaymakamlığı'nda soruları yanıtladı.
Deniz dolgusu ve plaket olayının medya tarafından aşırı abartıldığı ve haksız eleştirilere maruz kaldığını iddia eden Karaağaçlı, şöyle konuştu:
“Tamam, biz denizi doldurduk, ama izinleri alacaktık ve almak için çalışıyoruz. Şu ana kadar izin almadık, sadece ön izinler için gerekli müracatları yaptık. Ayrıca bizim denizi doldurduğumuz alan 8 futbol sahası kadar yok. Olsa olsa üç futbol sahası kadardır. Biz turistik tesis için aldığımız ÇED raporunun dolgu alanında geçerli olduğunu sanıyorduk. Güllük Körfezi'nde sadece biz değil birçok kişi denizi dolduruyor, ama kimlerin denizi doldurduğunu söyleyemem. Gazeteci olarak siz arayın bulun. Bu konu ile ilgili daha fazla açıklama yapmak istemiyorum, gerekli açıklamaları Nazif bey (Mehmet Nazif Günal) yapar.”
‘BİZE YAZI GELMEDİ’
Güllük Liman Başkanı Türker Kutlu da MNG A.Ş.'ye Limanlar Kanunu’na göre en ağır cezanın (21 bin 500 YTL) verildiğini savunurken, şu ana kadar denize dolgu ve iskele yapmak için kendilerine şirket tarafından bir izin yazısının ulaştırılmadığını ve savcılığın da yasal işlemleri yürüttüğünü söyledi.
OYALAMA TAKTİĞİ
Türkiye Yeşiller Partisi Kurucu Üyesi ve Sözcüsü Bilge Contepe ise deniz dolgusunun tam bir çevre cinayeti olduğunu, Güllük Körfezi'nin ekosisteminin her geçen gün bozulduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Cinayeti işleyenler kadar cinayete göz yumanlar ve seyredenler de ortak. Bu şirket o dolgu toprağı almayacağı gibi oyalama taktiğini de bu şekilde sürdürecek. Önümüzdeki günlerde uluslararası çevre örgütlerinin temsilcilerini Bodrum’a toplayarak cinayetin işlendiği yerde yüksek katılımlı bir eylem yapma kararı aldık. Pina Yarımadası ve Çomça Koyu rant uğruna feda edilemeyecek kadar önemli ve değerlidir. 21 bin 500 YTL para cezası verip, üstüne şirketin izinlerini alması için gönlünün olmasını beklemek tam Türk tipi yöneticilere ait bir alışkanlık. Bu alışkanlık rant uğruna çevreye, doğaya, kültüre ve ülke mirasına aşırı zarar vermeye başladı. Daha fazla duyarsız kalmamızı kimse beklemesin.”
Bu arada, MNG Holding'in, otel ve dolgu alanı inşaatında kullandığı tüm araç ve gereçleri Pina Yarımadası'ndan çektiği gözlendi.