Güncelleme Tarihi:
Baykal, Türkiye’nin soyulduğunu da ileri sürerek, iktidarların gelip geçici olduğunu, bu dünyanın Sultan Süleyman’a da kalmadığını dile getirdi.
Suluova İlçesi’ndeki Amasya Şeker Fabrikası’nda düzenlenen 53’üncü pancar alım kampanyasının açılış törenine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yanı sıra, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan ile yaklaşık 5 bin üretici katıldı. Ankara’dan özel uçakla Merzifon’a İlçesindeki 5'inci Ana Jet Üssü’ne, buradan karayoluyla da Suluova’ya gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal konuşmasına dünyada her yerde çiftçinin yüzünün güldüğünü, ancak Türkiye’de gülmediğini söyleyerek başladı. Baykal, “Bunun çözümü vardır. Ancak bir şeye dikkat edeceğiz. Ulusal birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya yönelik arayışlar karşısında tam bir kararlılıkta, milli birlik duygusuyla tavır takınmak zorundayız. Türkiye’yi içeriden dışardan, sağdan, soldan, yandan kenardan kurcalamak isteyenlerin karşısında tam bir kararlılıkla, ulusal birliğimizi, bütünlüğümüzü ortaya koymak zorundayız” dedi. Türkiye’nin tepeden kuşatılarak, milletin de peşinden sürüklenmek istendiğine dikkat çeken CHP Genel Başkanı Baykal, “Türkiye’nin sözünü sadece tepedekilerden almak mümkün değildir. Türkiye’nin sözünü 70 milyon söyleyecektir. Bu inançtayız. Herkesinde bilmesini istiyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE SOYULUYOR
Birinci hedefin halkı ezdirmemek, ikinci hedefin de Türkiye’yi soydurmamak olması gerektiğini de dile getiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ancak Türkiye’nin soyulmakta olduğunu iddia edip, “Türkiye’yi soydurtmayacağız. Devleti de böldürtmeyeceğiz. Bunlar temel hedeflerdir. İktidarlar gelip gider. Bu dünya Sultan Süleyman’a da kalmadı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Durduk yerde Türkiye şimdi ulusal birlik telaşına sokulmak isteniyor. Ulusal bütünlük kaygısı içine sokulmak isteniyor. Terör olayı bu sorunun yansımasıdır. Terörün hedefi Türkiye’nin ulusal bütünlüğünü, bunun anayasaya yansımış olan maddelerini değiştirmek, Türkiye’de milli egemenliği parçalamak ve paylaştırmaktır. Bunun karşısında ise bilinçli bir tavır takınmak zorundayız.”
TÜRKİYE’NİN TAPUSU 70 MİLYONUN CEBİNDE
Ülkenin çevresinin ateş çemberi içerisinde olduğunu, Ortadoğu’da oluk, oluk kan aktığını da ifade eden Baykal, “Niçin bizde barış ve kardeşlik var. Niçin çevremiz çatışma içinde, düşündünüz mü? İşte temel soru budur. Bu sorunun cevabı da açıktır. Türkiye’de barış var. Çünkü Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk dönemi yaşandı. Eğer Türkiye’de bir tapu varsa. O tapu da 70 milyonun cebindedir. Kimsenin kasasında değildir” dedi.
ÜRETİCİ PAHALI MAZOTLA, ÜRÜNÜNÜ UCUZA SATIYOR
Bu arada çiftçinin dünyanın en pahalı mazotu ile üretim yaparak, ürününü en ucuza satıp bir mucizeye imza attığını da ifade eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Ama böyle gelmiş, böyle gitmez. Çiftçimizin yüzünün güleceği günleri de göreceğiz. Kampanya yerleri şenlik alanı gibidir. Ama niçin bu çiftçinin yüzü gülmüyor. Bunun bir anlamı vardır. Türkiye’de artık tarımda yeni bir sayfa açmaya ihtiyacımız vardır. Bu da ürünün karşılığını vererek olur. Ülkemizde artık faize çalışan bir ekonomi oluştu. Sizleri yabancı çıkar çevrelerinin kurbanı haline getirmeyeceğiz. Türkiye sahipsiz değildir. Arkamızda bin yıllık bir tarih vardır. Türkiye’yi kimse kenara itemez. Bu dünyada Türkiye söz sahibi olmaya devam edecektir. Türkiye’de son zamanlarda fındıkta, pamukta olduğu gibi tarıma yönelik bir kuşatma da uygulanmaktadır. Buna da izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
ŞEKER KOTASI ARTIRILMALI
Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir de yaptığı konuşmasında icraatlarını anlatarak, “Kooperatifin fabrika üzerindeki hissesi yüzde 72’ye ulaştı. Sermaye ise 43 trilyona yükseldi. Bugün Amasya Şeker Fabrikası en başarılı 500 şirket arasında 177'nci sıradadır. Ancak 4634 sayılı yasa ile kurulan Şeker Kurumu ve uygulanan kanun nedeniyle kota konusunda adaletli dağılım yapılmıyor. Bölgeler arasında ki eşitlik bozuldu. Biz günlük 6 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip iken 67 bin ton şeker kotamız var. Konya’daki fabrikanın ise günlük 10 bin ton olan kapasitesine karşılık 230 bin ton şeker kotası var. Bu adaletsizlik giderilmelidir. Ülkeye giren kaçak şekerin de önü kesilmelidir. Ülkeye kaçak şeker sokarak oluşan kara paradan 3-5 kişi yerine, binlerce Anadolu köylüsünün alın terine destek verilmelidir” dedi.
Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Selahattin Akbel ise yaptığı konuşmasında, bu yıl içerisinde bölgede toplam 19 bin 806 çiftçiyle sözleşme yapıldığını ve 135 bin dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirildiğini söyledi. Akbel, sözleşmeli olan üreticilerden bu yıl toplam 500 bin ton pancar satın alınacağını, karşılığında ise yaklaşık 45 milyon YTL ödeme yapılacağını belirterek, “2006-2007 döneminde alınacak bu 500 bin ton pancardan 67 bin ton kristal şeker, 22 bin ton melas, 150 bin ton yaş küspe üretilecek. Kampanya süresi ise yaklaşık 85 gün olacak. Ülke ekonomisine yaratılacak katma değer ise 110 trilyonu bulacak” diye konuştu. Akbel, çiftçilere söküm avansı olarak eylül ayı sonuna kadar pancarını getirenlere 15 YTL, 1-10 Ekim tarihleri arasında getirenlere 10 YTL, 10 Ekim’den sonra getirenlere ise ton başına 7 YTL avans verileceğini de söyledi.