Deney hayvanlarına iyi davranma kursu

Güncelleme Tarihi:

Deney hayvanlarına iyi davranma kursu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2006 00:00

İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nde doktorlara "Uygulamalı Laboratuvar Hayvanları Kursu" veriliyor. Kursta, deney havyanlarına uygun anestezi verilmesi, gereksiz test yapılmaması, ölmek üzere olanlara yapılacak ötanazi yöntemleri öğretiliyor.

İÜ Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nün deprem güçlendirmesi yapıldıktan sonra laboratuvarları da yenilendi. Enstitüde 15 günde bir düzenlenen "Uygulamalı Laboratuvar Hayvanları Kursları" 80 saat sürüyor. Araştırmacıların kurallara uyup uymadıkları da denetleniyor.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kaya, Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından araştırmacıların deney hayvanı almak için enstitüye geldiğini söyledi. Bu nedenle deney hayvanları ameliyathanesi 24 saat açık tutuluyor. Prof. Kaya, şunları anlattı:

"Deney hayvanlarının yaşam şartlarını düzelttik. Sıçan, fare ve tavşanlar özel kutular içinde bulunuyor. Her kutuda bir hayvan var. Beslenmeleri, sağlık durumları gün içinde sürekli takip ediliyor. Deney havyanlarının güvenliği için iki ayrı şifreli kapıdan giriliyor. Kimlik bilgisinde cinsiyetleri, türleri, doğum tarihi yazıyor."

YURTDIŞINDAN BAŞVURU

Enstitüdeki yenilenme, yurtdışında yaşayan Türk bilim adamlarının da dikkatini çekti. Uluslararası alanda başarı kazanmış hekimler, çalışmak için enstitüye başvuruyor. Prof. Kaya, Almanya’da immünoloji çalışmalarıyla tanınan Prof. Kürşat Tugay’a da teklif götürdüklerini söyledi. Enstitü Müdürü Prof. Mehmet Kaya, Amerika’daki National Institutes of Health’de (Ulusal Sağlık Enstitüsü) 2 yıl çalışmış. Ayrıca 1993’te Sedat Simavi Sağlık Bilimleri Ödülü’nü de kazanmış bir bilim adamı. Enstitü müdürlüğünün yanısıra, İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!