Demokratik Toplum Partisi resmen kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Demokratik Toplum Partisi resmen kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2005 17:16

Demokratik Toplum Partisi, kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na verdi. Eşbaşkan Ahmet Türk, DTP’nin Türkiye’nin demokratikleşmesini hedefleyen, demokratik güç olarak çalışma yapan bir parti olacağını söyledi.

Demokratik Toplum Partisi, kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vererek resmen kuruldu. DEP eski milletvekilleri Kurucular Kurulu’nda yer aldı. DTP, Türkiye’de kurulan 49’uncu parti oldu.

Kuruluş çalışmalarını 1,5 yıldır sürdüren Demokratik Toplum Hareketi, Demokratik Toplum Partisi(DTP) adıyla İçişleri Bakanlığı’na resmi kuruluş başvurusunu yaptı.  DTP’nin kuruluş başvurusunu, Eşbaşkanlar Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile kurucu üyelerden Naci Kutlay, Orhan Miroğlu, Hüseyin Yılmaz, Doğan Erdoğan ve avukat Mahmut Tanzi yaptı. Tuğluk ve Türk, İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği’ne kuruluş dilekçesini verdi.

Kurucular Kurulu’nda, aralarında Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Selim Sadak, Sırrı Sakık ve Sedat Yurttaş gibi eski DEP milletvekilleri ile DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve yöneticilerinin de bulunduğu 411 kişi yer aldı.

Başvurunun ardından bir açıklama yapan Ahmet Türk, DTP’nin Türkiye’nin demokratikleşmesini hedefleyen, demokratik güç olarak çalışma yapan bir parti olacağını söyledi. Geçmişin olumlu yanından destekler alarak, gelecekle, günümüzle ilgili sorunları çözmeyi hedeflediklerini kaydeden Türk, Kürt sorunun bugün hala güncelliğini koruduğunu, çatışma ortamı bulunduğunu söyledi. DTP’nin Kürt sorununu mutlaka diyalogla çözülmesini önemsediğini, çatışma ortamının sona erdirilmesi konusunda gereken hassasiyeti çözeceği konusunda emin olunmasını isteyen Türk, çatışma rtamının mutlaka sona erdirilmesi, halklar arasında yaratılmak istenen kin ve düşmanlığın yeşermesine izin vermeyecek bir çalışma içinde olacağını kaydetti. Türkiye’de Kürt sorunu ve demokratikleşmenin dışında da sorunlar olduğunu, toplumsal ve sosyal altüst oluşlar yaşandığını, bir tarafta yoksulluk, bir tarafta kimsesiz çocukların yaşadığı dramın, köylülerin yoksullaşmasının, kesimler ve bölgeler arasında eğitim, sağlıkta adaletsizliklerin de gündemlerinde olduğunu kaydeden Türk, "DTP 70 milyonun partisidir. 70 milyonu kucaklamaya hazırdır. Toplumlar arasında diyaloğun, kardeşliğin gelişmesi için çaba göstereceğiz. Birlikte yaşamayı hedefliyoruz. Birlikte yaşamayı da birlikte aşacağız" diye konuştu.

Eşbaşkan Aysel Tuğluk da DTP olarak Türkiye’de bir ilki yaparak, partiyi tabandan örgütlediklerini, halkın seçtiği delegelerin kurucuları belirlediğini, ilk kez eşbaşkanlık sistemini ve kadına yüzde 40 oranında yer verdiklerini söyledi. Tuğluk, halk inisiyatifine dayalı, alternatif bir siyaseti yaratmayı hedeflediklerini, ülkenin kurum ve kuruluşlarının eşitlik, özgürlük ve adalet ilkeleri ile buluşması için çaba sarfeden, barışı savunan, yoksulların, ötekileştirilenlerin, cins eşitsizliğinin karşısında duran, toplum odaklı bir parti olduklarını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!