Demokratik Sopalı Parti

Güncelleme Tarihi:

Demokratik Sopalı Parti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2001 00:00


Saffet KORKMAZ-Şaban SEVİNÇ-Süleyman DEMİRKAN-Şehriban OĞHAN
Haberin Devamı

Konuşturmadılar... Oğlunu dövdüler... Üstünü aradılar... Yuhaladılar

Genel başkan adayı olan Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt, DSP kurultayında demokrasiyle çelişen sert tepkilerle karşılaştı. Kurultaya girerken üstü aranan ve yuhlanan DSP'nin kadın adayına söz hakkı bile verilmezken, oğlu da dövüldü. Pişkünsüt'ü şaşırtan gelişmeler DSP'nin 5. Olağan Büyük Kurultayı'na girerken başladı. Salona girerken güvenlik kuvvetlerin üstünün aranmasına tepki gösteren Pişkünsüt, bunun kendisine kasıtlı yapılan bir uygulama olduğunu savundu.

SALONA GİRMEYİ BAŞARDI

Ecevit'e karşı genel başkan adayı olduğunu ilan eden Sema Pişkinsüt milletvekili sıfatıyla doğal delege olarak kurultay salonuna girmeyi başardı. Ancak bir başka başkan adayı Ertan Kutlucan ne parti üyesi ne de davetli olmadığından salona girmeyi başaramadı. Pişkinsüt'e partililerin tepki göstermesi ihtimali göz önünde bulundurularak, emniyet tarafından ikisi bayan dört koruma polisi verildi. Ardından ‘Aday olarak konuşma yapma’ talebi kabul edilmeyen Pişkinsüt, bunun üzerine hükümet komiserliği yapan Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre'ye başvurarak, ‘‘Genel Başkan adayıyım. Ancak konuşma hakkı verilmiyor. Lütfen hakkımı kullanmamamı sağlayın’’ talebinde bulundu. DSP Tüzüğünü ve Siyasi Partiler Yasası'nı inceleyen Emre, ‘‘Bizim yapabileceğimiz bir şey görünmüyor. DSP tüzüğüne göre kurultay yönetmeliği ile bu işler düzenleniyor. Yani Kurultay Divan Başkanlığı'nın yetkisi dahilinde. Benim yapabileceğim bir şey yok.’’ Kurultay Başkanlık Divanı, gazetelerde ilan edilen kurultay gündeminde, ‘‘Genel Başkan adaylarının konuşması’’ diye bir madde bulunmadığı için, Pişkinsüt'e söz hakkı vermediğini savundu.

ZİLLİ, DİYE BAĞIRDILAR

Bu arada DSP Genel Sekreteri Zeki Sezer, Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli ve İstanbul Milletvekili Necdet Saruhan durumu aralarında değerlendirdiler ve tutanağın bu şekilde tutulması yüzünden kongrenin iptal edilebileceği sonucuna vardılar. Pişkinsüt genel başkan adaylığı dilekçesini bizzat kürsüye giderek kendisi verdi. Bu sırada Pişkinsüt'ün yuhalandığı duyuldu. Derviş Akpınar adında bir partili de Sema Pişkinsüt'e ‘‘zilli’’ diye bağırdı. Oylamaya geçilmeden salondan ayrılan Pişkinsüt, ‘‘Partime daha fazla zarar vermemek ve provokatif girişimleri engellemek için oy kullanmadan ayrılıyorum’’ dedi. Pişkinsüt gazetecilerin soruları üzerine adaylığının sürdüğünü söyledi.

BU BİR İLK DEĞİL

Ecevit, 1987 seçimlerinde partisi meclise giremeyince Genel Başkanlıktan istifa etti. Bunun üzerine 7 Mart 1988'de Necdet Karababa Genel Başkanlığa getirildi. Ancak Karababa bir süre sonra Ecevitler'le ters düşerek istifa etti. 15 Ocak 1989'da DSP Olağanüstü Kurultayı yapıldı. Bu kurultayda Karababa protokol sıralarında partililerin sözlü saldırısına maruz kaldı. Mart 1991'de yapılan kurultayda da salona gelen Necdet Karababa, ‘‘Hainler dışarı’’ sloganlarıyla karşılandı. Atatürk Spor Salonu'nda görevliler tarafından sert bir şekilde tartaklanan Karababa'ya, söz hakkı da verilmedi. Karababa dün Hürriyet'in sorusu üzerine, ‘‘Bülent Bey, şimdi haberim yok diyecek. Ama, bütün olanlardan haberi vardır’’ dedi.

PİŞKİNSÜT’e 86 oy

Kurultayda çeşitli gerekçelerle kürsüden delegeye hitabı engellenen Pişkinsüt buna rağmen delegenin 86 oyunu almayı başardı. Kurultaya bin 189 delegenin bin 84'ü katıldı. 35 oy geçersiz olurken geriye kalan bin 49 oyun 963'ünü Ecevit 86'sını ise Pişkinsüt aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!