Demokrasinin sabır sınavı

Güncelleme Tarihi:

Demokrasinin sabır sınavı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

18 Nisan'da halk, aynı zamanda ‘‘sabır sınavı’’ verecek. Seçmen, 1995'te seçtiği politikacılara karnesini verecek. İyiler çıkacak, kötüler sandığa gömülecek. 4 yıl dayanan seçmen, sandık başında sabır gösterip oy kullanırsa, demokrasi sınavından kendisi de başarıyla çıkacak.

Merkezdeki partilerin seçimde alacağı oyları, bu partilere oy verecek seçmenlerin sandık başındaki sabrı belirleyecek.

Oy verme işleminin uzun sürecek olması, ‘radikal’ partilerin işine yarayacak. Verso Siyasal Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı araştırma, en sabırlı seçmenlerin HADEP ve MHP'de olduğunu ortaya koyarken, dün de liderler ve siyasetçiler vatandaştan oy vermede ‘sabır’ istedi.

Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri her sandıkta ortalama 200-240 kadar seçmenin oy kullanacağını söylediler.

Bir yetkili, oy verme işleminin ortalama 2 dakikayı bulacağını, gün içindeki işlemlerin hızlı ve sorunsuz gitmesi halinde bile 8 saat süreceğini vurguladı.

BAŞBAKAN: OY HAKKINIZI KORUYUN

Başbakan Bülent Ecevit dün Bursa'da, ‘‘Sadece DSP'ye oy vermek yetmez. Sabırla kuyrukta beklemeniz gerekir. Hatta verdiğiniz oyları sabahlara kadar bekleyip korumanız gerekir’’ dedi.

Ecevit, ‘‘Geçen seçimlerde bu yüzden bazı seçilmiş milletvekillerini, başka partilere kaybetmiştik’’ hatırlatmasında da bulunarak, vatandaşlara ‘‘Oy hakkınızı koruyun’’ çağrısını yaptı.

YILMAZ'DAN HİLE UYARISI

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da dün düzenlediği mitinglerde sandık hilelerine karşı vatandaşı uyardı. Yılmaz, şunları söyledi:

‘‘Oy kullanıp yine sıraya gireceklermiş. Sizi bezdireceklermiş. Onun için mutlaka saat 16.00'ya kadar sandık başına gidin. Seçeceğiniz iktidar 1 yıl için değil, 5 yıl için. Bunun için sizden yarım gününüzü, iki saatinizi Türkiye'nin geleceğine feda etmenizi istiyorum. Eğer oy kullanmazsazın, bu ülkeyi başkaları yönetecek. Memleketin geleceğini başkalarının belirlemesine izin vermeyen, mutlaka sandığa gidin.’’

CHP: OY SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENSİN

CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin de demokrasilerde yurttaşın oy kullanmasının bir görev olduğunu belirterek, ‘‘Vatandaşlar, kendilerini 5 yıl süreyle temsil edecek kişiler seçilirken yetkisini kullanmalıdır’’ dedi. Hürriyet'in sorusu üzerine Keskin, oy verme hakkının en etkin şekilde kullanılabilmesi için YSK'nın gerekli önlemleri almasını ve oy kullanma saatine ilişkin düzenlemeyi yeniden gözden geçirmesini istedi.

DYP Grup Başkanvekili Turan Güven de bunun 4-5 yılda bir vatandaşın önüne gelen bir yurttaşlık görevi olduğunu vurgulayarak, ‘‘Seçmen sandıkta özveri göstermezse daha sonra söz hakkına sahip olamaz’’ dedi.

FP'den Bedri İncetahtacı da, ‘‘Türkiye'nin 21. Yüzyıl’a girerken şekilleneceği bu seçimde yurttaşların her türlü sıkıntıyı göğüslemeleri vicdani bir sorumluluktur. Aksi halde seçmenin, yaşanacak siyasi ve ekonomik sıkıntılar konusunda diyeceği bir şey olamaz’’ uyarısını yaptı.

YSK: PUSULA BASIMI TAMAM

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan, hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, hiçbir eksikleri olmadığını söyledi.

Milletvekili Genel Seçimi'nde kullanılacak 55 milyon adet oy pusulasının Ankara'da Türk Tarih Kurumu tesislerinde basımı ve seçim kurullarına dağıtımı tamamlandı. Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde kullanılacak 45 milyon adet oy pusulasının ilçe seçim kurullarına dağıtımı da yapıldı.

Sandık başına gidecek 37.5 milyona yakın seçmene seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı da bitmek üzere.

SIRADA BEKLEYEN OY KULLANACAK

YSK genelgesine göre, oy verme saati bitince kurul başkanı, yüksek sesle bunu salonda bekleyenlere ilan edecek. Sırada bekleyen kişilerin ise sayısı tespit edilecek. Sandık kurulunun önünde sırada bulunan bu kişiler oy verebilecekler. Ancak, oy verme saatinin sonunda içeriye giren seçmenler oy kullanamayacaklar.YSK yetkilileri, oy verme süresinin uzatılmasının mümkün olmadığını belirttiler.

ERKEN GİDİN SERİ OY KULLANIN

YSK yetkilileri, oylarını erken saatte, seri şekilde kullanmaları konusunda uyardılar.

Seçmen bilgi kağıtları bu hafta başına kadar ellerine geçmeyen seçmenlerin muhtarlıklara ve ilçe seçim kurullarına başvurmaları uyarısı da yapıldı. YSK'nın kararı ile Hindistan'dan 1 milyon dolar ödenerek ithal edilen 230 bin şişe parmak boyası Devlet Malzeme Ofisi tarafından ilçe seçim kurullarına gönderildi.

Oy kullanılacak sandıkları ve oy pusulalarının tasnifi sonrası konulacağı oy torbaları, oy pusulalarını, mühür, parmak boyası ve kırtasiye malzemelerini sandık bölgelerine göre hazırlayan ilçe seçim kurulları, 778 bini aşkın sandığın kurulacağı yaklaşık 209 bin sandık bölgesinin yerlerini belirledi.

Oy kullanma saati illere göre değişiyor

18 Nisan Pazar günü Doğu Anadolu'da saat 06.00, Batı'da ise 07.00'den itibaren sandık başına gidilecek. YSK'nın oy verme saatlerini düzenleyen kararına göre, doğudaki 32 ilde saat 06.00, batıdaki 48 ilde ise saat 07.00'den itibaren sandık başına gidilecek. Oy verme işlemi doğuda saat 15.00'de, batıda saat 16.00'da sona erecek.

Oyların 06.00-15.00 saatleri arasında kullanılacağı iller şunlar: ‘‘Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.’’

Oy verme işleminin 07.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirileceği iller ise şöyle:

‘‘Adana, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Yalova, Karabük, Osmaniye.’’

Oy kullanma işlemi cezaevlerinde ise saat 08.00'de başlayacak ve cezaevinin bulunduğu il sınırları içinde YSK'nın ilan ettiği saatte bitecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!