Demokrasinin kardelenleri

Güncelleme Tarihi:

Demokrasinin kardelenleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2011 00:00

24 Nisan’da TBMM’ye çıkacak Türkiye Öğrenci Meclisi’nin yüzde 25’i kızlardan oluşuyor. Başkan olarak Meclis’e gelen kız öğrencilerin çoğu da doğu illerden. İl başkanların büyük bölümü, hâkim-savcı ve doktor olmayı hedefliyor.

TBMM Genel Kurulu’nda pazar günü toplanacak Türkiye Öğrenci Meclisi’nin yüzde 25’ini, 20 kız öğrenci oluşturdu. Mevcut parlamentoda kadın milletvekili oranı ise yüzde 10’un altında. Başkan olarak Meclis’e gelen kız öğrencilerin çoğu, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Muş, Mardin, Bitlis, Tunceli, Van gibi feodal etkinin güçlü olduğu illerden çıktı. Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Iğdır, Kayseri, Kilis, Konya, Rize, Samsun, Sinop’ta da başkanlık yarışını kızlar kazandı. İl başkanların büyük bölümü, hukuk eğitimi alıp hâkim-savcı olmayı hedeflerken, Hakkâri temsilcisi İshak Gür özgeçmişine “en büyük hayali” olarak “Üniversite sınavını kazanmak” diye yazdı. Her yıl Milli Egemenlik Haftası’nda TBMM’de toplanan Türkiye Öğrenci Meclisi’nden portreler şöyle:

14 kardeşin 12’ncisi
/images/100/0x0/55ea8523f018fbb8f88555d1


Ayşe Bingöl (Siirt): 14 yaşında. 14 çocuklu çiftçi bir ailenin 12’nci çocuğu. Kurtalan’a bağlı uzak köylerden İncirlik’te yaşıyor. 5’inci sınıfa kadar köyde okudu. 6’ncı sınıfta Kurtalan’a geçti. Özgeçmişinde “Matematik dersinden büyük zevk almaktadır. Demokrasinin güzelliklerini ve getirdiği hakları kullanarak bir köy okulundan seçildi. İdeali başarılı bir doktor olmak” diyor.

Şarkı sözü yazıyor

Dilara Kılınçaslan (Mardin): Kızıltepe ilçesinde meslek lisesinde okuyor. Esnaf baba ve ev kadını annenin 13 çocuğundan biri. Şiir, şarkı sözü yazmak, doğayla iç içe olmak en büyük zevkleri. Hedefi Ege Üniversitesi psikoloji bölümü.

Sümbül özgürlük istiyor

Sümbül Aksangu (Iğdır): 14 yaşında. 2010’da ildeki atletizm yarışmasında dereceye girdi. Hobisi ata binmek, araştırmalar yapmak. Özgeçmişinde “Hayatını kendi isteklerine göre özgürce yaşamak istemektedir” diyor.

Hedefi savcı olmak

Didem Savaş (Tunceli): Pertek Alpdoğan ilköğretim okulunda 8’inci sınıfta okuyor. Voleybol oynamayı, müzik dinlemeyi seviyor. Hedefi başarılı bir savcı olmak.

Ayşe Safiye Tanrıverdi (Şanlıurfa): Siyasette çetin mücadelenin yaşandığı Şanlıurfa’da Akçakale ilçesinden çıkıp rakiplerini geçti. Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde 11’inci sınıfta okuyor. Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olmak istiyor.

Derya Başçı (Muş): Muş’un Bulanık İlçesi’nde doğdu. Hobileri şiir yazmak ve voleybol oynamak. Önemli amaçlarından biri çevre sorunları konusunda insanları bilinçlendirmek. Zihinsel engelliler öğretmeni olmayı hedefliyor.

Çok yönlü başarı sahibi

Büşra Damlar (Diyarbakır): Takımı, okullararası voleybol turnuvasında birincilik kazandı. İl genelinde edebiyat ve şiir yarışmasında dereceye girdi. AB konulu bilgi yarışmasında birinci oldu. Tarihi, siyasi ve macera kitapları okumayı, gitar çalmayı ve dans etmeyi seviyor. Eski para koleksiyonu yapıyor.

Elif Nur Hüseyni (Bitlis): Hizan doğumlu. Tatvan Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okuyor. Özel uğraşı basketbol oynamak. Doktor olmak istiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!