Güncelleme Tarihi:
Sabancı Holding'ten yapılan yazılı açıklamada, Financial Times'ın online yayını ft.com'da gazeteci Peter Marsh'ın, dünya ve Türkiye ekonomisi, Türkiye-AB ilişkileri, Sabancı Topluluğunun hedefleri ve Türk iş dünyasının gündemine ilişkin sorularını yanıtlayan Sabancı'nın burada dile getirdiği görüşlere yer verildi.
Buna göre, enerjiden çimentoya birçok alanda faaliyet gösteriyor olmalarına ilişkin olarak, bu alanlar arasında sinerji yarattıklarını belirten Sabancı, bu nedenle hepsinin holding şirketi altında yer aldığını aktardı.
Dünya ekonomisindeki dalgalanmanın finansal alandaki faaliyetlerine yansımalarına yönelik bir soru üzerine Sabancı, Türkiye'de tutsat gelişmemiş olduğu için buradan kaynaklanan sorunların yaşanmadığını belirterek, “Ayrıca şunu da ifade etmeliyim ki sadece bizim bankamız değil, Türkiye'deki tüm finans sektörü çok iyi düzenlenmiş ve sermaye yapısı güçlenmiştir. Bildiğiniz gibi 2001'de büyük bir kriz yaşadık. Bu krizin olumlu sonuçlarından biri çok iyi düzenlemeler yapılmış bir sektörün oluşmasıdır” dedi.
Sabancı, global ekonomiye entegre olmuş, ihracatçı bir ülke olan Türkiye'nin de global yavaşlamanın etkilerini gördüğünü, ayrıca ithalatın da etkilendiğini ve yüksek enerji, petrol ve emtia fiyatlarının Türkiye'de enflasyon artışına sebep olduğunu aktardı.
“Bu durumu bazıları kriz olarak adlandırıyor. Siz nasıl tanımlıyorsunuz” sorusu üzerine Sabancı, “Ben bu durumu kriz olarak adlandırmıyorum. Tabii ki ortada ciddi bir zorluk vardır. Ama bence bu durumun en önemli tarafı, birçok riski taşıyan yatırım araçlarında yaşanan değer kayıpları değil, aynı zamanda yaşanan güven kaybı, ki finansal sistemin bunu eski haline getirmesi zaman alacaktır” yanıtını verdi.
“YAKLAŞIK YÜZDE 10 ENFLASYON BEKLİYORUZ”
Sabancı, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde ise, şunları kaydetti:
“Son 3-4 yılı çok iyi geçirdik. Geçen yıl seçim yılıydı. Bu yıl ne yazık ki dünyada bir takım belirsizlikler var. Buna ek olarak, bizde iktidar partisine açılan davadan dolayı bir takım ek belirsizlikler söz konusu. Bunları üst üste koyunca dediğimiz gibi enflasyon artıyor ama bu sadece bizdeki durumdan kaynaklı değil, dünyadaki durumdan kaynaklı. Bizim beklentimize göre enflasyon yaklaşık yüzde 10 olacak ve büyüme yüzde 4'ün altında olacak. Ben durumun kontrol altında olduğunu düşünüyorum. Ama rakamlar yanlış yönde olduğumuzu söylüyor.”
AK Parti'ye açılan davanın yabancı yatırım üzerindeki etkilerine ilişkin olarak ise, “Türkiye'nin bu konumda olması talihsiz bir durum. Ama şimdi geleceğe odaklanmalıyız. Tabii ki bu durum yabancı yatırımcıda bir şüphe yaratacaktır. Ama dünyadaki ve Türkiye'deki bu duruma rağmen 11-12 milyar dolar yabancı yatırım bekleniyor. Diğer taraftan ben demokrasiye inanıyorum. Demokrasilerde çare tükenmez. Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma yıl sonuna kadar demokrasi içinde bir çare bulacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Güler Sabancı, Holding'in hedeflerine ilişkin olarak ise, satışlarının yarısını oluşturan ve yerel bir faaliyet olan finansal hizmetler dışındaki işlerinin oranını artırmayı hedeflediklerini, bunların global özellikleri bulunduğunu belirterek, “Böyle bir potansiyelimiz var. Kord bezi üretimi işimiz globaldir ve otobüs işimizi de global hale getirebiliriz. Çimento işi de global olmasa da bölgesel bir iş haline gelebilir. Sonuç olarak potansiyelimiz var ve işimizi global hale getirmek için çalışıyoruz” dedi.
Sabancı, “Çin'de fabrika açmaya nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna karşılık ise, Çin ve Hindistan pazarı için ekiplerinin ciddi şekilde çalıştığını, bunların çalışmalarını odakladıkları pazarlar olduğunu aktardı.