Güncelleme Tarihi:
Hükümet, çekilmenin tamamlanmasının ardından uygulamaya koyacağı ikinci aşamayı kapsayacak yasal düzenlemeleri belirledi. AK Parti’nin 63 maddelik manifestosunda yer alan düzenlemelerden bazıları paket haline getiriliyor. “Demokrasinin güçlendirilmesi” adı verilen düzenlemeler, sonbaharda yasalaştırılacak.
İKİNCİ AŞAMA SONBAHARDA
Çözüm sürecinde, PKK’lıların sınır dışına çekilmesi için sonbahara kadar süre koyan hükümet, yasal adımları atmak için ilk aşamanın tamamlanmasını bekliyor. Hükümet kaynakları süreci, “Çekilme, demokrasinin güçlendirilmesi ve normalleşme” diye üç bölümde değerlendiriliyor. Çekilmenin sonbahara kadar tamamlanması durumunda, “Demokrasinin güçlendirilmesi” denilen ikinci aşamada, hükümetin 63 maddelik manifestosunda yer alan bazı düzenlemeler, TBMM’de öncelik alacak.
LİSTE HAZIR, ÇEKİLMEYİ BEKLİYOR
Kolluk kuvvetlerinin denetimi, ayrımcılığın önlenmesi komisyonu kurulması gibi tasarılar yasalaştırılacak. Bunların 2014 bütçe görüşmelerinden, yani yılbaşından önce yasalaştırılması planlanıyor. Normalleşme denen süreç ise silah bırakan PKK’lıların Türkiye’ye dönmelerinden sonra yapılacak düzenlemeleri içeriyor. Bu üçüncü aşama ise 2014 yılında başlayacak. Bu dönem “Normalleşme ve sosyal restorasyon” olarak adlandırılıyor.
İKİNCİ AŞAMANIN BAŞLIKLARI
Bir kısmı TBMM gündeminde bekleyen, bazıları ise yeni sevkedilecek olan “demokrasinin güçlendirilmesi” düzenlemelerinden bazıları şöyle:
Bağımsız kolluk denetim merkezinin kurulması.
Kişisel verilerin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması.
Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik komisyonunun kurulması.
Anadilde kamu hizmetlerine erişim.
Kamu hizmetlerinde ana dille tercümanlık
Darbelerin dayanağı olan mevzuatın ayıklanması.
İsmi darbelerle anılan şahısların isimlerinin kamu alanlarından kaldırılması.
Kamu hizmetlerinden yararlanmada her türlü dini, etnik ayrımcılığa son verilmesi.
Mevzuatta etnik ayrımcılık algısı yaratan bütün hükümlerin ayıklanması.
BÜROKRAT POLİSİ DENETLEYEBİLİR Mİ?
En çok tartışılan “Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması” düzenlemesi, insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen güvenlik güçlerini denetlemeyi amaçlıyor. Kolluk kuvvetlerini denetlemek için İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’nda kurulacak olan komisyon, sivil ve tarafsız üyeler yerine bürokratlardan oluşacak. Bu madde, en çok eleştiri alan konuların başında geliyor. Kurulacak komisyonunun yetkilerinin sınırlı olması da başka bir tartışma konusunu oluşturuyor.
KİMLİK NEDENİYLE EV VERMİYORLARSA
Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu kurulmasına ilişkin düzenleme de iki yıldan beri yasalaşmayı bekliyor. Kurulacak komisyon, cinsiyet, ırk, inanç başta olmak üzere her türlü ayrımcılık iddialarına bakacak. Komisyon kararları bağlayıcı olacak. Ayrımcılık komisyonu kurulduktan sonra eğitim, medya, çalışma hayatında yapılan tüm farklı muameleler için buraya başvurulacak. Vatandaşlar, kimlikleri nedeniyle kendilerine ev kiralanmaması, iş verilmemesi, bir restoranda servis yapılmaması nedeniyle bu komisyona başvuracak.