Demirtaş ve Yüksekdağ'dan BM'ye başvuru

Güncelleme Tarihi:

Demirtaş ve Yüksekdağdan BMye başvuru
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 19:38

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, "hukuk dışı, keyfi ve yargısız infaz" olduğunu iddia ettikleri bazı olaylar hakkında Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörlüğü'nden inceleme talebinde bulundu.

Haberin Devamı

HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 20 Temmuz 2015’ten bu yana yaşandığını iddia ettikleri ‘yargısız infazlar ve sivil kayıplar’la ilgili olarak dün, ‘Birleşmiş Milletler Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü’ne başvuru yaptı. Başvuruda, çatışmaların tekrar başlamasından sonra yaşanan yargısız infazlar ve sivil kayıplarla ilgili olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcılığının harekete geçirilmesi talep edildi.


UCM HAREKETE GEÇSİN


Başvuruda, 20 Temmuz’dan sonra yaşanan olaylarla ilgili olarak yargı makamlarının etkin bir soruşturma yapmadıkları iddia edilerek, özetle şöyle denildi:
“Kurban yakınlarının etkin bir soruşturma yürütülmeyeceği şüphesi de her geçen gün kuvvetlenmektedir. Bu bağlamda UCM savcılığının başvuru konusu olaylarla ilgili harekete geçirilmesini sağlamak üzere Raportörlüğe başvurma yolunu seçmek siyasi sorumluluğumuz gereğidir. Olaylarla ilgili ulusal mekanizmalar düzeyinde sorumluların ve faillerin açığa çıkarılarak yargılanması temel amacımız ve kaygımız olmakla birlikte yaşadığımız ülkede sivil kayıplar ve yargısız infazlar bakımından yargı ve hükümet uygulamaları ‘cezasızlık’ politikasının halen çok güçlü bir şekilde uygulandığını göstermektedir. Yine en temel korkularımızdan biri de çatışmalı süreçte bu tür yargısız infaz ve toplu sivil katliamlarının bundan sonra da artarak yaşanabileceği ihtimalinin güçlü olmasıdır. Bu noktada uluslararası kurumların ve işletilecek mekanizmaların yaptırım gücü ve önleyiciliğini önemsemekteyiz. Raportörlüğünüzün belirtilenler başta olmak üzere bundan sonra gelişecek hukuk dışı, keyfi ve yargısız infazlar ile ilgili inceleme başlatması için tarafınıza çağrıda bulunmaktayız.”

İşte iddialar

Haberin Devamı

-23 Temmuz: Kilis sınırında Türkiye’ye geçmek isteyen Rojavalı bir kadının asker ateşiyle ölümü.
-25 Temmuz: Cizre’de Abdullah Özdal’ın polis ateşiyle ölümü.
-26 Temmuz Diyarbakır’da polisten kaçan 11 yaşındaki Beytullah Aydın’ın, 7. kattan düşerek ölümü.
-26 Temmuz: Mersin’de Bülent Ecevit Güngör’ün protesto sırasında balkonda otururken başına bir cismin isabet etmesi sonucu ölümü.
-26 Temmuz: Mardin’de polisin protesto eylemine ateş açması üzerine Seyithan Dede’nin ölümü.
-29 Temmuz: Ağrı’da eve polis baskınında 3 sivilin ölümü.
-29 Temmuz: Şırnak’ta 17 yaşındaki Hasan Nerse’nin ölümü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!