Güncelleme Tarihi:
2014 yılı sona ererken, küresel ekonomide hala kısmi bir toparlanma olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Petrol fiyatları düştü. ABD ekonomisi son 10 yılın en hızlı büyümesini yaşıyor. 2014’e damgasını vuran en önemli olaylar ise; Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim ile IŞİD sorunu oldu. Dolayısıyla ülkemiz yüksek gerilim hattında. Etrafımızdaki olaylar nedeniyle siyasi ve ekonomik riskler devam ediyor" dedi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık açısından sevindirici olmasına karşın diğer yandan Türkiye’nin önemli dış ticareti olan İran ve Rusya gibi ülkeleri olumsuz etkilemesinin ise endişe verici olduğunu belirten Demirtaş, "Rusya ve Irak’ın petrol geliri azalınca, Rusya’da taahhüt ettiğimiz inşaatlar, Irak’la ticaret ne olur? Rusya’daki durum özellikle ihracatçılarımızı ve turizmcilerimizi ürkütüyor. Cari açığımız düşüyor diye seviniyoruz ama bunlar da bizi endişelendiriyor. ABD Merkez Bankası FED’in olası faiz artırımı da bizim için bir risk" dedi
2015 YILINDA RİSK ALMAYIN
2014 yılının son verilerine göre büyümenin fren yaptığını, 3. Çeyrekteki yüzde 1.7 büyüme ile son 2 yılın en düşük büyümesinin yaşandığını belirten Demirtaş, kamu ve hane halkı harcamalarındaki düşüşe dikkat çekti. Büyüme oranlarının aşağı doğru revize edildiğini hatırlatan Demirtaş, "Tüm bu göstergelerin ışığında 2014’ün değerlendirmesini yaparsak, üyelerimizin, iş dünyasının çok büyük karlar elde etmediği görülür. İşlerin devamı bile kar" dedi. En büyük krizlerin yaşanmasına karşın Türkiye’nin dimdik ayakta olduğunu belirten Demirtaş, "O nedenle umutsuz olmayalım" dedi. Demirtaş, İTO üyelerine ve iş dünyasına 2015 için şu tavsiyelerde bulundu:
"Her şeyden önce ihtiyat, tedbir, temkin, dikkat… Adı ne olursa olsun bu kelimeleri yıl boyunca zihnimizden, sözlüğümüzden çıkarmayalım. İşadamlarımızın döviz kurlarına çok dikkat etmesi, dövizle alacak yoksa dövizle borçlanmaması gerekiyor. Daha çok özsermaye ile iş yapalım. Tahsil?tından emin olunmayan müşterilere mal ve hizmet satılmamalı. İhtiyaç olunca elbette banka kredisi kullanılacak ama benim tavsiyem tek banka ile çalışmak yerine, birkaç bankadan kredi oranı teklifi alınması. Faktoring firmaları da bazen uygun teklif verebiliyor, işadamlarımız onları da değerlendirsinler. Firmalarımızda kalite arttırıcı önlemler alınmalı. Tüm iş dünyasının iç piyasayı hatta dünya piyasalarını yakından izlemesi gerekiyor. İnternet dünyaya damgasını vurdu. İnternetin reklam harcamalarının önümüzdeki yıl 149 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu da internetin ne kadar büyüdüğünü gösteriyor. O nedenle mutlaka interneti pazarlamada kullanmak gerekiyor. Gençler bu işi harika yapıyor. Tüm üyelerimize interneti daha etkin kullanmalarını, yeni mezun da olsa bir genci işe almalarını öneriyorum. 2015 yılında bilgi teknolojileri, yazılım, turizm, enerji sektörlerinin yıldızı parlayacak. Bunlara gıda, sağlık ve enerji alanlarını da ekleyebiliriz. Yeni yatırım yapacaklar bu alanları seçebilir. İzmir’de ticaret elbette durmayacak, hareketlendirmek için her türlü çabayı göstereceğiz. Tüm üyelerimize ve iş dünyamıza diyoruz ki, ’Lütfen, risk almayın."