Demirköprü Barajı'nda sona gelindi

Güncelleme Tarihi:

Demirköprü Barajında sona gelindi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2007 11:40

DEVLET Su İşleri (DSİ) 22'nci Şube Müdürü Bilgin Telek, Demirköprü Barajı'nda 100 milyon metreküp su kaldığını belirterek, sulama sezonunun önceki yıllara göre erken bitirileceğini söyledi.

Manisa ve Ege bölgesi tarımsal alanlarının sulanmasında önemli paya sahip Demirköprü Barajı da küresel ısınmadan payını aldı. Mevsimsel yağışların olmaması nedeniyle barajda, önceki yıllara göre gözle görülen su azalması meydana geldi. Sulamanın yanı sıra elektrik üretiminin de yapıldığı baraj gölünde, suyun azlığı nedeniyle, büyük yarıkların oluştuğu toprak arazi halini aldı. Su sirkülasyonunun azalması nedeniyle, göldeki canlı hayat da olumsuz etkilendi, oksijen oranı düşen baraj gölünde zaman zaman levrek, sazan ve yayın balığı ölümleri yaşanmaya başladı.

SULAMA SUYU ERKEN KESİLECEK

DSİ 22'nci Şube Müdürü Bilgin Telek, barajdaki su azalmasının yağışların azlığına bağlı olduğunu belirterek, ağustos ayı sonuna kadar devam eden tarımsal sulamanın bu yıl temmuz ayından itibaren kesileceğini açıkladı. Telek, “Bu yılın diğer yıllara göre önemi küresel ısınmayla beraber gelen kuraklığın üst seviyede yaşanması. Çiftçi de bunun farkında ona göre önlemini alıyor. Demirköprü Baraj Gölü'nde şu an 100 milyon metreküp su rezervi var. Bu su rezervi, halen elektrik üretiminde ve sulamada kullanılıyor. Ancak barajdaki su oranı tribünler seviyesine geleceğinden ay sonundan itibaren sulamada kullanılan suyu kapatacağız. Önceki yıllara göre bu yıl sulama daha erken kesilmiş olacak. Bunu, önceden çiftçilerimize ve sulama kooperatiflerine bildirdik. Dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma, maalesef sulamada kullanılan barajları da etkisi altına aldı. Bu tür kuraklıklar önceki yıllarda da periyodik aralıklarla olmuştur. Umudumuz, ilerleyen yıllarda bu kuraklığın yaşanmaması” dedi.

SU AZLIĞI BALIKLARI DA ETKİLİYOR

Manisa İl Tarım Müdürü Ömer Çelik'de Demirköprü Barajı gölündeki balıkların rutin kontrolünün yapıldığını ve zaman zaman oksijen azlığı nedeniyle ölümlerin yaşandığını söyledi. Çelik, “Su azlığı nedeniyle göldeki oksijen oranı azalıyor. Bununla birlikte göldeki canlı hayatı da etkileniyor. Önceki yıllara göre, gölde balık oranında azalma yok ancak suyun çekildiği sığ bölgelerde zaman zaman balık ölümleri oluyor. Bunları da ekiplerimiz kontrol altında tutuyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!