Demirkazık tarih oldu

Güncelleme Tarihi:

Demirkazık tarih oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2008 00:00

Aynı zamanda dağcı olan emekli Topçu Albay Salih Gözen, coğrafya kitaplarını, turizm tanıtım broşürlerini, profesyonel dağcıların "doruk fetihlerini" değiştirecek bir keşif ve tespitle, Aladağlar’ın doruğunun, bugüne kadar sanıldığı gibi Büyük Demirkazık değil, Kızılkaya olduğunu tescil ettirdi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu da bu yeni bilgiyi üyelerine duyurdu. Gözen, Aladağlar’ın en yüksek noktasının, bugüne kadar bilindiği gibi 3 bin 756 metre yüksekliğindeki Büyük Demirkazık doruğu olmadığını, en yüksek doruğun 3 bin 767 metre (+-5 m.) ile Kızılkaya olduğunu tespit etti. Yeni doruk, 1/25.000 ölçekli haritalar üzerinde yeniden değerlendirildi ve kesinleştirildi.

HGK’dan resmi teyit istedi

Gözen, bu sonucun doğruluğunun resmen teyidi için de 20 Mart 2007’de Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı’na (HGK), yaptığı çalışmalarla birlikte dilekçe eşliğinde başvurdu, görüş istedi. HGK, 13 Nisan 2007 tarihli cevabi yazısında; 3 bin 723 rakımlı Küçük Emler Tepesi kuzeybatısında fotogrametrik kıymetlendirme sonucunda, tepenin rakımını 3 bin 767 metre olarak tescil etti. Ölçümde, 1/25.000 ölçekli haritalarda düşey doğruluğun artı-eksi 5 metre olduğu dikkate alındığında, söz konusu tepenin rakımının 3 bin 767 metre olarak kullanılmasının doğru olacağını bildirdi.

Bu sonuç, bugüne kadar Aladağlar’ın en yüksek noktası olarak bilinen Büyük Demirkazık zirvesini yükseklik anlamında ikinci sıraya indirdi. Aladağların doruğunun artık resmen "Kızılkaya" olduğu kayda geçirildi. Profesyonel dağcıların "zirve" niyetine bugüne kadar Büyük Demirkazık’a yaptıkları tırmanışları, bir anlamda geçersiz hale getirdi. Bundan sonra dağcılar, "Aladağlar’ın doruğuna tırmandık" diyebilmek için yeni doruk "Kızılkaya"ya flamalarını dikecekler.

Demirkazık kurbanı toprağa verildi

NİĞDE Demirkazık Dağı’nda geçirdiği kaza sonucu ölen müzisyen ve dağcı Tanju Duru, İstanbul’da toprağa verildi. Ramazan Bayramı’nda arkadaşlarıyla tırmandığı Demirkazık Dağı’ndan inişi sırasında Akçay geçidine düşen ve dün cesedi çıkartılan Tanju Duru (45) için Üsküdar Selimiye Camisi’nde tören düzenlendi. İkindi namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından, Duru’nun üzerine bir buket çiçek yerleştirilen tabutu, bir süre arkadaşları tarafından el üzerinde taşındı. Duru’nun naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Bir dönem "Ezginin Günlüğü" grubunun da üyesi olan Tanju Duru’nun cenaze törenine, annesi Nuray, babası Fevzi, ağabeyi Cüneyt Duru ile yakınları, dağcı arkadaşları, İTÜ 82’liler Vakfı, İTÜ Dağcılık Kulübü ve Barışa Pedal Grubu üyeleri ile sanatçı arkadaşları katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!